Az új év első napján, a béke világnapján Pécsen és Budapesten is a háborútól szenvedő országokért mondott közös imádságra és fáklyás felvonulásra hívta a Szent Egyed közösség mindazokat, akik nemet mondanak az erőszakra és a háborúra. A felvonuláson idősek és fiatalok, katolikus keresztények és más felekezethez tartozók, magyarok és határainkon túlról érkezettek, köztük ukrajnai menekültek is részt vettek.

Pécsen 17 órakor találkoztak a felvonulás résztvevői a ferencesek templománál, ahol Nagy János, a Szent Egyed közösség pécsi vezetője elmondta: „Azért vagyunk itt, mert VI. Pál pápa óta (1968, a Szerk.) a pápák minden év január 1-én békeüzenetben fordulnak az emberiséghez. Ez az üzenet soha nem volt aktuálisabb, mint ma, ezért ezzel a gyertyás felvonulással csatlakozunk a Szentatya szándékához. Közösségünket mélyen megdöbbentette az elmúlt év eseménye: egy sokat szenvedett nép ismét szenved az erőszaktól, háború dúl Ukrajnában. De további, háború sújtotta országok neveit is táblán emeljük a magasba, hogy kifejezzük, gondolatban és szívben is velük vagyunk.”

Beke napja 2022 11

A Szent Egyed közösség számára azért is kiemelten fontos Ukrajna békéje, mert a közösség tagjainak barátai élnek és csoportjai működnek Kijev több kerületében, akik a rászorulók ellátásában segédkeznek. A közösség fiataljai a ferencesek temploma előtt felolvasták békekiáltványukat, majd a fáklyás menet elindult a Lyceum templomba, ahol imádságot vezetett és szentbeszédet mondott Dohány Zoltán bicsérdi plébános.

Beke napja 2022 19

A szónok beszédében kiemelte, ebben az évben különösen hangsúlyos a békevágy. Felidézte Ferenc pápa idei, béke világnapi körlevelében írtakat, mely szerint a háború vírusa belülről, az eredeti bűn által megsebzett emberi szívből fakad, mely ellen nincs vakcina, de közösen összefogva ellene jó úton járunk. A világ megpróbálja elhitetni velünk, hogy a háború ellen kevesek vagyunk. Sokszor a hívő ember is úgy gondolja, hogy imádsága csak csepp a tengerben. Ez nem így van, mert az imádságnak hatalma van – magyarázta a plébános.

Beke napja 2022 18

Megtapasztalhatjuk az ima erejét személyes életünkben. Ami pedig kicsiben sikerülhetett, azáltal hogy kitartóan kértük, az nagyban is sikerülhet, csak hinni kell abban, hogy az imádságnak van ereje, sokak imádságának pedig még nagyobb az ereje. El kell gondolkodnunk, micsoda kincs van a kezünkben, hogy imádkozhatunk. A háborúval szemben nem a fegyverek, hanem csak a kegyelem segíthet, amihez szükséges az ima. A csoda pedig imádság által előidézhető, és sok helyen csak a mi imádságaink következményeként várható enyhülés vagy javulás. Fontos, hogy ne fáradjunk bele az imádságba, ezért 2023 legyen a kitartó imádság éve, hogy Istentől megáldott és Istentől jövő, valódi béke legyen a földön – zárta szentbeszédét Dohány Zoltán plébános.

Beke napja 2022 39

A szentbeszédet követően felsorolták azokat az országokat, ahol jelenleg fegyveres konfliktus dúl, és az oltár előtt minden országért külön-külön gyertyát gyújtottak. Ezt követték a könyörgések, melyek közül az egyik ukrán nyelven hangzott el, majd az imaóra az Úr imádságával zárult.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség