Hosszú évek óta tartó hagyománya van, hogy virágvasárnap misztériumjátékkal elevenítik meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetét Máriagyűdön, melyre idén mintegy 3000-ren voltak kíváncsiak. A passiót Felföldi László megyéspüspök, Szép Attila hivatalvezető püspöki helynök és Kovács József püspöki titkár is megtekintett április 2-án a kegyhelyen.

„Hagyományos passió a miénk, az evangéliumra támaszkodva. Megjelenik benne Jézus Jeruzsálemi bevonulása, vita a farizeusokkal, az utolsó vacsora, ima az Olajfák hegyén, elfogás, Kajafás palotája, ostorozás Pilátusnál, a keresztút minden állomása, a keresztre feszítés és a feltámadás is" - nyilatkozta a Máriagyűdön évről-évre megelevenedő, a plébániai közösség tagjai által megformált passióról Polgár Péterné, a kegyhely munkatársa.

mgyud passio6

Míg 2019-ben 45 fő közreműködésével valósították meg a Jézus Krisztus szenvedéstörténetéről szóló misztériumjátékot, a világjárvány utáni kényszerű kihagyást követően ebben az évben több, mint 80 szereplője volt a máriagyűdi passiónak, ami tükrözi a közösség tagjainak lelkesedését.

A főbb szereplők évről-évre állandók: Kajafás, Pilátus, a farizeusok, az írástudók és Mária alakja. A máriagyűdi passiók történetében az évek során azonban már a negyedik Jézus-szereplője volt misztériumjátéknak Nádudvary Csongor személyében, aki ebben az esztendőben személyesítette meg Jézus alakját.

mgyud passio4

„A Jóisten ajándéka volt számunkra a fiatal, alázatos Csongor" – mondta Polgár Péterné. Cirenei Simon szerepében pedig a kegyhely plébánosát, Keresztes Andor atyát láthattuk, aki nem húzott zsidó ruhát, hanem reverendában volt „Jézus" segítségére. Minden szereplő a gyűdi templom közösséghez tartozik. Lehet, hogy máshol laknak, de templomba Máriagyűdre járnak. De nem csak a szereplők kötődnek a passióhoz. Mindent, ami szükséges, a közösség és a plébánia készített el, minden jelmez, díszlet a közösség tulajdona. Sok-sok együtt megvalósított munkával készültek el, de közös volt a ruhák tervezése és varrása is.

mgyud passio2

Érdekesség még, hogy a passió helyszínei között megjelenítették a korabeli piacot is, ahol találkozni lehetett a korabeli piacok árusaival és portékáikkal. Volt ott fazekas, kelmeárus, pék és gyümölcsöt árusító asztalt is elhelyeztek a díszletek között, természetesen csak keleti gyümölcsökkel: narancs, banán, citrom, füge, datolya, olívaolaj, csicseriborsó kapott helyet rajta. Jeruzsálem kapujában pedig ott volt a pénzváltó is.  

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Máriagyűdi Kegyhely Facebook-oldala

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 May
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség