A Pécsi Egyházmegye immár kilencedik alkalommal szervez zarándoklatot a Szent Vér kegyhelyre, Bátára. A szeptember 17-én induló zarándoklatot ebben az éveben - Felföldi László megyéspüspök szándéka szerint - hazánkért és családjainkért ajánljuk fel. Az ünnepi szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott püspök celebrálja a Szent Vér bazilika szabadtéri oltáránál. Eső esetén a gyalogos zarándoklat elmarad, de a szentségimádásra, a szentmisére, valamint az Ars Sacra Fesztivál ünnepélyes megnyitójára nagy szeretettel hívjuk és várjuk a híveket, érdeklődőket a kegyhelyen.

„Isten, hazánkért térdelünk elődbe…” -  szól az idei, hazánkért és családjainkért felajánlott bátai zarándoklat - egyik legismertebb népénekünkből vett - mottója. A gyalogosan útra kelő zarándokokhoz a hagyományokhoz híven ezúttal is lehet kerékpárral csatlakozni.

A kegyhelyen 12.15 órától szentségimádásra hívják a zarándokokat. 14.00 órakor kiállítás nyílik irodalmi betéttel „Nyisd meg, Uram, szent ajtódat" címmel. Az ünnepi szentmise 15.00 órakor kezdődik, melyet Mayer Mihály nyugalmazott püspök celebrál az egyházmegye papjaival.

A gyalogos zarándokok két indulási helyszín közül választhatnak: Mohácsról, a Fogadalmi templomtól reggel 7.00 órakor indulnak a kb. 22 km-re található kegyhelyre. A másik helyszín Bátaszék, ahonnan már lényegesen kisebb távolságot, mintegy 11 km-t kell megtenni gyalog a kegyhelyig. A bátaszéki Nagyboldogasszony-templomtól útra kelő zarándokok tervezett indulási időpontja 9.00 óra. A kerékpáros és a motoros zarándokok egyaránt 11.00 órakor indulnak Mohácsról, szintén a Fogadalmi templomtól.

A bátai zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel hívnak és várnak a szervezők. Egyházmegyénk útra kelő plébániai csoportjai is várják a hívek jelentkezését. A csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

Bátán a kegyhely sem személyautóval, sem autóbusszal, sem pedig motorkerékpárral nem közelíthető meg. Amennyiben személyautóval, autóbusszal beteg, vagy idős ember érkezik, a Hunyadi út - Fő utca kereszteződésénél található Információs ponttól szállítják fel őket a templomhoz. Tisztelettel kérjük azokat az időseket és betegeket, akik nem tudnak gyalogosan felmenni a bátai templomhoz, jelezzék az Információs pontnál, hogy segítséget kérnek.

Személyautók számára parkolási lehetőség a településen az Árvíz utcában, a Sík Sándor utcában, illetve a Rákóczi utcában lesz. A parkolást polgárőrök irányítják.

A korábbi évekkel ellentétben idén nem lesz lehetőség az egyházmegye által szervezett buszjáratokon visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

A zarándoklaton mindenki kizárólag a saját felelősségére vehet részt. A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodni szíveskedjen.

A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. 

A bátai zarándoklat letölthető mellékletei:

bata 2022 web 2 

A kegyhelyen a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai a helyi rászorulók megsegítésére szerveznek gyűjtést.

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség