Május 21-én, Urunk mennybemenetele ünnepén Felföldi László pécsi megyéspüspök 12 fiatal számára szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Zombán, a Szent István király-templomban és áldotta meg az egyházközség felújított plébániaépületét.

A szentség kiszolgáltatása a környék katolikus közösségének nagy ünnepe volt, a zsúfolásig megtelt templomban jelen volt Mayer Mihály nyugalmazott püspök, Kovács József püspöki titkár, Molnár Péter zombai plébános, továbbá a környező egyházközségek plébánosai: Battonyai János, Dallos Tamás, Kürtösi Krisztián, Lábár Tamás, Petkó Tamás, Lovász Zsolt és Erb József nyugalmazott lelkipásztor.

Zomba 2023 08

A 12 bérmálkozó gyermekkora óta egy közösséghez tartozik, az évek során mindvégig ugyanaz a hitoktató, Mátyásné Jakab Erika kísérte őket. A bérmálás szentségéhez járulást a világjárvány, majd a Pécsi Egyházmegyében történt püspökváltás miatt több ízben elhalasztották, ezért Felföldi László megyéspüspök személyes köszönetét fejezte ki a bérmálkozók családjainak, hogy a fiatalok érett szívvel, a helyüket megtalálva járulnak a szentség felvételéhez.

Zomba 2023 25

A főpásztor elmélkedésében a bérmálkozókhoz fordulva hangsúlyozta: ha majd úgy érzitek, hogy az Egyháznak változásra, új időkre van szüksége, ahogy Ferenc pápa fogalmaz, ki kell lépnie a megszokott keretek közül, ti fogjátok megvalósítani. Ezt a harcot, ezt az utat nektek kell végig járni ott, ahol éltek, abban a családban, amely majd a ti családotok lesz és abban az egyházközségben, ahol jelen lesztek, ahol a közösséget szolgálni fogjátok. Nem az a fontos, hogy hol, hanem az, hogy valóban jelen legyetek és megtaláljátok életetekben Isten akaratát és küldetéseteket, melynek útján a Szentlélek vezet majd titeket.

Zomba 2023 09

Egy olyan keresztényi úton indultok el, amelyen még nem járt senki, olyan ajándékot, szeretetet, emberi jóságot, szolgálatot és áldozatot kell átadnotok másoknak a hétköznapok csendes valóságában, amit kizárólag rátok bízott a Jóisten, és ez az ajándék teszi majd a családotokat és a közösségeteket élővé és gazdaggá. Hogyan tudjátok ezt megvalósítani - kérdezte a főpásztor? Ahogy Jézus mondta tanítványainak: „... a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít benneteket mindenre és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek" (Jn 14,26). A hit, ami a szívetekben van, nem tudást jelent, hanem elindulni az Istennel, azaz átlépve a hit kapuján Istenben bízni és rá hagyatkozni, aki most rátok bízta az evangélium hirdetésének jövőjét, mert bízik bennetek.

Zomba 2023 35

A szülőkhöz, nagyszülőkhöz, bérmaszülőkhöz fordulva a megyéspüspök elmondta, minden fiatal élete azon formálódik, hogy ki áll mögöttük és mellettük. Ha magukra maradnak, elvesznek. Ezek a fiatalok ma azért lehetnek itt, mert szülők, nagyszülők mellettük álltak, a jó útra segítették őket. Ennek az útnak még nincs vége, folytatni kell a kísérést.

Zomba 2023 06

Azt kérem önöktől - fogalmazott beszédében Felföldi László püspök - hogy majd felnőttként és családként is maradjanak velük, mert ez a titka az életnek, hogy egymás mellé állunk, egymás mellett vagyunk, figyelünk a másikra, meghallgatjuk és segítjük. Minden ember életében fontos, hogy legyen egy biztos pont, ahova menekülhet, ahol gyógyulnak a sebei. Az életünk nem harc- és fájdalommentes, a világ sötétsége megpróbálja a fiatalokat, a családokat eltaposni, de ha Krisztus fénye, világossága és ereje van a szívünkben, akkor a jó, a szelíd és az igaz győzedelmeskedik az életünkben – mondta szentbeszédében Felföldi László megyéspüspök.

Zomba Mayer puspok

A szentmise zárásában Mayer Mihály nyugalmazott püspök a Szentlélek szeretetének kiáradását és közbenjárást kérte a bérmálkozó fiatalok, családjaik és a közösség életére.

Zomba 2023 54

A liturgiát követően Felföldi László megáldotta a közelmúltban felújított plébániát és egyházközségi közösségi házat, ahol a beruházás keretében kialakításra került egy közösségi célokat szolgáló tér főzősarokkal, megújult az épületgépészet, az épületvillamosság, kicserélték a külső- és belső nyílászárókat, az épületre pedig homlokzati hőszigetelés került.

Zomba 2023 51

A főpásztor elmondta, az elvégzett munka gyönyörű gyümölcsöt termett az egyházközségnek, melynek a gazdagságát éljük meg ezen az ünnepen, mely legyen hálaadás a családoknak, melynek minden tagja megtalálta a helyét, a munkáját és a feladatát a közösségben, mert ez a titka az egyházközségnek.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség