Mária, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepének reggelén, december 8-án Felföldi László megyéspüspök celebrálta a roráté szentmisét a pécsi székesegyházban. A főpásztor szentbeszédében az ünnep mindnyájunkhoz szóló üzenetéről elmélkedett.

A Szeplőtelen Fogantatás dogmáját Boldog IX. Piusz pápa hirdette ki 1854. december 8-án. A hittétel kimondja, hogy Mária fogantatásának pillanatától kezdve mentes volt az áteredő bűntől: „Kinyilvánítjuk, megerősítjük és isteni kinyilatkoztatásnak tekintjük azt a tanítást, miszerint a Boldogságos Szűz Máriát fogantatásának első pillanatától kezdve a mindenható Isten sajátos kegyelme és védelme folytán, az emberiség Megváltójának, Jézus Krisztusnak érdemei erejében, sértetlenül megóvta az eredeti bűn szennyétől.”

Felföldi László megyéspüspök homíliájában kiemelte, Mária szeplőtelen fogantatása az Isten akaratából megfogant élet, a megváltás különleges titka és műve. Mária áteredő bűntől való mentességében Isten előkészítette az Úr érkezését. Mária édesanyja, Szent Anna nem tudta, hogy mit tervez a gyermekével az Isten, mi lesz a küldetése, édesanyaként csak azt tudta, hogy Isten rá bízta őt.

Amikor mi, mindnyájan megfogantunk édesanyánk méhében, Isten már tervezte, alakította a mi utunkat is – mutatott rá beszédében a főpásztor. Istennek a káoszon felülemelkedő, csodálatos törvényének a precizitásában fogantunk mindnyájan, titkosan, de Isten előtt valójában nem titokban Mindnyájunk életének valósága és teljessége az, ami Szent Annának és a Boldogságos Szűz Máriának, hogy merjük megvalósítani az Istentől nekünk adott küldetésünket.

Mária gyönyörűen sugárzó, boldogságos tekintete, az istenanyaság, a fájdalmas anya, a szeretet teljessége, tündöklése és öröme is kirajzolódik, amikor az arcára tekintünk. Ezt az üzenetet és gazdagságot, a szép szeretet sugárzását kell nekünk is nőként, édesanyaként, férfiként beleragyogtatni ebbe a világba. Erre vágyik ez a világ, ez az egyetlen valóságos és igazi küldetésünk az életünkben – elmélkedett a főpásztor Mária, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepének üzenetéről.

A keleti egyházban Anna foganása az ünnep neve, Magyarországon III. Béla király honosította meg a 12. század második felében. Európában – főleg ferences hatásra – a 13–14. század során terjedt el, mint a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe. Hazánkban 1947. november 8-án törölték a Szeplőtelen Fogantatás ünnepét a munkaszüneti napok közül.

A szentmise megtekinthető a

Nyitókép: Pécsi Egyházmegye YouTube

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség