A közelmúltban megújult a Mohácsi járásban található Udvar község Szűz Mária bemutatása tiszteletére felszentelt temploma, melynek méltó ünneplését a templom búcsújának előestéjén tartották november 20-án, ami éppen Krisztus Király ünnepére esett. Az alkalomból megáldotta a templomot és ünnepi szentmisét celebrált Felföldi László megyéspüspök, akivel együtt misézett Bacsmai László kerületi esperes, plébános.

A szertartáson Bacsmai László köszönetét kifejezve elmondta, hogy az udvari katolikusok összetartó közössége évek alatt gyűjtögette a felújításra szánt összeget, amelyet Udvar Község Önkormányzata és a Német Önkormányzat pályázati forrásból egészített ki, így közösen finanszírozva meg a templom homlokzata és a harangtorony külső felújításának költségeit. A plébános és az egyházközség képviselő-testületének meghívására Frischmann József Udvar polgármestere és az Udvari Német Önkormányzat tagjai is a közösséggel ünnepeltek.

Udvar templomfelujitas 23

Szentbeszédében Felföldi László az életünk titkát jelentő, az összefogásban rejlő megújulásról elmélkedett, melybe most az itt élő közösség minden tagja beleadta a maga tudását, képességét, lehetőségeit. Az Udvaron élő családok összefogásának köszönhető, hogy megújult a község katolikus temploma, mely a közösség lelki életének gyarapodását szolgálja.

Udvar templomfelujitas 12

A főpásztor példaértékűnek nevezte azt az összefogást a mai világban, ahol sorra vész el az otthonok melege. Udvaron a megújult templom nem csak az ott élők számára jelent szépet, hanem egy tanúságtétel is a világ felé arról, hogy Udvaron még hisznek az életben, az emberben, a közösségben, a szeretetben, mert megújították azt a szent helyet, amit őseiktől kaptak, hogy aki elhalad előtte, tudhassa: itt egy olyan, élő közösség van, akik számára fontos a templom. Ennek az üzenetnek ereje és óriási gazdagsága van, ami összeköti az embereket, a családok számára ugyanis létkérdés, hogy egymásra figyelő, segítő közösségben éljenek, mert ez megtartó erőt és biztonságot jelent számukra.

Udvar templomfelujitas 09

Az udvari templomot 1807-ben a Boldogságos Szűz Mária bemutatása tiszteletére szentelték fel, melynek dátumát a hagyomány szerint határozták meg: a zsidó nép tagjai a lánygyermekeket hetven nappal születésük után mutatták be az Istennek a templomban. A szülők karjukba vették a gyermeket és megköszönték a rájuk bízott nagyon különleges, Istennek szentelt, egyedi hivatást kapott életet. Ezt ünnepli Egyházunk november 21-én, Mária bemutatása ünnepén, melynek előesti miséjén vett részt az udvari egyházközség közössége.

Udvar templomfelujitas 10

A mai ünnep nagy ajándéka, hogy éppen Krisztus Király ünnepére esik a szertartás. Krisztust a világmindenség királyaként ünnepeljük, melynek tanító üzenete számunkra Krisztus mindnyájunkat megváltó szeretete és kereszthalála – mutatott rá a püspök. Krisztus királysága szenvedést és keresztet jelent. Azt a szeretetet és áldozathozatalt mutatta meg és tette valósággá, amiről életében beszélt. Jézus megmutatta, hogy halálosan komolyan gondolja a szeretetet, amivel minket szeret, mert az életét adta megváltásunkért. Ahogy Jézusnak sem, úgy a mi számunkra sem létezik életet szolgáló szeretetet szenvedés nélkül. Az élet valósága mögött áldozat, szenvedés, próbatétel, harc és küzdelem van, de ez gazdagít és épít, ebben van jelen és jövő.

Örülünk, hogy az Isten egymásnak adott minket, hogy így segíthessük az életünk biztonságát és békéjét. A küzdelemben Isten mellénk áll és megerősít szeretetével és örömével – zárta egy rövid fohásszal elmélkedését a főpásztor.

Udvar templomfelujitas 07

A közösség ünneplése a faluházban megtartott szeretetvendégséggel zárult.

Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség