Megújult és megszépült az 1937-ben épült és Szent Borbála, a bányászok védőszentje tiszteletére felszentelt templom homlokzata a rajta látható Krisztus-ábrázolással, az épület árkádsora és az azokhoz felvezető lépcsősor. A templomot és a hívek közösségét Felföldi László megyéspüspök áldotta meg szentmise keretében október 30-án. A liturgián koncelebrált Kovács József püspöki titkár és Dallos Tamás plébános.

Rendhagyó módon a templom előtti téren gyülekeztek ünnepi szentmisére a hívek Komlón, ahol Dallos Tamás plébános köszöntötte a megjelenteket. Köszönetet mondott a kormányzati támogatásból, valamint a hívek közösségének nagylelkű adományaiból megvalósult munkálatokért, és felkérte Felföldi László pécsi megyéspüspököt a templom és a közösség meg áldására, majd a liturgia a templomban folytatódott.

Komloi templommegaldas 001

A főpásztor szentbeszédében a megújulásról elmélkedett. Rámutatott, mindennapi életünk, sorsunk megújulásokat hordoz, melyekkel ha nem élünk, óriásit veszítünk. Nem lehet megmondani, hogy az emberi életben milyen gyakorisággal lehet a megújulást megélni, de vannak olyan pontok, ahonnan már nem mehetnek tovább úgy a dolgaink, ahogy előtte, újra kell gondolni az életünket, újra kell azt tervezni.

Komloi templommegaldas 011

Erről szól a mai evangéliumi szakasz, Zakeus története (Lk19, 1-10). Zakeus, okos, vagány, gazdag, jól szervezte az életét, de érzi, hogy valami nincs a helyén, nincs rendben. Zakeusnak megszületik egy érzés a szívében, egy döntés az életében, hogy szeretné látni és megismerni Jézust, mert hallotta, hogy sok-sok embernek megváltozott Jézus mellett az élete. Találkozni akar vele, elindul, de tudja, hogy a tömegtől nem láthatja, talán még a szavai sem jutnak el hozzá, ezért felmászik egy fügefára. Kimozdul a tömegből - hangsúlyozta beszédében a megyéspüspök.

Komloi templommegaldas 016

Szomorú pillanat, amikor emberek eljönnek a templomba, de kívül állnak meg, beszélgetnek egymással, nem lépnek be - emelt ki a beszédében egy, a mindennapi életből vett példát a főpásztor - majd rámutatott, hogy a tömeg nem engedi, hogy egy kicsit beljebb kerülve Jézus tanítása eljusson a szívükhöz. Szeretnének változtatni, mert elindultak az Isten házába, de belépni nem mernek, pedig amíg nem lépnek, amíg nem lépünk, addig nem lesz változás az életünkben.

Komloi templommegaldas 024

Zakeus ezt megteszi, és Jézus a nevén szólítja. Isten tudja a nevünket. Megszólít, ami miatt lehet, hogy kicsinek érezzük magunkat, zavarban vagyunk. Jézus ismer minket. Ismeri a szenvedéstörténetünket, találkozni akar velünk és segíteni, nem számon kérni, hanem megfogni a kezünket, mert azt akarja, hogy nekünk jobb legyen. Mikor Jézus megszólítja, Zakeus is felszabadul a teher alól, ami miatt szégyellte magát. Rendelkezik az életéről és a vagyonáról. Változtat, másoknak is ad, osztogatni kezdi, amije van.

Komloi templommegaldas 035

Az életben a legnagyobb teher az oda nem adott szeretet, mert megfullaszt, tönkretesz - figyelmeztetett a püspök. Amikor Istennel találkozunk, utána merünk adni. Mert csak a nagystílűen odaadott szeretet, emberi jóság szabadít fel önmagunk megnyomorításából és tesz szabaddá a családunkban, a közösségeinkben, hogy ahogyan Jézus mondja: „Üdvösség köszöntsön erre a házra” (vö. Lk 19,9).

Komloi templommegaldas 017

Megújult ez a templom, de a legfontosabb, hogy itt bent, a szívünk is megújuljon. Vigyük magunkkal ennek a képét, nézzük meg Zakeus példáján keresztül, hogy mi akadályoz minket abban, hogy szabadok legyünk, hogy jó hangulat legyen otthon a családban, közösségeinkben. Merjünk elindulni, merjünk kimozdulni, kézbe venni a Bibliát, szolgálatot vállalni, amit kér tőlünk az Isten. Ma üdvösség köszöntött erre a házra, ma kell elinduljunk, hogy szép szeretet és igazi öröm legyen a szívünkben, a saját életünkben és a szeretteink életében – zárta szentbeszédét Felföldi László.

Komloi templommegaldas 044

A főpásztori áldás után az ünneplés szeretetvendégséggel, egymást kölcsönösen néven szólító beszélgetésekkel folytatódott.

Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség