A Pécsi Egyházmegye mintegy 90 ministránsa, valamint hitoktatóik vettek részt a 2022. április 2-án Szekszárdon, a Szent József Iskolaközpontban megtartott ministránstalálkozón, ahol a nagyböjthöz, valamint a húsvéti szent háromnaphoz kapcsolódó feladatok megoldásában vetélkedtek egymással a plébániai csapatok. A találkozóra Felföldi László pécsi megyéspüspök is ellátogatott.

A ministránstalálkozóról Molnár Erik szekszárdi káplán atya írt összefoglalót, melyet az alábbiakban adunk közre:

Április 2-án, szombaton is gyermekektől volt hangos a szekszárdi Szent József Iskolaközpont épülete. Itt rendezték még a Pécsi Egyházmegye tavaszi ministránstalálkozóját, melyen közel 90 ministráns vett részt, akik meghallották plébánosukkal, hitoktatójukkal, kísérőjükkel a találkozó mottóját: „Indulj el!”. Összesen körülbelül 120 fő vett részt az eseményen. Eljöttek, hogy találkozzanak, együtt legyenek, hogy kiderüljön, ezúttal melyik plébánia ministránsai vihetik haza a mohácsiak által ősszel megszerzett vándorkupát.

A találkozó ismerkedő, ráhangoló játékokkal kezdődött, melyben a cserkészek is - Iloskics Áron vezetésével - a segítségünkre voltak, majd a résztvevőket csoportokra osztva kezdődhetett a 6 állomásból álló feladatok megoldása. A feladatok között szerepelt a nagyböjttel kapcsolatos keresztút stációinak sorrendbe tétele, böjtöléshez kapcsolódó gyümölcsök felismerése bekötött szemmel, a húsvéti szent háromnappal kapcsolatos kérdések megválaszolása, nagyböjti szentmise részeinek a sorrendbe tétele, illetve megkeresni a Szentírásban, hogy az adott személy hogyan böjtölt. Az állomásokon a pontok mellett ún. hívószavakat is kaptak a résztvevők, melyeket a közös ebéd után bemutatott szentírási történetbe kellett belefoglalni.

A találkozón Felföldi László megyéspüspök atya is részt vett. A nap szentmisével zárult, amit Kovács József máriagyűdi káplán, ministránsreferens mutatott be,  melyen a ministránsok családtagjai is részt vettek. Ilyen sok, ministránsruhába öltözött fiatalt régen lehetett látni a szekszárdi templomban az oltár körül.

József atya szentbeszédében - utalva a találkozó mottójára - buzdította a találkozó résztvevőit. Kiemelte, hogy nem csak a találkozóra vonatkozott a felszólítás, hanem a találkozót követő időszakra is, amikor visszatérünk az iskolába, a plébániára, ki-ki ahonnan érkezett. Beszédében bátorította a ministránsokat a szolgálatukról történő tanúságtételre, még akkor is, ha esetleg mások megszólják, csúfolják őket. Mindannyiunknak Krisztust kell szolgálnunk, hozzá tartozunk, jó vele lennünk. De mindezt csak közösségben lehet megélni.

A szentmisében hálát adtunk a találkozóért, a találkozásokért. A liturgia végén pedig kiderült, hogy ezen a találkozón a szekszárdi plébánia ministránsai bizonyultak a legügyesebbeknek, akik a következő találkozóig büszkén emelhetik magasba a ministránstalálkozó kupáját.

 

Fotó:  Molnár Erik

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 August
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécs Város és a Magyar Felsőoktatás Napja:
Pécs -
2022. 09. 01. - 2022. 09. 01.
Ars Sacra Fesztivál:
-
2022. 09. 12. - 2022. 09. 19.
Szent Vér búcsú és gyalogos zarándoklat:
Mohács - Báta -
2022. 09. 17. - 2022. 09. 17.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség