Augusztus 15-e Mária mennybevétele, azaz Nagyboldogasszony napja. Ilyenkor ünnepeljük, hogy a Boldogságos Szűz Mária földi pályájának befejeztével testestül, lelkestül felvétetett az Isten dicsőségébe. Máriakéménd búcsújáró kegytemploma Nagyboldogasszony tiszteletére lett felszentelve, így annak búcsúját tartották augusztus 14-én, vasárnap délután.

Bár a búcsú 16 órakor kezdődött, de már délelőtt is érkeztek zarándokok a Mária-kegyhelyre. Délután már egyre többen jöttek, volt, aki gyalogosan, mások kerékpárral, motorral, autókkal vagy éppen kisbusszal, de többen a menetrend szerinti járattal érkeztek. A hívek elsősorban a plébániához tartozó 8 településről látogattak el Máriakéméndre, de a kegyhely vonzáskörzete ennél jóval messzebbre mutat, hiszen sokan Pécsről, de még Barcsról, Kaposvárról, Bátaszékről, Ceglédről, és sok más távoli településről is érkeztek zarándokok. A legidősebb, egy 96 éves Máriakéméndről elszármazott hölgy volt, aki a vörös rózsákkal feldíszített oltár mellé egy szép virágcsokrot is hozott, mely a Szent Anna-szobornál került elhelyezésre.

Máriakéménd búcsú11

16 órára a templom teljesen megtelt hívekkel, így még bővíteni kellett a férőhelyeket. A búcsúi szentmise kezdetén Molnár Péter plébános köszöntötte a híveket, és örömét fejezte ki, hogy a templom több száz éven keresztül megtelt és még ma is megtelik hívekkel, akiknek imái, énekei mind-mind beleivódtak az ősi kegytemplom falaiba. Az ünnepi szentmisét Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános mutatta be. Homíliájában méltatta Szűz Mária életét, aki az Egyház hitének példaképe, akiből meríthetünk. Mária az isteni gondviselésben vetett bizalmában legyen a mi tanítónk, Jézus Krisztusért összegyűjt bennünket is, mint az apostolokat pünkösdkor.

Máriakéménd búcsú13

A szónok elégedetten konstatálta, hogy Molnár Péter plébánosi szolgálata során mennyit szépült a kegytemplom belső liturgikus tere, és a valaha itt állt középkori gótikus templomból fennmaradt szentély, majd megköszönte mindazok munkáját, akik a kegyhelyért tevékenykednek.

Máriakéménd búcsú3

A szentmisén a pécsváradi férfi kórus és a kátolyi női kórus vett részt, akik nagyon szép hazafias és régi magyar Máriát köszöntő énekeket énekeltek magyar és horvát nyelven. A búcsún lehetőség volt felvenni a betegek szentségét, mely a beteget alkalmassá tesz arra, hogy a betegséget erős lélekkel viselje, sőt küzdjön az egészségéért, ha az szolgál üdvösségére, illetve kérje és elfogadja a jó halál kegyelmét, ha Istennek ez az akarata. Az ünnepi szentmise a pápai himnusz és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Szöveg: Biki Endre Gábor, a máriakéméndi kegytemplom gondnoka
Fotó: Kollár Ákos, Biki Endre Gábor

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség