21. alkalommal rendeztek hálaadó szentmisével egybekötött közösségi összejövetelt szenvedélybetegek és hozzátartozóik részvételével szeptember 11-én a máriagyűdi bazilikában, ahol a liturgiát celebrálta Fazekas György, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztora, akinek elmélkedése nem csak a szenvedélybetegeket szólította meg. Koncelebrált Keresztes Andor, a kegyhely plébánosa.

A szentmisén a mintegy 15 településről, köztük Alsószentmártonból, Budapestről, Erdőkertesről, Harkányból, Kaposvárról, Kovácshidáról, Mohácsról, Pécsről, Siklósról, Szederkényből, Székesfehérvárról, Székelyszabarról és Vokányról érkezett résztvevők hálát adtak szenvedélyeik rabságából történt szabadulásukért és jelképesen az oltárra helyezték szívüket, Jézustól kérve gyógyulást önmaguk és hozzátartozóik számára. A liturgián jelen volt Siklós város polgármestere és alpolgármestere is.

szenvedelybetegek2

A Szentírásból olvasott, a sziklára épített házról szóló jézusi példabeszéd valóra vált, jónéhányan megtapasztaltuk ezt az életünkben – kezdte a szentmise homíliáját Fazekas György, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztora – és a gyógyulás óta jó gyümölcsöket tudunk teremni.

Az igazi gyógyulás akkor történik meg az életünkben, ha Jézushoz kapcsolódunk, ha ő lesz az alapunk. Szilárd, mint a föld mélyén rejtező szikla, amely biztosan megtartja a rá épített házat, szikla, amelyre építhetjük az életünket - emelte ki elmélkedésében a liturgia szónoka.

szenvedelybetegek1

Jézus életében a szilárd alap, amely meghatározta az életét, a családja volt, mely egészséges közeget biztosított számára. Ezt tükrözi felnőtt élete, amikor figyelt az emberre, meghallgatta, elfogadta őket, jót tett velük és nem várt érte köszönetet, mert ő ezt hozta magával otthonról. Jézus életének másik szilárd alapja a hite, személyes, mély, bensőséges kapcsolata az Atyával, akiről a korábbi, büntető Isten helyett a szerető Isten képét vetíti elénk.

Gyermekként először a szüleink - akármilyenek is – határozták meg az életünket, akik igazodási pontot adtak számunkra. Később a választott példaképünk határozta meg a gondolkodásunkat, életvitelünket. Felnőttkorban saját magunkról gondoltuk, hogy szilárd alap vagyunk, aki képes megoldani a problémákat. Amikor pedig vihar kerekedik az életünkben, rádöbbenünk, hogy nem mi, hanem Jézus a szilárd pont, aki eljött és megszabadított minket a betegség rabságából, akire építhetjük az életünket. Ő az alap, hozzá kell igazodni, őt kell szemlélni, őt kell figyelni.

Életünk során sokszor és nagyon könnyen magával ragad minket a világ zaja, könnyen másfelé fordulunk Istentől, könnyen visszatérünk régi életünkhöz, a bálványok imádásához, és azt gondoljuk magunkról, hogy mi magunk vagyok a sziklakemény alap. De ha újra és újra Isten szándéka szerinti irányba rendezzük az életünket, és őt tekintjük az alapnak, az ő útján járva hozzá igazítjuk az életünket, akkor vele boldogan élhetünk és jó gyümölcsöket teremhetünk – zárta szentbeszédét a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztora.

szenvedelybetegek3

A liturgia után előadáson és személyes tanúségtétellel összekapcsolt csoportos beszélgetéseken, valamint zenés áhítaton vettek részt a zarándokok a máriagyűdi kegyhelyen.

Magyarországon az egy főre jutó alkoholfogyasztás 13,6 liter/fő/év (tiszta szesz!). Ezzel a statisztikai adattal hazánk a világ élvonalába tartozik: 800 000 – 1 000 000 főre becsülik az alkoholfüggők számát, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg minden tizedik 15 évnél idősebb magyar embernek alkoholproblémája volt vagy van, és akkor még nem beszéltünk a drogfüggőkről, illetve azokról, akik rendszeresen szednek antidepresszáns gyógyszereket. A kábítószerfogyasztók száma még ennél is bizonytalanabb az óriási rejtőzködés miatt, hiszen a vonatkozó törvények miatt már a szerhasználat is bűncselekménynek minősül.

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség