Az október 11-én ünnepélyesen átadott új kollégiumépületet Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg, aki Dr. Kovács Gusztávval, a PPHF rektorával és Hegyi Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadójával vágta át a nemzeti színű szalagot. A megnyitó dátuma a II. vatikáni zsinat (1962-65) megnyitásának napja, egyben 60. évfordulója. A főiskola ugyanis ezer szállal kötődik a zsinat által megfogalmazott eszmékhez, a kollégiumban helyet kapó szakkollégium névadója is az a Szent XXIII. János pápa, aki a zsinatot összehívta. Szintén az ünnepélyen adták át az újjászerveződött Egyetemi Lelkészség PPHF-en kialakított irodáját is.

Az ünnepélyen Dr. Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében a szakkollégium létrejöttének gondviselésszerű körülményeire, fordulatos történetére emlékezett vissza. A rektor hangsúlyozta, amikor 2017-ben kétségesnek tűnt, hogy a PPHF finanszírozását sikerül-e megoldani, a főiskola közössége, a tanárok és a diákok is mind a Jóisten gondviselésében bíztak. Hitték, hogy ha a hitnek és tudománynak otthont adó intézményt komoly elszántsággal működtetik e falak között, akkor az fel fog virágozni. Ezért a cél érdekében az elmúlt esztendőkben új képzéseket indítottak, szakmailag elismert kutatókat nyertek meg a főiskola oktatói testülete számára, nemzetközi tudományos eseményeket rendeztek és közösséget szerveztek.

437 PPHF kollegium atado 068

A rektor örömét fejezte ki, hogy a kollégium tervének megvalósításában a kormányzati szándék és a főiskola igényei egymásra találtak. Dr. Kovács Gusztáv köszönetet mondott Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárnak és Hegyi Lászlónak, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadójának, hogy innovációs lehetőséget láttak a PPHF-ben, Felföldi László pécsi megyéspüspöknek, hogy a fejlesztést felkarolva az Egyházmegyei Hivatal képviseletében vállalta az anyagi terheket, Völgyesi Norbert építési vállalkozónak a szűkre szabott határidők betartásáért, és a főiskola dolgozóinak, munkatársainak és a hallgatóknak a sok-sok támogatásért.

437 PPHF kollegium atado 041

Hankó Balázs helyettes államtitkár üzenetét távollétében Hegyi László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadója tolmácsolta: „Nincs ország, ahol több lenne a tehetség, mint éppen magyar földön, de egyúttal nincs ország, ahol a tehetség nehezebben tudna teljes kifejlődéshez jutni, mint éppen miközöttünk. Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok gyököt igyekszünk belőlük vonni" - idézte a helyettes államtitkár üzenete Klebelsberg Kúnót, a magyar oktatás kiemelkedő alakját, aki éppen száz évvel ezelőtt lépett hivatalába.

437 PPHF kollegium atado 083

A minisztérium a felsőoktatás fejlesztésével az egész nemzet felemelkedését hivatott szolgálni, melynek záloga az erős, cselekvőképes embereket képző felsőoktatás, melynek sorába a XXIII. János Pápa Szakkolégium is csatlakozhat. „Örömmel avatjuk fel a II. vatikáni zsinat megnyitásának 60. évfordulóján ezt a kollégiumot Pécsett, a magyar felsőoktatás bölcsőjében" - erősítette meg a főtanácsos. A minisztérium a felsőoktatás megújításában a történelmi egyházaknak is meghatározó szerepet szán, hiszen az egyházak mintaértékű fenntartói az oktatási intézményeknek évszázadok óta, ahol minőségi tudást adnak át a hallgatóknak. A magyar oktatás történetének szerves része Pázmány Péter és Szenci Molnár Albert mellett Klimó György pécsi püspök is. A magyar kormány elkötelezte magát, hogy a világi egyetemeket érintő felsőoktatási modell reformja után az egyházi felsőoktatási intézmények fejlesztését is hosszú távon biztosítsa. Amíg van tudásra éhes fiatal, addig van magyar jövő is - zárta beszédét Hegyi László.

 437 PPHF kollegium atado 110

Felföldi László pécsi megyéspüspök köszönetet mondott a főiskola vezetőinek, oktatóinak munkájáért, az emberre és közösségre egyaránt odafigyelő szemléletéért. A mai modern körülményeket biztosító kollégium a diákoknak szól, a fiataloknak, mert a szakkollégium lényege a tehetséggondozás. A tehetség három lábon áll egy ember életében: személyes életvezetés, a közösség szolgálata és a szakmaiság - emelte ki a főpásztor. Ha valamelyik láb hiányzik, megbillen az egyensúly. Ha nem szolgálja valaki a közösséget, saját életét sem tudja jól vezetni. Ez a kettő nem keverendő össze, de elválaszthatatlan egymástól. Egyszerre igaz, hogy az ember életében nincs ideiglenes állapot, ugyanakkor csak ideiglenes állapot van. Aki úgy gondolkodik, hogy van egy ideiglenes otthonom, egy kollégium, de majd lesz egy igazi, saját, és majd ott, akkor fogok élni, az sohasem fog élni. Az az idő, amit itt és most élünk, nem élhető meg máshol, és nem élhető meg máskor. Ez az életünk, az emberi sorsunk. Ha a személyes életvezetés és a közösség szolálata rendben van az életünkben, arra rá lehet építeni a szakmai dolgokat, de csak arra - zárta beszédét Felföldi László.

437 Egyetemi lelkeszseg irodaja 059

A szakkollégium átadását követően került sor az újonnan alapított Egyetemi Lelkészség irodájának átadására, mely a PPHF épületében talált otthonra. Az Egyetemi Lelkészség újjászervezése idén tavasszal indult el Felföldi László pécsi megyéspüspök kezdeményezésére. A vezérgondolat az volt, hogy az egyetemista korosztályhoz maguk az egyetemisták állnak legközelebb, ezért a főiskola három hallgatóját bízták meg az iroda munkatársi feladatainak ellátásával. Az Egyetemi Lelkészség célja, hogy aki Pécsen jár egyetemre, könnyen találjon magának olyan közösséget, barátokat, akikkel együtt tud gondolkodni, akikkel közös a hite. Az Egyetemi Lelkészség így lehet találkozási pont teológia, hit, spiritualitás és a tudományok között. 

A kollégiumi épület a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola 23 hallgatója számára kínál lakhatási lehetőséget tanulmányaik folytatásának idejére. A kollégium ad otthon a főiskola szakkollégiumának is, mely a II. Vatikáni Zsinatot elindító Szent XXIII. János pápáról kapta a nevét. 

Fotó: Hegyi László (Pécsi Egyházmegye)

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség