Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász önkénteseinek találkozóját rendezték november 5-én Pécsen. A szentmisére, melyet Bacsmai László mohácsi plébános, kerületi esperes celebrált a székesegyházban, valamint a Magtárban megtartott előadásokra épülő találkozóra az egyházmegye mintegy harminc karitász csoportja képviseletében 140 önkéntes érkezett. A nap történéseiről Besenczi Zsolt karitászigazgató írt beszámolót.

A találkozó szentmisével kezdődött a székesegyházban, melyet Bacsmai László kerületi esperes, mohácsi plébános celebrált. Prédikációjában a helytállásra, a tevékeny és alkalmas szeretetre buzdította az önkénteseket és munkatársakat: „Ha Jézushoz akarunk hasonlítani, akkor nem cselekedhetünk másként, mint ő. Igaz, hogy nem tudunk minden nyomorúságot megszüntetni, talán úgy érezzük, hogy a mi segítségünk egy csepp a tengerben, de annak az embernek, akin segítünk, az a minden.”

DSC 6979

Az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszédhez kapcsolódva, az Egyház szeretetszolgálatának gyakorlásáról Bacsmai László kiemelte, hogy „a kereszténység nem elmélet csupán, hanem a hitből fakadó élet. Mi is akkor teljesítjük keresztény hivatásunkat, amikor meghalljuk Krisztus küldését, amit a példabeszéd végén mond: Menj és te is hasonlóképpen cselekedjél” – fogalmazott a plébános.

DSC 7002

A szentmise után a nap további programja a Magtár Látogatóközpontban folytatódott. Felföldi László megyéspüspök személyesen nem tudott részt venni a programon, ezért videóüzenetben köszöntötte a Karitász önkénteseit. Püspök atya bíztatta a csoportokat, az önkénteseket, hogy figyeljenek egymásra, és arra, hogy befogadó közösségek legyenek, mert ebben az időben nagyon nagy szükség van az élő közösségekre: „A kézzel fogható adományok mellett óriási szükség van a lelki adományokra, hogy erősítsük egymást és a rászorulókat is” – hangsúlyozta üzenetében a főpásztor.

DSC 7097

Az első előadást Cselik Beatrix, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye karitászigazgatója tartotta, aki bemutatta a Katolikus Karitász tevékenységét és programjait. „Nem vagyunk egyedül, mert nagyon erős szervezettség áll mögöttünk. 7 kontinensen, 165 országban működik a Karitász. Magyarországon 800 településen közel 10.000 önkéntessel vagyunk jelen, hogy segíthessünk azoknak, akik bajban vannak.” Cselik Beatrix kiemelte az öngondoskodás jelentőségét, ami abban áll, hogy arra is segíteni kell a rászorulókat, hogy képessé váljanak tenni önmagukért.

DSC 7109

Bacsmai László atya a szeretet sok-sok arcát mutatta be a jelenlévőknek. A nehéz témákat sokszor humorba, vidámságba csomagolta a plébános, és az üzenet így nagyon mélyen érintett a jelenlévők lelkét: „A mai időkben sokszor talán az a benyomásunk, hogy a szeretet szava sajnos tartalmatlan fogalommá vált, olyan szó, amelynek a mai világban igazából nincs fedezete, és mégis olyan sokszor használjuk. Talán túl gyakran is élünk vele és sajnos sokszor visszaélhetünk ezzel a szóval, ezzel a fogalommal.” Több megoldást és kézzelfogható gyakorlatot adott arra, hogyan lehet jól szeretni.: „Törekednünk kell rá, hogy legalább közöttünk, keresztények között a szeretet maradjon meg a legnemesebb értelemben vett szeretetnek, ami nem múló érzésből áll, hanem a szeretet feltétlen jóakarata a másik felé. A segítségnyújtás, a másokért történő szolgálat elnyeri a jutalmát. Ne felejtsük el, hogy a szegény keze az Isten bankja: ez a bank soha nem jut csődbe és óriási kamatot fizet”- fogalmazott az előadó.

DSC 7187

A program közös ebéddel folytatódott, ahol lehetőség nyílott arra is, hogy az egyházmegye különböző területeiről érkező önkéntesek üdvözöljék egymást, beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek.

DSC 7153

A délutáni program első előadója Szücs Attila András, a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola tanára volt. A szakember a szociális munka alapjait és a gyakorlati szociális munkát mutatta be. A Karitász hálózatában tevékenykedő önkéntesek az Egyház szeretet-szolgálatát végzik. A lelki és a gyakorlati munka együtt kell működjön, ezért törekedni kell minél jobban összekapcsolni a kettőt. A karitász szolgálat, és az ehhez kapcsolódó tevékenységek teljesen a szociális gondoskodáson alapszanak. Fontos alapelvekre hívta fel a figyelmet előadásában a szakember, mint: a kompetencia-határok, a hitelesség, az előítélet-mentesség, a megfelelő kommunikáció, a segítő-segített közötti határok meghatározása és tiszteletben tartása, a visszajelzés szükségessége, és a megfelelő önismeret, melyek betartásához türelemre, bizalomra, hűségre és alázatra van szükség – fejtette ki az előadó.

DSC 7163

Besenczi Zsolt egyházmegyei karitászigazgató köszöntötte azokat az önkénteseket, akik a Katolikus Karitász által alapított Caritas Hungarica díjban részesültek 2022-ben a Pécsi Egyházmegyéből. Az idei díjazottak: Both Béláné Tamásiból, Krémer Ernő Tolnáról és Tanner Attiláné Lánycsókról, akiknek a résztvevők nagy szeretettel gratuláltak az elismeréshez.

A nap zárásaként a Komlói Karitász csoport vezetője, Tamás Gyuláné beszélt a közösséghez, buzdítva mindenkit a helytállásra a nehéz időkben.

Tartalmas és nagyon szép napot tölthetett el együtt a Pécsi Egyházmegye karitász csoportjainak munkatársai és önkéntesei. Köszönjük a munkájukat, Isten áldása legyen szolgálatukon.

Szöveg és fotó: Besenczi Zsolt karitászigazgató

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség