Két év kényszerű kihagyás után 2022. május 7-én újra személyesen tehetik meg a hívek a Pécs és Máriagyűd közötti mintegy 25 kilométeres zarándoklat útvonalát. Idén a zarándokok Felföldi László megyéspüspök szándéka szerint – saját imaszándékaik mellett - a békéért imádkoznak majd.

„Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek… Ha betértek egy házba, először ezt mondjátok: Békesség e háznak!” (vö. Jn 14,27 és Lk 10,5) - szól az idei, immár XIV. alkalommal megrendezésre kerülő máriagyűdi zarándoklat mottója, melyhez a gyalogosan útra kelő zarándokokhoz - a hagyományokhoz híven - ezúttal is lehet kerékpárral csatlakozni.

A gyalogos zarándokok reggel 6.30 órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál útján található, korábbi FEMA parkolóban, és 7.30 órakor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a Tenkes Csárda érintésével Máriagyűdre. A kerékpáros zarándokok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre. A zarándoklathoz az út során bárhol lehet csatlakozni.

A Pécsről Máriagyűdre induló zarándoklatot 2009-ben szerveztük meg először, akkor a Pécsi Egyházmegye alapításának ezeréves évfordulójára emlékeztünk. 2020-ban és 2021-ben közbeszólt a pandémia: az egészségügyi előírások nem tették lehetővé a személyes részvételt, a hívek csak online közvetítésen keresztül kapcsolódhattak be a kegyhely imádságos eseményeibe. Ebben az évben abban a biztos hitben hívunk és buzdítunk minden kedves testvérünket a részvételre, hogy imáink, felajánlásaink, hálánk és kérésünk újra és újra meghallgatásra találnak. Zarándokoljanak velünk ebben az esztendőben is Máriagyűdre, hogy együtt imádkozzunk a békéért, hazánkért, egyházmegyénkért, papjainkért, családjainkért, betegeinkért!

A zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. Egyházmegyénk több plébániája csoportokat indít, melyekhez várják a hívek jelentkezését. A csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

zarandoklat mariagyud web 20190511 106

Máriagyűdön a templom személyautóval nem közelíthető meg. Amennyiben beteg vagy idős embert szállítanak, a gépkocsival - a lezárt területen történő kiszállást követően - parkolni csak a lezárt területen kívül lehet. Személyautók számára parkolási lehetőség a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában lesz. Az autóbuszokkal érkező csoportok a Máriagyűdi Idősek Otthonánál tudnak le- és felszállni.

A zarándokút során két helyszínen, Szalántán, majd pedig a Tenkes Csárdánál lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.

A zarándoklaton mindenki kizárólag a saját felelősségére vehet részt. A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodni szíveskedjen.

A zarándoklat ideje alatt folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. Mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel.

A korábbi évekkel ellentétben idén nem lesz lehetőség az egyházmegye által szervezett buszjáratokon Pécsre visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

Program a kegyhelyen

  • Várható érkezés kb. 14 órától.
  • A helyszínre érkezéskor közös imádság.
  • A záró szentmiséig folyamatos gyónási lehetőség. A szentgyónás végzésére alkalmas helyszíneket táblák jelölik majd.
  • A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.00-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál.

A zarándoklat hivatalos információs lapja itt letölthető.

Az imaszándék-kártyák itt letölthetők.

Az egészségügyi kártyák itt letölthetők.

A zarándoklat plakátja itt letölthető.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség