A felkelő nap sugarai nem kápráztatták el a szemeket május 7-én, borús, esőre hajló reggelre ébredt Pécs. Az időjárás mégis kegyes volt, lehetővé tette a gyalogos zarándoklat megtartását. A Pécsi Egyházmegye egészéből érkeztek hívek, köztük lelkipásztorok, a Pécsi Egyházmegyei Karitász, valamint a Máltai Szeretetszolgálat képviselői, az egyházmegye cserkészcsapatainak tagjai, ismerősök és egymás számára ismeretlenek, gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősebbek, akik mind barátságosan köszöntötték egymást kora reggel a gyülekező hagyományos helyszínén, a II. János Pál útján.

A zarándoklat úticélja a Pécstől mintegy 25 km távolságra fekvő Máriagyűd, Magyarország egyik kiemelt jelentőségű Mária-kegyhelye. A zarándoklat vezetője Felföldi László pécsi megyéspüspök, aki maga is rendszeres résztvevője zarándoklatoknak, ám főpásztorként ez volt az első, a hívekkel közös gyalogos zarándokútja Pécsről Máriagyűdre.

Indulás előtt rövid köszöntő hangzott el, melyben a főpásztor a zarándoklat legfontosabb céljáról, a belső békéről beszélt, melyet – mint fogalmazott – nekünk, magunknak kell megteremteni a zarándokút során.

 GRE9355

A mintegy ezer főt számláló embertömeg - a koronavírus-járvány miatti két év kényszerű szünet után - röviddel 7.30 után, a pontos forgatókönyv szerint, útnak indult a Gyűdi Szent Szűzhöz, Tenkes-hegy Fehér Asszonyához, ahogy a hagyomány szerint a helybéliek nevezik a Szűzanyát, hogy elébe tegyék szomorúságukat, fájdalmukat vagy épp hálájukat, megköszönve Szent Fiánál érettük tett közbenjárását.

A gyalogosok útnak indulása után alig egy órával, 8.30 tájékán a kerékpáros zarándokok is útnak indultak a pécsi székesegyháztól, hiszen már hagyomány, hogy vannak, akik két keréken teszik meg a máriagyűdi zarándoklatot. Idén szám szerint 34-en voltak.

Az utat végig rendőrök biztosították. Amerre a zarándokok tömege hömpölygött, végig megbámulták, vagy épp integettek a feszület és a zarándokzászló mögött haladó híveknek, akik csendben, imádkozva, vagy éppen zarándoktársaikkal beszélgetve rótták az olykor fárasztó, fájdalmas, vagy épp örömteli, békét adó kilométereket. Az út során több helyen csatlakoztak hívek a zarándoklathoz, volt hogy egyénileg, de akadtak csoportosan érkezők, idősebbek és fiatalok, iskolás gyermekek egyaránt. Volt, akinek élete első zarándoklata volt ez, de gyakorlott zarándokok is ott voltak az úton.

mgyz 2022 csoban 008

A megfáradt test és lélek frissítésére két helyen volt lehetőség, elsőként Szalántán, majd pedig a Tenkes Csárdánál, ahol egy utolsó töltekezést kapott a fáradt test, miközben már közel volt a cél, és ujjongott a lélek!

 GRE9437

Több mint hat óra úton lét után, nagyjából 13.45 körül már látni lehetett a máriagyűdi bazilika páros tornyait, melyek minden alkalommal ismerősen és szelíd szeretettel köszöntik a megfáradt zarándokok lelkét. A kegyhelyre a tervezettek szerint 14 óra körül érkezett meg a menet eleje, hogy aztán 20-25 percen át áramoljanak be a megfáradt zarándokok a kegyhelyre.

mgyz 2022 csoban 002

A templom előtti téren Keresztes Andor plébános személyesen fogadta a főpásztort és a híveket. A zarándokok becsült létszáma ekkor már mintegy 1500 főt számlált, akik közös imádságban mondtak hálát a megérkezés kegyelmi ajándékaiért, majd megpihent a test és felfrissült a lélek, hogy aztán ujjongó örömmel találkozzon a liturgiában az Oltáriszentséggel.

 GRE9461

A kegyhely szabadtéri oltáránál bemutatott szentmisében, melynek főcelebránsa Felföldi László megyéspüspök volt, az emberi élet legfontosabb és legkülönlegesebb pillanatának nevezte a megérkezést a püspök, amit a zarándoklat résztvevői maguk is személyesen is megéltek a hosszú és fárasztó út után.

 GRE9580

A főpásztor Mária igenjén és életpéldáján keresztül szemléltette, hogyan mondjunk magunk is igent életünkre, sorsunkra, amelybe mindenkinek, külön-külön meg kell érkezni: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” (Lk1, 38) Senkinek sem tökéletes az élete. Máriának sem volt az. Ugyanakkor az életünk legnagyobb szenvedését az okozza, hogy nem vagyunk megérkezettek, nem vagyunk otthon az életünkben - hangsúlyozta Felföldi László - amikor a szívünk, a lelkünk egy áloméletet, egy elveszített vagy zavarodott életet él.

mgyz 2022 csoban 140

Érkezzünk meg ebbe az életbe – buzdította a híveket a püspök - ne egy álomvilágot lebegtessünk magunk előtt, amelyben soha sem lesz béke, öröm és derű, hanem ahova szenvedésen keresztül, de mégis a saját életünkbe érkezünk haza. Legyünk benne otthon, öleljük át, mert ez a mienk. Érkezzünk meg Istenhez és önmagunkhoz, mert csak így érkezhetünk meg embertársainkhoz. Aki nincs otthon a saját életében, az sosem fogja látni a mellette élőt, sosem fogja tudni, hogy ki a másik ember valójában.

 GRE9549

Az egész életünk olyan, mint amilyen ez a zarándoklat – mutatott rá a főpásztor. Szinte folyamatosan úton vagyunk, néha szenvedve, fájdalmakkal telten, szomjasan, éhesen, és újra meg újra el kell indulnunk, de amikor megérkezünk, akkor érezzük, hogy jó itt lenni és ez a béke. Amíg nem érkezünk meg Istenhez, önmagunkhoz, felebarátunkhoz, addig háború van, zűrzavar van bennünk és a szívek között. És ha zűrzavar van, akkor nem lehet megérkezni. Amikor felszakad bennünk egy sóhaj, Uram, a sorsomban akarok boldog lenni, ebben akarom a szeretetedet megtalálni, ebben akarom a rám bízottakat segíteni, akkor lesz békés, örömteli és derűs az életünk, amire vágyik a szívünk. Az út nem könnyű, de csak ezen végig haladva találunk rá a Béke Királynőjére, Isten békéjére, és életünk, sorsunk ennek a világnak Istentől adott, szép békéjére – zárta a zarándokokhoz intézett elmélkedését Felföldi László püspök.

mgyz 2022 csoban 134

A szentmise és a zarándoklat főpásztori áldással ért véget. Találkozunk egy év múlva a 15. máriagyűdi zarándoklaton.

A zarándoklatról készült teljes képgaléria megtekinthető ITT!

Fotó: Gregorics Iván, Csobán Róbert

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség