A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola (PPHF) szeptember 10-én a pécsi székesegyházban tartotta a 2022/23-as akadémiai év megnyitóját. Az ünnepi alkalomból Felföldi László megyéspüspök celebrált Veni Sancte szentmisét, melyben a Szentlélek kegyelmeinek kiáradását kérte az új tanévre, a hallgatók és az oktatók feladataira, próbatételeire.

A szentmisén koncelebráltak a PPHF-en oktató lelkipásztorok. A világi tanárok közül jelen volt a liturgián Dr. Kovács Gusztáv, a PPHF rektora, továbbá a Pécsi Tudományegyetem képviseletében Dr. Miseta Attila rektor, Dr. Boncz Imre dékánhelyettes és Dr. Lengvárszky Attila oktatási igazgató, valamint az intézmények tanárai, munkatársai és hallgatói.

PPHF PTE Veni Sancte 2022 094

Felföldi László megyéspüspök a tékozló fiú történetéről olvasott evangéliumi szakaszhoz (Lk15, 11-32) kapcsolódó elmélkedésében kiemelte, a példabeszédben szereplő tékozló fiú messzire ment, elveszett. Fizikailag és lelkileg is. Hátat fordított mindennek, összetörte kapcsolatait apjával, családjával. Korunk társadalmáról nyújt tükörképet a történet, mert ez történt az Egyházban is, elvesztek családok, elveszett a közösségek lelkülete, szelleme, melyet újra kell építeni, újra meg kell találnunk, fel kell fedezzük. Ez mindnyájunk küldetése – mutatott rá a főpásztor.

A hallgatókhoz fordulva, a hittudományi főiskolán megszerezhető tudást és a diplomát fundamentumnak nevezte, melyre, ha nem építkezünk, ha általa nem kezdünk el közösséget építeni, ha nem érezzük Jézus Krisztustól származó küldetésünket, akkor benövi a gaz, és szép lassan elporlad. A diploma csak felhatalmazást ad arra, hogy általa elkezdhetünk dolgozni, építkezni – hívta fel a hallgatók figyelmét a püspök.

PPHF PTE Veni Sancte 2022 047

Amikor nagyon nehézzé válik a hétköznapok terhe, a célt kell látni. Ha nem látjuk a célt, elviselhetetlen lesz minden próbatétel. De ha látjuk a célt, gyönyörűségek, erő születik belőle. A cél pedig a közösség, melyet az életünk során összegyűjtünk magunk köré. Nem várva senkire, nekünk kell megteremteni, nekünk kell a kapcsolatokat kialakítani, ha kell, meggyógyítani, és nekünk kell az öröm közösségét újra és újra felépíteni – buzdított a megyéspüspök.

Dr. Kovács Gusztáv, a PPHF rektora a liturgia zárásaként mondott tanévnyitó beszédében a főpásztor által kiemelt cél három fontos összetevőjét hangsúlyozta, melyekkel az új akadémiai évet megkezdik. Ezek az erőforrások, a célok és a bíztató szavak szerepe a hallgatók életében.

PPHF PTE Veni Sancte 2022 097

A rektor az ember elsődleges erőforrásaként a másik embert jelölte meg. A főiskolai teológia tanárok számára az ad erőt, hogy a hitet megérteni, az evangélium ügyéért tenni akaró hallgatókkal dolgozhatnak. A hallgatók számára pedig erőforrást jelentenek a teológiát lelkesedéssel és hitelesen oktató tanárok.

A célok tekintetében a közösség, részvétel és misszió hármas célját szem előtt hangsúlyozta, melyek a Ferenc pápa által meghirdetett szinódusi folyamat középpontjában állnak, és a főiskola életében is irányadók. Mint mondta, minden cél és teljesített feladat erősíti a közösséget, fokozza a részvételt és tudatosítja azt a küldetést, amit Jézus Krisztustól kaptunk.

PPHF PTE Veni Sancte 2022 085

Végezetül Dr. Kovács Gusztáv kérte a hallgatókat, hogy gyűjtsék össze azokat az erőforrásaikat, melyek segítik majd őket abban, hogy az evangélium szolgálatára kapott meghívásukat, küldetésüket teljesíthessék. Ezek az erőforrások mintegy biztató szavakként ösztönzik majd őket küldetésük megvalósításában – zárta a 2022/23-as akadémiai évet megnyitó beszédét a PPHF rektora.

Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség