Pünkösd a Jézus feltámadása utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének napja. Pünkösdvasárnap, melyet idén június 5-én ünnepelt egyházunk, Felföldi László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a pécsi székesegyházában, ahol 27 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Koncelebrált Kajtár Edvárd egyetemi tanár és Berecz Tibor káplán, ifjúsági referens.

Pünkösdhöz három fontos esemény kötődik: a Szentlélek eljövetele, aki Krisztus megváltó művét beteljesíti, az Egyház alapítása, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete, melyben az apostolok hirdetni kezdték Jézus feltámadásának örömhírét.

A Pécsi Egyházmegyében az ünnep hagyományosan évről-évre kiegészül a székesegyházban történő bérmálással, melyben a székesegyházi plébánia területén működő iskolák diákjai - kiegészülve néhány felnőttel - járulnak a szentséghez.

3

Felföldi László megyéspüspök a bérmálkozókhoz, bérmaszülőkhöz és családtagjaikhoz intézett elmélkedésében hangsúlyozta, a bérmálkozás szentségének kiszolgáltatása a közösség ünnepe. Isten úgy teremtett bennünket, úgy alkotta meg szívünket, lelkünket, hogy közösségben éljünk. A főpásztor arra buzdította a fiatalokat, hogy keressék meg életükben azokat az emberi kapcsolatokat, közösségeket, melyekkel Isten gazdagítani és erősíteni akarja őket.

Beszédében elmondta azt is, hogy a felkészülési időszakban arra kérte a bérmálkozókat, hogy írjanak egy levelet, melyben szívük-lelkük valódi üzenetét osztják meg vele, továbbá azt is kérte, hogy hozzák magukkal azt a számukra kedves tárgyat, mely hitük egy meghatározó pillanatára emlékezteti őket. Kifejezte örömét, hogy elfogadták a felkérést, majd kiemelte, a levelek mindegyike csodálatos lelki gazdagságról, kincsekről tanúskodnak.

11

Az egyik bérmálkozói levélből vett részlet így hangzott: „Jó azzal a tudattal élni, hogy nem vagyok egyedül és mindig lesz egy család mögöttem, ahol nem néznek ki, ahol elfogadnak, ahol szeretnek, úgy ahogy vagyok, ahol megbocsájtanak. Ha az élet új akadályt állít elém, átsegítenek, ha mélyponton vagyok, megvigasztalnak és megvédenek.”

Mindnyájunk szíve erre vágyik – mutatott rá a megyéspüspök. Mindenkié, kivétel nélkül. Arra vágyunk, hogy legyen egy közösség, ahol tudjuk, érezzük, hogy elfogadnak minket, hogy mellettünk állnak. Ennek jelképe a bérmálás szentségének kiszolgáltatásában különösképpen is megjelenik. Amikor a bérmaszülők a bérmálkozók mögött állva a vállukra teszik a kezüket, azt fejezik ki, hogy mellettük állnak, segítenek nekik keresztényi életük megélésében. A bérmaszülők egyben jelképezik az egyházat is, mint családot, mely mindig mellettünk és velünk akar lenni.

21

A jövőben ezt a befogadó közösséget már nektek kell megteremteni és építeni – fordult a bérmálkozókhoz a püspök. Ugyanakkor nektek és mindnyájunknak meg kell találni helyünket a saját életünkben, közösségeink életében és Isten világában, hogy megtegyük azt, amit Isten vár tőlünk. Isten tegye teljessé azt a jót, amit elkezdett bennetek!

Ezzel zárta ünnepi beszédét Felföldi László, majd megköszönte a papoknak és a hitoktatóknak a szolgálatát, mellyel a bérmálkozókat felkészítették, és külön köszönetet mondott a szülőknek, azért, hogy lehetővé tették gyermekeik számára a bérmálás szentségéhez járulást, hiszen – mint mondta - sokak életében a legfontosabb erőt és gazdagságot jelenti.

27

Az ünnepi szentmise zenei szolgálatát a Pécsi Székesegyház Mozart Kórusa és Zenekara adta, vezényelt Szilágyi Lajos. Az orgonán közreműködött Kovács Szilárd Ferenc a bazilika orgonaművész-zeneigazgatója.

Fotó: Szamos Zsuzsanna

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség