Idén 20. alkalommal adták át január 21-én a Polgári Kör Pécs Egyesület által alapított Tüke Alapítvány díját az arra érdemeseknek. A Tüke-díj átadását szentmisén ünnepelték a pécsi székesegyházban, melyet Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrált. A díjakat Habsburg-Lothringen Eilika oldenburgi hercegnő, valamint Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke adta át. 

Az ünnepi szentmisén Felföldi László megyéspüspök szentbeszédében külön méltatta az idén Ifjúsági Tüke-díjjal kitüntetett Gráber Kristófot, aki oktatóitól, mesterétől elsajátította a kőműves szakma mesterséget, hogy kiváló munkája által, mesteri módon gazdagodjon a közösség. A főpásztor hangsúlyozta, a mesterséget az iskolában, a mesterek mellett tanuljuk meg, de az életet, a szeretetet, a szolgálatot és a jóságot a család iskolájában sajátítjuk el. Minden szülő, minden édesapa és édesanya az élet mestere, és amikor ebből az iskolából kilépve abbahagyjuk a tanulást, zsákutcába kerülünk. Az életünk végéig szükségünk van mesterre, akitől az életünk vezetését megtanuljuk, akire az életünket rábízzuk.

TUKE 2023 07

Jézus az igazi mester, aki ismer minket és jól tudja, hogyan tud nekünk segíteni, hogy szabadon vállaljuk Istentől kapott feladatunkat és küldetésünket, mellyel jól élve saját életünk teljességét és örömét találjuk meg. Ezáltal lehetünk mi magunk is jó mestere másoknak: családunknak, közösségünknek, barátainknak - mutatott rá Felföldi László.

TUKE 2023 01

A szentmisét követően adták át az Tüke-díjat, melyet Pécs város szabad királyi rangra emelésének napjára emlékezve, 2004 óta olyan személy kaphat, aki példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a város fejlődéséhez. A díjátadón Habsburg-Lothringen Eilika oldenburgi hercegnő beszédében elmondta, kereszténység és a kereszt valódi szabadságot jelképez számunkra, ha hiszünk az egy igaz Istenben és tényleg hiszünk a szeretetben, ami csak a valóságos emberi kapcsolatban létezik, virtuális módon nem.

TUKE 2023 25

A hercegnő kifejezte háláját, hogy békés országban élhetünk, ahol nem kell a keresztényeknek elrejtőzniük, ahol mindenki szabadon tanulhat és vállalhat munkát, melyből felépíthetünk valamit. Az egyik legszebb dolog pedig, ha pedig felnőttként visszatérhetünk szülővárosunkba, és a munkánk révén viszonozhatjuk szüleinknek, családunknak, közösségünknek városunknak azt a jót, amit egykor tőlük kaptunk.

2023-ban Tüke-díjban, illetve Tüke-emlékéremben részesültek

A Tüke-díj alapításának 20. évfordulóján az Ifjúsági Tüke-díjat Gráber Kristóf kapta, aki a 2022. évi Szakma Sztár Fesztivál országos versenyen első helyezést ért el, amellyel hozzájárult a kőműves szakma társadalmi elismertségének és vonzerejének növeléséhez, valamint a szakmatanulás népszerűsítéséhez.

TKE ifjusagi

2023 Tüke-díjas kitüntetettje Kertész Attila karnagy, címzetes egyetemi docens, a Magyar Kodály Társaság elnöke lett pedagógusi és emberi tisztessége, a zene iránti alázata, valamint a kóruskultúra művelésében élethosszig tartó elkötelezettsége miatt.

TUKE 2023 41

Ötévente Tüke-emlékéremben részesíti a kuratórium az arra érdemeseket. Az elismerést ezúttal tíz személy vehette át: Szentcsaládról nevezett Angéla nővér OCD, Bíró László nyugalmazott tábori püspök, Ferling József kommunikációs szakember, Dr. Figler Mária gasztroenterológus professzor emerita, Garami József labdarúgó-mesteredző, Prof. dr. Helyes Zsuzsanna kutatóorvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja Lovász Lázár kalapácsvető, olimpiai bronzérmes atléta, Dr. Nagy Gábor honvéd orvos-ezredes, hadtörténész, Szilágyi Omer rendőr főtörzs-zászlós, a Pécsi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának szolgálatparancsnoka, valamint posztumusz tüntették ki néhai Nagy Sándort, aki Pécs város közművelődésének meghatározó alakja volt.

TUKE 2023 40

A civil szervezetek közül az elismerést 2023-ban a kuratórium két szervezetnek ítélte oda: a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubnak, megalakulása 100 éves évfordulójára emlékezve, illetve az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezetének a Selmecbányai Akadémia szellemi örökségére épülő, hagyományápoló, közösségfejlesztő munkájáért. 

TUKE 2023 29

A Tüke-díj a pécsi Citrom utcai Tüke-díszkút kicsinyített eozinmásolata, Fürtös György keramikus alkotása; az Ifjúsági Tüke-díj alkotója Krassói Száva keramikus. Mindkét díj a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. alkotása.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség