Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte január 25-én a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium. A Csengey Dénes Kulturális Központban megtartott díjátadással egybekötött jubileumi esten Felföldi László pécsi megyéspüspök és Skucziné Mány Katalin igazgató köszöntötte a pedagógusokat, a diákokat és családjaikat. A jubileumot vidám, zenés-táncos műsorral köszöntötték az óvodások és a diákok.

Skucziné Mány Katalin aki maga is az intézményben kezdte pedagógusi pályáját, köszöntőjében felelevenítette az iskola alapításának előzményeit, amikor a ’90 es évek elején a helyi római katolikus egyházközség tagjaiban megérlelődött egy katolikus iskola alapításának terve. Köztük volt Isgum József plébános, aki a Pécsi Egyházmegyei Hivatalban képviselte az iskola ügyét.

Paks 30 02

Az egyházközség három korábbi ingatlanát igényelte vissza az  önkormányzathoz benyújtott kérelmében. Két ingatlanban az államosítást megelőzően is általános fiúiskola és az Irgalmas Nővérek kezelésében álló iskola és óvoda, a harmadikban pedig Katolikus Legényegylet és Olvasókör tevékenykedett.

A paksi Római Katolikus Egyházközség a Pécsi Püspöki Irodával folytatott egyeztetést követően 1992. október 29-én alapító nyilatkozatot tett katolikus általános iskola létrehozásáról. Mayer Mihály pécsi püspök az egyházközség által beterjesztett alapító nyilatkozatot 1993. január 19-én elfogadta, majd néhány nap múlva a paksi képviselő-testület tagjai egyhangúlag támogatták az új általános iskola alapítását. Az újonnan alapított katolikus intézményben 1993-ban megkezdődött az oktatás, az intézmény első igazgatója Pálmai Klára volt.

Paks 30 09

Az intézmény névadójának személye a mai napig legenda és példakép. Balogh Antal (1942-1977) fiatal paksi káplán volt, aki életét adta tanítványaiért. Gerjenben vesztette életét, amikor ministránsait mentette ki a Dunából. A nyári melegben a fiatalok úszni indultak a Dunára, ám egyikük elmerült a vízben. A fiatal pap azonnal a megmentésére sietett, és sikerült kimentenie a fiút avízből, ám ő életét vesztette. Holttestét csak napokkal később találták meg. A korabeli híradások szerint mintegy 100 pap vett részt paptestvérük temetésén.

Balogh Antal káplán mosolygós fotója ma az intézmény minden tantermében arra emlékezteti a diákokat és a pedagógusokat, hogy csak szívvel, lélekkel és összefogással lehet végezni a munkát - emelte ki beszédében az igazgató. Ezt az elvet követve a pedagógusok által egykor elvetett mag mára szárba szökkent és termőre fordult: az iskola diákjai egyetemeken tanulnak, hazai és külföldi munkahelyeken állnak helyt. Sokan közülük visszajárnak az intézménybe és gyermekeik is ott kezdik meg óvodás, iskolás éveiket, ahol a tudáson kívül megtapasztalják az élő hitet és a Jóisten szeretetét. Ez a hit vezette az egykori alapítókat, segítette át az intézményt számos nehézségen és ez a megtartó erő viszi őket tovább, hogy szolgálhassanak – fogalmazott az intézményvezető.

Paks 30 04

Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke Lukács evangéliumából idézte a sziklára épített házról szóló hasonlatot (Lk 6, 45-49). A főpásztor személyes hangvételű köszöntőjében úgy fogalmazott, ahogy minden épület ereje a mélyben, az alapjában van, úgy az emberi életnek is az a lényege, hogy stabilan álljon. Láthatunk gyönyörűen építkező életutakat, karriereket, melyek nem működnek, mert nem volt alapja, összeomlott az első viharban, az első próbatételnél. Az alap ugyan nem látszik, de jól meg kell építeni. Az embernél a test, a lélek és a szellem egysége dönti el minden életállapotban, hogyan tudjuk azt megélni. Szakmát, hivatást, családot csak egészséges test, egészséges gondolkodás és egészséges lélek hármasa esetén lehet építeni. Ezt a meghatározó alapot a család mellett az óvoda és iskola adja.

Paks 30 05

Felföldi László kiemelte, rendkívül büszke az intézményre, ahogyan a fennállása óta adódott próbatételeket, küzdelmeket, fizikai körülményeket megélte. Nem az különböztet meg minket egymástól, hogy vannak-e próbatételeink, szenvedéseink, hanem az, hogyan éljük meg azokat és erre csak az iskola és a család készít fel – hangsúlyozta a püspök.

Köszönetét fejezte ki a családoknak, akik erre az intézményre bízták gyermekeik nevelését, különösképpen az egykori diákoknak, akik ma szülőként részesei az óvoda és az iskola mindennapjainak. A főpásztor megígérte, hogy mindet megtesz azért, hogy a lehető legjobb fizikai, emberi és lelki körülmények között tanulhassanak, épülhessenek az itt tanuló gyermekek, hogy életüknek biztos és szilárd alapja legyen ez az intézmény, melyre felépíthetik azt az élethivatást és utat, amit választanak. Majd pedig a Jóisten áldását és szeretetét kérte az intézmény minden alkalmazottjára, diákjaira és azok családjaira.

Paks 30 06

Végezetül megköszönték azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik az iskola indulásától kezdve nyugdíjba vonulásukig, illetve a mai napig kitartottak az intézmény mellett. Példaértékű elkötelezettségüket plakettel és oklevéllel jutalmazták, melyeket Felföldi László püspök és Fodor Gabriella igazgatóhelyettes adott át.

A díjazottak: Skucziné Mány Katalin, Sztanóné Körösztös Lívia, Csekőné Molnár Zsuzsanna, Feil Erika, Hanolné Nikl Erzsébet, Jantnerné Ledneczki Erika, Körösztös Tünde, Makó Irén, Molnárné Fodor Andrea, Nagy Márta, Pinczésné Csók Valéria, Pozbai Ilona, Prantner Edit, Reich Ottóné, Sárosi Mária 16. Sersli Rózsa 17. Sitkeiné Müller Erika 18. Tóthné Koch Zsuzsanna.

Paks 30 07

Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumért-díjjal köszönték meg az elmúlt 7 évben végzett kiemelkedő munkáját az intézmény korábbi igazgatójának, Koósz Rolandnak, aki 2022. szeptemberétől a Pécsi Egyházmegyei Hivatal oktatási irodavezetőjeként tevékenykedik.

Paks 30 08

A jubileumi ünneplés az óvodások, általános iskolások és a gimnázium diákjainak műsorával zárult, melyekről fotók a képgalériában tekinthetők meg.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség