Március 15-én egész napos lelkiségi programokkal várta a Pécsi Egyetemi Lelkészség a fiatal felnőtteket a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán vendég lelkipásztorok, valamint Kovács József püspöki titkár, egyetemi lelkész koordinálásában. Az egyetemisták szentségimádáson is részt vettek a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban. A lelkészség beszámolóját közöljük.

Az eseményre 30 fő regisztrált, akik délelőtt Garaczi Gergely a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-templom káplánja nagyböjtre vonatkozó gondolatait hallgathatták. Gergő atya a negyvennapos időszak jellemzőit Fábry Kornél atya videója segítségével ismertette a hallgatósággal. Ezt egy kvíz követte a látottak alapján, majd Gergő atya az elmélkedésében a nagyböjt teológiai jelentését adta közre. Mivel nagyrészt teológushallgatók vettek részt a lelkinapon, ezért a többség számára az atya szavai nemcsak lelki, hanem tanulmányi szempontból is hasznosíthatók voltak. Szóba került a böjtölés eredete, a fogalom helyes értelmezése, a megpróbáltatások általi Krisztus felé fordulás, valamint az irgalmasság testi és lelki cselekedetei is.

egyetemi lelkinap2

Az elmélkedés után a résztvevők 4-5 fős kiscsoportokban oszthatták meg a véleményüket, vitatkozhattak is egymással. A kiscsoportokban elhangzottakat a csoportvezetők az ebédszünet után megosztották a lelkinap résztvevőivel. Akiben kérdés fogalmazódott meg, lehetősége adódott kérdeznie Gergő atyától, valamint a lelkinap délutáni részéért felelős Tölgyesi Dávid somogysámsoni plébániai kormányzó atyától. A papokat kérdeztük az érzéseinkért való felelősségünkről, a halál utáni tisztulásról, a bocsánatkérés és a megbocsátás szükségességéről, továbbá a hajléktalanokhoz való helyes hozzáállásról.

A délután a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban folytatódott, ahol fiatalok számára készített bűnbánati keresztutat jártunk. Az egyes stációk fiataloknak szóló elmélkedései által magunkba tudtunk tekinteni, megvizsgálhattuk a lelkiismeretünket. Ez volt a nap talán legfontosabb és legmélyebb része, melynek köszönhetően észrevehettük, hogy miben kell még fejlődnünk istenkapcsolatunk megerősítésében.

egyetemi lelkinap5

A keresztút befejeztével zenés szentségimádás következett. Gitáros énekekkel dicsőíthettük Istent, a dalok között pedig csendes imádságra és lelkiismeret-vizsgálatra volt lehetőségünk. Délután öt órakor a szentségimádás lezárásával befejeződött a program, mely a résztvevők visszajelzései alapján nagyszerűen sikerült.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyetemi Lelkészség / Fábián Bence

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 May
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség