Szám szerint öt pannonhalmi bencés öregdiák arra vállalkozott, hogy elkerékpároznak Pannonhalmáról a portugáliai Lisszabonban július 26. és augusztus 6. között megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra. A rendhagyó zarándoklat mintegy 4000 km-es útján a résztvevők sikerrel vették az összes akadályt. Olyannyira, hogy a csapat a napokban épségben hazatérkezett Magyarországra. A Bethesda Gyermekkórház javára történt jótékonysági gyűjtéssel egybekötött negyvennapos zarándoklat öt résztvevője (Knáb András, Nádudvary Csongor, Szép Levente, Bódy Ágoston és Geri Kolos) közül a Pécsett élő Nádudvary Csongorral beszélgettünk még a június végi indulás előtt.

- Honnan jött az ötlet és hogy állt össze a csapat erre a nem mindennapos zarándoklatra?

- A zarándoklat ötlete Knáb Andristól, a pannonhalmi bencés osztálytársamtól származik. Még 2016-ban a krakkói világtalálkozóra Bese Gergő atyával mentünk ki az osztályunkkal Pannonhalmáról busszal, de Szép Leviék akkor is kerékpárral teljesítették a távot. Andris ezt irigykedve nézte, és elhatározta, hogy a következő világtalálkozóra ő is bringával megy. Az osztályból csak én csatlakoztam a kezdeményezéshez. Kezdetben ketten szándékoztunk menni Andrissal, aztán később csatlakozott Levente, aki hallott rólunk, illetve Ágoston a Szemlélekben megjelent cikkben ismert föl bennünket. A pannonhalmi öregdiákok összetartó csapat, mindig számíthatunk egymásra. Levi a családjából hozza kerékpározás szeretetét. Édesapjának kerékpárszervize van, gyerekkorától túra- illetve versenykerékpározott, és megszerezte a kerékpáredzői képesítést is. Az ő osztályának a prefektusa szintén nagy kerékpáros, mindenfelé vitte a tanítványait már a gimnázium alatt is: Krakkóba, Isztambulba, Wittembergbe a reformáció évfordulóján és Horvátországba. Andrisnak és Ágostonnak is van kerékpáros múltja. Osztályunkból érettségi után Passauból Pannonhalmára kerékpároztak többen, ami később hagyománnyá vált, így immár öt hasonló, egyhetes kerékpártúrán vagyunk túl.

- A zarándoklat a teljesítményen és a lelkiségen túl nemes célt is képvisel. 

- Évek óta terveztük ezt a kerékpáros zarándoklatot a Katolikus Egyház szervezésében megvalósuló Ifjúsági Világtalálkozóra. A Pannonhalmától 3600 km-re levő Lisszabonba hat hét alatt szeretnénk elérni. Mi zarándokok vagyunk és ez az út nem elsősorban a fizikai teljesítményről szól. A napjainkat az imádság és a zsolozsma fogja keretezni. Mint pannonhalmi bencés öregdiákok Szent Márton példáját követve, az ő nyomdokain haladva az elesettekre és a rászorulókra szeretnénk felhívni a figyelmet, nem pedig saját magunkra, ezért a Bethesda Gyermekkórház alapítványa számára adománygyűjtést is végzünk utunk során. Azt tűztük ki célul, hogy egy speciális fürdetőágyat és ülőmérleget tudjunk venni a kórháznak, ami összesen 1,2 millió Ft-ba kerül. 

- A felkészülés idejére meghatároztatok a csapattagok számára edzéstervet?

- Levi konkrét edzéstervet nem készített, de valahányszor beszélünk, mindig kitér arra, hogy időarányosan mennyit, hogyan kellene tekerni a megfelelő fizikum eléréséhez.

- A kerékpár útközbeni szervizelését hogyan készültök megoldani?

- Levi édesapja átnézi majd a kerékpárokat indulás előtt, gondoskodik tartalék alakatrészekről, amiket a kísérő buszon magunkkal viszünk. Vannak persze olyan szerszámok, amiket magunknál tartunk, mert a busz szakaszonkét előre megy, nem lesz folyamatosan a közelünkben.

- Hogyan terveztétek meg az útvonalat? Kerékpárutakat kerestetek célzottan?

- Nincs végig kerékpárút még Nyugat-Európában sem. Tavaly ősszel döntöttük el, hogy az Alpokat északról kerüljük meg, nem délről. Vannak ugyan kerékpáros fórumok is, amik segíthetnek, de mi jellemzően a Google fotókat is közlő térképére hagyatkoztunk elsősorban. Andris elkészített egy útvonaltervet, amikor még csak mi ketten készülődtünk az útra. Az OSB-atlasz, amiben a lehetséges szállást jelentő bencés apátságok vannak feltüntetve, fontos támpont volt. Hasonló megfontolásból megnéztük a jezsuiták ilyen témájú térképét is. A napra lebontott tervet Levi készítette el, aki addigra csatlakozott hozzánk, utána pedig összeültünk immár mind az öten, és némi finomítással véglegesítettük a tervet, amiben Ausztiria, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország és Portugália szerepel. Ebben a fázisban a több esetben útba eső plébániákra tettük át a szállást, ami kilométerben kedvezőbb lett, hiszen a bencések jellemzően a főúttól távol, hegyre építkeztek. Linzben egy ott élő magyar család fogad be minket, akik olvasták rólunk a cikket.

- A világtalálkozó idején terveztek kerékpárral közlekedni?

- A nagy létszámra való tekintettel, hiszen hárommillió résztvevőre számítanak a szervezők, nem valószínű, hogy erre sor kerül. A krakkói példa is ezt erősítette meg. Talán a zárómise lehet a távolsága miatt olyan helyszín, ahova érdemes kerékpárral menni.

- Mi a konkrét lelki vonulata, célja a kerékpáros zarándoklatotoknak?

- Az adománygyűjtéssel közös célt is kitűztünk, de mindnyájunknak van egyéni célja is ezzel a zarándokúttal. Egy ilyen hosszú út bizonyosan lehetőséget kínál arra, hogy mindegyikünk magába szálljon és elmerengjen az életén, azon, hogy mi az, amin változtatnia kellene, hogy lelkileg is megerősödve, mások számára is példát adva folytathassa életútját.

 

A zarándoklat részleteibe a Pannonhalmi Főapátság honlapján megjelent írás enged betekintést. A kerékpáros zarándoklathoz kötődő jótékonysági célra továbbbra is lehet adakozni ITT.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 May
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség