A Szentatya 41. apostoli útja alkalmával 2023. április 28–30. között Magyarországra látogat. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat adjuk közre a Magyar Kurír nyomán.

Technikai tudnivalók

Az apostoli látogatás hivatalos programja

2023. április 28., péntek
Róma – Budapest
08.10: indulás repülővel a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre
10.00: érkezés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre
10.00: hivatalos fogadtatás
11.00: ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren
11.30: udvariassági látogatás a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában
11.55: találkozás a miniszterelnökkel
12.20: találkozás az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében, a Szentatya beszédet mond
17.00: találkozás a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában, a Szentatya beszédet mond

2023. április 29., szombat
Budapest
08.45: magánlátogatás a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában
10.15: találkozás szegényekkel és menekültekkel a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, a Szentatya beszédet mond
11:30: látogatás a görögkatolikus közösségnél az Istenszülő-oltalma templomban
16.30: találkozás a fiatalokkal a Papp László Sportarénában, a Szentatya beszédet mond
18.00: magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán

2023. április 30., vasárnap
Budapest – Róma
09.30: szentmise a Kossuth Lajos téren, a Szentatya homíliája, Regina Caeli imádság
16.00: találkozó az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, a Szentatya beszédet mond
17.30: hivatalos búcsúztatás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
18.00: indulás repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről
19.55: érkezés a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre

*

Ferenc2023.hu – A pápalátogatás hivatalos honlapja

Az Információk menüpont alatt a látogatás helyszínei alá rendezve találjuk az egyes  programokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Hírek menüpont alatt a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos egyéb fontos tartalmakkal, érdekességekkel találkozhatunk.

Letöltések menüpont alatt az apostoli út hivatalos logója és a Ferenc pápa látogatására való felkészülés jegyében megfogalmazott imádság is elérhető.

A honlapra – magyar és angol nyelven – folyamatosan töltik fel azokat az anyagokat, híreket, információkat, melyek a Szentatya apostoli útjával kapcsolatosak.

*

Call Center szolgáltatás is segíti a még könnyebb tájékozódást

Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának részleteiről a +36-1-998-9266-os telefonszámon is lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 15 óra között.

*

kapp

A KAPP – Katolikus mobilapplikáció révén gyorsan és könnyen juthatunk információkhoz

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából készült el a KAPP nevet viselő mobilapplikáció, amelyet immáron bárki letölthet a Play Áruházból (Android), valamint App Store-ból (IOS). Az applikáció weblapja a kapp.hu. További részletek ITT.

*

Ingyenes utazási lehetőségek a pápalátogatásra

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából az április 29-én a Papp László Sportarénában sorra kerülő ifjúsági rendezvényre, valamint az április 30-án a budapesti Kossuth téri pápai szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

*

Zarándokbuszok parkolási lehetősége a Kossuth téri szentmise idején

Az április 30-i Kossuth téri szentmisére érkező zarándokcsoportok saját szervezésű autóbuszai számára a kapacitás erejéig, jelentkezési sorrendben tudnak parkolóhelyet biztosítani az esemény területétől gyalogos távolságban a Bajcsy-Zsilinszky úton (Budapest, V./VI. kerület). Az igényeket ITT lehet benyújtani, a parkolással kapcsolatban egyéb tudnivalók pedig ITT találhatóak.

*

Mit lehet és mit tilos bevinni a pápai eseményekre?

Tilos bevinni:
üvegtárgyat, üvegkulacsot, fémpalackot;
kerékpárt, rollert
pirotechnikai eszközt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot, tartalmazó tárgyat vagy eszközt;
lőfegyvert, szúró-, ütő-, és vágóeszközöket, egyéb, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat;
szeszes italt, kábítószert;
drónt vagy bármilyen távirányítható eszközt, játékot;
bármilyen reklámanyagot, jelképet, transzparenst, molinót, feliratot, amely a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető;
élő állatot (kivéve a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyákat).

Bevihetőek:
zászlók és táblák, azzal a kitétellel, hogy a zászlórudak és a táblák, transzparensek rúdjának hossza nem haladhatja meg az 1,5 métert;
A rendezvényterületre csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be;
műanyag kulacs, műanyag palack;
A rendezvényterületre csak tompa végű esernyő vihető be, csomagröntgenben történő átvizsgálást követően.

*

Szentmise a Kossuth téren

Április 30-án a Kossuth Lajos téren megrendezésre kerülő szentmisén külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően lehet részt venni. A kapuk a hajnali óráktól nyitva lesznek, a térre legkésőbb 8.15-ig lehet belépni, a helyeket érkezési sorrendben töltik fel. Azok számára, akiknek a téren nem jutott hely, a környező utcákban biztosítunk kivetítőket, amelyeken követhetik a liturgiát.

A liturgiába való bekapcsolódást a külön erre az alkalomra megjelenő ingyenes Adoremus különszám segíti, amelyet az esemény lebonyolításában segítő önkéntesek osztanak majd ki.

A szentmisén a zenei szolgálatot Sapszon Ferenc irányítása mellett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara és az egyházmegyék egyesített kórusa látja el, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara.

*

papalatogatas2

Várják a papokat koncelebrálni a Kossuth téri szentmisére

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nagy szeretettel várja az atyákat határon innen és túlról, hogy koncelebráljanak a Szentatya, Ferenc pápa szentmiséjén a budapesti Kossuth téren, április 30-án. A biztonsági előírások miatt szükséges belépési engedélyhez részvételi szándékukat április 23-ig IDE kattintva jelezhetik; további információ ITT érhető el.

Egyéb érdekességek

A Kossuth rádió élőben közvetíti a pápalátogatás eseményeit és az MTVA is külön programkínálattal készül

„A három nap alatt a Kossuth rádió végig élőben jelentkezik az események helyszíneiről, és minden történésről tudósít” – mondta el Siklósi Beatrix. Andrónyi Kolostól, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetőjétől pedig megtudtuk, hat nagy élő közvetítés lesz a három nap alatt, valamint ismeretterjesztő sorozat a Szentszék és Magyarország ezeréves kapcsolatáról, dokumentumfilmek a látogatás helyszíneiről, egyperces etűdök Ferenc pápa gondolataiból, és bepillantás a kulisszák mögé is szerepel a kínálatban.

*

papalatogatas1

A pápalátogatás hivatalos logója

A logó központi eleme a budapesti Lánchídra utal, amely Magyarország legrégebbi állandó dunai hídja. Az ország és a főváros fontos jelképe, amelyet azért építettek, hogy összekössék Budát és Pestet. Ez arra a Szentatya által többször hangsúlyozott gondolatra utal, miszerint fontos az emberek között hidakat építeni.

*

Pápai jelvények

A pápalátogatás egyes világi és liturgikus programelemei során visszatérően találkozhatunk az egyházfő sajátos jelvényeivel – pápai pallium, püspöksüveg, piviálé, ferula, pápai trónus, címer és zászló –, amelyek megjelenítik Péter utódának hivatalát és küldetését az Egyházban. Olvasóinkat Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő írása avatja be ezen jelvények történetébe és jellemzőibe.

A Kossuth téri szentmisén Ferenc pápa egy különleges, erre az alkalomra tervezett és gyártott miseruhában prezideál. Ezt és a többi liturgikus ruhát is Fecske Orsolya festőművész, a Szociális Testvérek Társaságának tagja tervezte.

*

Dalok Ferenc pápa érkezése kapcsán

A Szentatya látogatása alkalmából két produkció is készült. Az egyik dal a pápa látogatásának hivatalos himnusza, mely a Vizy MártonTóth Dávid Ágoston neve által fémjelezett Ignác – A lelkek lovagja című musical egyik betétdalának újragondolása Camino – Krisztus, a jövőnk címmel, míg a másik dal zeneszerzője Pálinkás Gergely, a dalszöveget Toldi Tamás jegyzi, énekesei Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vastag Csaba.

*

Tippek a lelki felkészülésre

papalatogatas3

A lelki felkészülésnek számos módja lehetséges. A Magyar Kurír a kiadó Új Ember kiadványok sorozatában megjelent Reményünk alapja Isten irántunk érzett szeretete című kötetet ajánlja, amely Ferenc pápa 2016. december 7. és 2017. október 25. között elmondott, a keresztény reményről szóló harmincnyolc katekézisét tartalmazza (a beszédeket Tőzsér Endre SP fordította magyar nyelvre). A kötet jelképes áron, 2300 forintért megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, és megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

A találkozóra külhoni magyarok is nagy számban érkeznek

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a pápa 2019-es csíksomlyói és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó budapesti látogatással, valamint a közelgő apostoli úttal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Olyan történelmi időben látogat el hozzánk a pápa – rövid idő leforgása alatt másodszor –, amikor Európa és az egész világ a társadalmi és morális krízisek hatalmas kihívásaival szembesül. A pápa látogatása üzenetértékű, és ezért most ott kell lennünk, ahol a pápa van.”

Ezrek érkeznek Budapestre a Felvidékről is. Ezzel kapcsolatban Molnár Tamás pozsonyi magyar főlelkész kiemelte: „Most sokan kárpótlásként élik meg, hogy ismét ilyen közel lesz a Szentatya, s minket is anyanyelvünkön hívnak a vele való találkozásra. Nagy öröm számunkra, hogy már a látogatás hírének közzétételekor a magyar püspöki kar az értesítőben külön is említette a külhoni magyarokat” – utalva ezzel arra, hogy legutóbbi szlovákiai útján Ferenc pápa nem találkozott külön a magyar ajkú közösség tagjaival. 

Forrás: Magyar Kurír

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség