Díszeitől megfosztott csupasz falak, letakart oltárképek és szobrok, elbontott padlóburkolat és munkagödrök fogadják a tamási Nagyboldogasszony-templomba betérőket. 2022 őszén megkezdődtek az 1700-as évek elején épült templom teljes külső és belső felújításának és feltárásának munkálatai régészek, építészettörténészek, műemlékvédelmi szakmérnökök és építészek összehangolt közreműködésével. A felújítás idején a római katolikus szertartásoknak a tamási evangélikus templom ad otthont.

A munkálatok első szakaszában restaurálás céljából elbontották a templomi padokat, a karzat apácarács borítását, elszállították a templomtér szobrait, gyóntatószékeit. Elbontották és a Pécsi Orgonakészítő Manufaktúrába szállították az orgonát, melynek frontjai és sípjainak restaurálása az örökségvédelmi engedély előírásai szerint megkezdődött.

Felszedték és elbontották az épület teljes padlóburkolatát és aljzatát, ezzel párhuzamosan megkezdődött a leendő új padozat síkjának kialakítása, szintezése, a süllyedések kiegyenlítése. A külső körítő főfalak mentén betonozott kábelcsatornát és páradiffúziós árkot alakítottak ki. A belső lábazat cementvakolatát eltávolították, ahol villanyszerelési munkák falkábeleit helyezték el az engedélyezett örökségvédelmi terv szerint.

516 tamasi7

A műemlék templom felújításának teljes felügyeletét és ellenőrzését a Tolna Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya látja el. Az előzetes feltáró kutatásban a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum Régészeti Osztályának munkatársai rétegvizsgálatokat végeztek a templom teljes alapterületén, illetve a falazatokon. A régészeti műszeres és fizikai feltárások mellett talajradaros feltárást is végeztek a templombelső területén 4-5 méter mélységig.

516 tamasi10

A régészeti feltárások során - a levéltári adatokkal megegyező helyen - a templomhajóban találtak rá a templom első plébánosa, Győri Mátyás sírjára és földi maradványaira, aki a rendelkezésre álló adatok szerint 56 évesen hunyt el 1725-ben, és akit a legnagyobb papoknak járó méltósággal a templom hajójában temették el. A felújítási munkák lezárását követően az egyházközség mai tagjai emléktáblát helyeznek majd el az első plébánosuk emlékére.

A felújítás 2023. december 31-re fejeződik be, összköltsége a plébánia épületének felújításával együtt mintegy 548 300 000 Ft, mely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Egy magánszemély 40 millió Ft értékű adományának köszönhetően pedig a templom orgonája is teljes felújításon esik át.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Tamási Plébánia / Gőbölös Péter


Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 June
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség