A Pécsi Egyházmegye ministránsainak hagyományos őszi találkozóját tartották október 29-én Komlón. Az ügyességi és elméleti feladatokkal tűzdelt ministránsnapról, melyen több mint 100 ministráns vett részt, Mihovics Szebasztián, egyházmegyénk papnövendéke írt beszámolót.

A Pécsi Egyházmegyében hagyomány, hogy a plébániákon szolgáló ministránsok évente három alkalommal találkozóra gyűlnek egybe. Egy őszi és egy tavaszi találkozót tartanak, nyáron pedig az egyhetes ministránstábor ad lehetőséget az újabb találkozásra, kötetlen együttlétre. Minden találkozót igyekszünk valamely nagyobb városba szervezni, ahol katolikus iskola is található. Ősszel Baranya megyében, tavasszal pedig Tolna megyében jövünk össze.

„Aki így szolgál Krisztusnak, az kedves Isten előtt...” (Róm 14,18) Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levele volt az idei őszi ministránsnapunk mottója, melynek a Komlói Szent Borbála Plébánia, illetve a Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola adott otthont. A szervezőket is meglepte, hogy milyen nagy volt az érdeklődés és a lelkesedés a találkozó iránt. Száznál is több fiatal gyűlt össze, hogy a ministránsversenyen összemérjék tudásukat, és hazavihessék a ministránskupát.

IMG 4180

Az előkészületek már hetekkel ezelőtt elkezdődtek. Rengeteg szervezés és megbeszélés előzte meg a ministránsnapot, amely végül a szülők és hitoktatók tetszését is elnyerte. Leginkább persze a ministránsok élvezték.

A szervezők nagyon izgalmas és kreatív feladatokkal készültek. A ministránsok öt különböző állomáson mérhették össze tudásukat. Szükségük volt ügyességre, kreativitásra, és persze némi elméleti tudásra is. Az ügyességi feladatok között volt mászófal, céllövölde, templomépítés Legoból, de a feladatok a szórakozáson túl némi tanulást is becsempésztek a napba.

IMG 4177

Az egyházmegye papnövendékei liturgikus ismeretekkel bővítették a ministránsok tudását: bábut kellett felöltöztetni liturgikus ruhákba, digitális táblán kellett sorrendbe rakni a szentmise részeit, illetve izgalmas dolgokat tanulhattak meg különböző liturgikus szokásokról.

A ministráns referatúra Flash Mob előadással is készült, ahol a résztvevőknek egy különleges táncot is sikerült megtanulniuk. A napot szentmisével zártuk, melyen a győztes csapat szolgálhatott. Az őszi találkozót a Szászvári Plébánia nyerte meg.

IMG 4204

A ministráns napot záró szentmise tanító részében Kovács József referens atya segítségével néhány lelkes ministráns eljátszotta az aznapi evangéliumi szakaszt, melybe még a helyi plébánost is sikerült belevonni.

A ministránsok mindannyian lélekben megerősödve, és ismeretekkel bővelkedve térhettek haza Komlóról. Tavasszal újra összejövünk, hogy találkozzunk egymással, és találkozzunk az oltárnál Krisztussal, akinek minden szentmisén örömmel szolgálnak a ministránsok.

Szöveg, fotó: Mihovics Szebasztián papnövendék

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség