Nyúl Viktor bátaszéki plébános meghívására december 27-én, advent első vasárnapján Bátára, a Szent Vér egyetlen magyarországi kegyhelyére látogattak a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség munkatársai. A látogatásról Jáger Eszter, a kórházlelkészség koordinátora írását adjuk közre.

Báta kegytemploma a falu fölötti dombon, az egykori bencés apátság helyén áll, és a 14-15. század fordulóján vált országos hírű zarándokhellyé, az ott történt eucharisztikus csodának köszönhetően. Advent első vasárnapján a kórházlelkészség segítői az ünnepi szentmisén együtt vettek részt, ahol Viktor atya megköszönte szolgálatukat és szentbeszédében kifejezte a látogatók által is gyakorolt testvéri lelkület, gondoskodó együttérzés szépségét és fontosságát. Hangsúlyozta, hogy a békéhez vezető úton az egymásra odafigyelő hozzáállás az első lépés: a mellettünk lévőnek a méltóságát észrevenni, és testvérünkként elfogadni a másikat.

A közös ebéd után a kegyhely lenyűgöző történetét Sümegi József diakónus ismertette. A templomi körbevezetés során számos új ismerettel és érdekességgel találkozhattak a beteglátogatók.

bata korhazlelkszseg8

Közös imádság és hálaadás után a csoport ellátogatott a bátaszéki Szent Orbán-kápolnához is és megismerkedett az 1739-es pestisjárvány leküzdése után emelt épülettel, mely a 400 évesre becsült molyhos tölgy szomszédságában, a szőlőhegyek tetején helyezkedik el. Ma is megtartják a bátaszékiek a régi szokást, s megülik májusban Szent Orbán pápa ünnepét, és a hagyományoknak megfelelően körmenet is indul az kápolnához.

Szöveg és fotó: Jáger Eszter kórházlelkészségi koordinátor

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség