Május a Boldogságos Szűz Mária, égi édesanyánk hónapja, melynek első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. 

Édesanya a nő, aki gyermeket szül és nevel, az élet továbbadója. Az anyaság feltétele testi és lelki alkalmasság a szülésre és a gyermeknevelésre. Egy édesanya soha el nem múló anyai szeretettel szereti a gyermekét, annak érdemeitől függetlenül. Ez a feltétel nélküli szeretet az emberi méltóság igazi alapja.

Ferenc pápa 2015-ben úgy fogalmazott az anyaságról, hogy az anyák a legerősebb ellenszerei az önző individualizmus elterjedésének. Az egyed, az individuum az, aki nem tud megosztani, az anyák ellenben szétosztják magukat, kezdve attól, hogy befogadnak egy gyermeket, hogy világra szüljék, és aztán felneveljék. Az anya életet ad, az életet választja. Az élet választása pedig azt jelenti, hogy döntést hoz az élet mellett. Az édesanyák azok, akik az élet szépségét tanúsítják.

Jézus gondoskodó szeretettel szerette édesanyját. Mielőtt meghalt a keresztfán, ránk bízta az ő édesanyját, minket pedig őreá (vö. Jn19, 26-27), így Mária személyében kaptunk egy égi édesanyát, aki így mindannyiunk édesanyja, a kegyelmek közvetítője, aki oltalmaz, véd és segít minket, s mellettünk van életünk nagy próbatételei során, éppen úgy, ahogy Szent Fia mellett.

A Szűzanya gyermekeiként minden élethelyzetünkben kérhetjük a mi égi édesanyánk, Mária segítségét, pártfogását és oltalmát. Kérjük az ő közbenjárását, bízzuk az ő szeretetére nehézségeinket, küzdelmeinket, hiszen ő mindig és mindenkor közbenjár értünk Istennél és egyszülött fiánál, Jézusnál.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Pixabay

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség