Imádkozzál érettünk bűnösökért, most és halálunk óráján… Az Üdvözlégy imádságot lezáró fohászban benne van a teljes emberi életünk, sorsunk, embertársainkkal, Istennel való kapcsolatunk, múltunk, jelenünk, jövőnk, a teljes emberi élet. Felföldi László pécsi megyéspüspök adventi elmélkedésének főbb üzenetét adjuk közre.

Imádkozzál érettünk, Istennek Szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire, hogy megvalósuljon életünkben az Isten akarata, mert ez az életünk és boldogságunk. Minden ember, aki egyszer is mondta már embertársának, hogy: Gondolj rám, az valójában azt kérte tőle: Imádkozzál értem!

Gondolj rám, azaz imádkozzál érettünk, bűnösökért… Nem vagyunk tökéletesek, mindig többet, szebbet, jobbat akarunk az életünkben, és nem vagyunk megelégedve magunkkal. Van, hogy beismerjük, belátjuk, hogy ez így nem megy. Nem lehet, nem tudunk úgy élni, hogy nem hibázunk, de nem lehet azt gondolni, hogy a másik, vagy a környezetünk felelős mindenért. Mi vagyunk felelősek a saját életünkért.

Itt és most vagyunk felelősek. Az életünk csak most történik, csak a jelen van, semmi más. Most élünk. Az életünk sok millió most láncolata. Itt és most kell dönteni, most kell élni. Minden azon múlik, hogy most hogyan döntünk. A múlt már megtörtént, már nem tudunk változtatni rajta. Hogy milyen lesz a jövőnk? Nem tudjuk, de most formáljuk, alakítjuk. Ezért életünk legfontosabb pillanata, mozzanata az itt és most. Egy rossz döntéssel, egy pillanattal el lehet rontani egy életet. Néha megbeszélhetünk dolgokat, de az élet legtöbb döntését egyedül hozzuk meg.

A halálunk órája az utolsó most, a leginkább kétségbeesett, a legmagányosabb pillanat. Az utolsó lehetőség, ami még döntés, de ha nincsenek az életünkben jó döntések, jó irányultságok, az utolsó percben már nem lesz. Teljesen más az utolsó pillanata annak, aki az mondja: Megyek az Istenhez, mint annak, aki azt mondja: Mindent elszúrtam és ezt is képtelen vagyok jól megélni. Ahogy életünk mostjai magányosak, az utolsó is az. Mert minden döntés belül, a szív mélyén történik. Ezért kérjük az imánkban: Imádkozzál értünk, légy mellettem, gondolj rám, figyelj rám! Most itt bent, mélyen, nem egyedül vagyok! Istennel, Isten anyjával, a mi Égi Édesanyánkkal, Máriával, mert ez az életünk legfontosabb pillanatait, az életünk gazdagságát, örömét, biztonságát fogja szolgálni.

Két döntő „most pillanatunk” van. Az egyik a jelen feladatai, gondjai, nehézségei, keresztjei, megoldatlanságai, a másik az élet lezárása, a halál órája. Nem fontos a tegnap, nem érdekel a holnap. Most, ma, e pillanatban dől el az üdvösségünk és a halálunk óráján, az elsötétülések és az ellehetetlenülések órájában. Amikor belekapaszkodunk a szentségekbe, állj mellettünk, imádkozz értünk, emelj csillagfényeddel a mennyei hazába, Asszonyunk, Szűz Mária.

 

2022. december 22-én, a pécsi székesegyházban celebrált roráté szentmise, benne Felföldi László pécsi megyéspüspök elmélkedésével, megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:



Az adventi készület roráté szentmiséken hallható elmélkedései egy vezérfonal mentén haladnak a pécsi székesegyházban celebrált szentmiséken, melyet ebben az évben az Úr imádsága és az angyali üdvözlet sorai adják. Az egyes szentmisék tematikájának részletei megtekinthetők ITT.

Nyitókép: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség