A pécsi székesegyház közelségében, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár szomszédságában található, a közelmúltban teljesen megújult és megszépült Rózsakertet augusztus 20-án nyitotta meg a nagyközönég számára Felföldi László pécsi megyéspüspök. Azóta számtalan kérdés érkezett a Rózsakertet működtető Magtár Látogatóközpont munkatársaihoz a kert látogathatósági rendjével kapcsolatban, mert napjainkban a pécsi lakosok számára a Rózsakert még mindig egyet jelent a belvárosban 1954 és 2010 között működött népszerű, zenés-táncos nyári vendéglátó egységgel, a Rózsakert Vendéglővel, amit a helyszínen ma már hiába keresnek.

A kert története több száz évre, szinte a feledés homályába nyúlik vissza. Ma már kevesen tudják, hogy a terület a Pécsi Egyházmegye tulajdonában állt és áll ma is, mert a II. világháború után nem került államosításra. Az ingatlant bérbe adták, és a bérlő borozót alakított ki a kert épületében. A Rózsakert Vendéglő 2010-ig működött, majd a Pécsi Egyházmegye egy kormányzati pályázat keretén belül 2018 és 2020 decembere között valósította meg a Rózsakert és volt káptalani borozó műemléki épületének átalakítását és felújítását, amelynek részeként megújulhatott a legendás Rózsakert, immár a kert eredeti világát idéző angolpark formájában.

A kerttervező feladata az volt, hogy a 18. és 19. századi kataszteri térképek alapján az udvart középponti hangsúlyos elemmel négy részre ossza. Szempont volt, hogy megjelenítsék a felújítás során feltárt cella trichora (temetői épület) belső alaprajzát, amelyet levendulákkal ültettek be.

IMG 9471

A kert elnevezéséhez híven, a kiültetett rózsafajtákat a történeti dokumentációra hagyatkozva választották ki: így kapott helyet a kertben a fás bazsarózsa, a mályvarózsa, a rózsalonc és a labdarózsa is.

A Káptalan utca 5. számmal közös fal tövében – felidézendő a régi zenés esteket – egy színpad került, ahol időszaki rendezvények szervezést biztosítanák. A régi borozó egyházmegyei turisztikai információs pontként és ajándékboltként újult meg, egyúttal egy csigalépcsőn feljutást biztosít a kerti üvegpavilonon át a Rózsakertbe.

IMG 9447

A Rózsakert tehát nem közkert, hanem püspökségi magánterület, amelyet megnyitottak a nagyközönség számára is. Egy pici ékszerdoboz a város közepén, melyet - ha nem vigyázunk rá - könnyű gyorsan tönkre tenni, emiatt felügyelete, ellenőrzése és rendjének megőrzése kiemeleten fontos. Ezért a kert a régi borozó helyén kialakított ajándékbolton keresztül közelíthető meg, ezáltal biztosítva azt, hogy csak a házirendet betartó, valóban a hely méltóságát élvezni akaró vendégek pihenhessenek meg kulturált körülmények között a kertben.

A Rózsakertbe kutyát és egyéb kisállatot bevinni nem lehet, ami a hely méltóságának megőrzése, valamint a növények és a rendezvénytér védelmét is szolgálja.

A kert az üzlethelyiségben található csigalépcsőn közelíthető meg. Előzetes kérés, jelzés esetén azonban munkatársaink mozgássérültek illetve babakocsival érkezők számára a közvetlenül kertbe vezető kapukat is ki tudják nyitni.

A Rózsakert nem játszókert. Sokkal inkább a béke és szépség szigete a belváros közepén, ami elcsendesedésre, imádkozásra, beszélgetésekre is lehetőséget teremt.

rozsakert2

A kertben büfé, kávézó nem működik, az üzletben palackos üdítő vásárlására van lehetőség. A közeli Magtár Kávézóban azonban bőséges kínálattal várják a betérőket.

A Rózsakertben és az ajándékboltban nyilvános illemhely nem működik. A Magtár Látogatóközpont mosdójának és a városi nyilvános illemhelyek használatára azonban van lehetőség.

rozsakert4

Valóban volt idő, amikor a Rózsakertet borozóként tartották számon, de már nem kocsmaként működik, az üzletben nem szolgálnak fel fröccsöt. Erre a város számtalan kiváló üzletében van lehetőség. A Pécsi Egyházmegye szeretné a betérőket kulturált körülmények között fogadni, a város más turisztikai szervezeteit is képviselve, a látogatókban emléktárgyakkal, kedvességgel, szépséggel nyomot hagyni, a kertet pedig polgári rendezvényekkel, kamara koncertekkel, kisebb előadásokkal, közösségek szabadtéri rendezvényeit befogadó és bemutató térré varázsolni.

A Rózsakert és a szomszédos könyvtár történetéről Dr. Schmelczer-Pohánka Évával, a Pécsi Egyházmegye Könyvtár vezetőjével a Mária Rádió 2022. augusztus 30-i adásában volt hallható egy beszélgetés, mely újra meghallgatható ITT.

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség