A 2023/24-es tanévben már birtokba is vehették a diákok és a pedagógusok a paksi katolikus iskola kétszintes, mintegy 180-200 diák tanítására alkalmas hét tanteremből, melegítőkonyhából, ebédlőből és vizesblokkokból álló új épületszárnyát, melynek ünnepélyes átadását és főpásztori megáldását, egyben a Pécsi Egyházmegye tanévnyitó ünnepélyét 2023. szeptember 1-jén tartották.

A most megvalósult beruházás egy komplex fejlesztés első üteme volt, melyhez mintegy 750 millió forintot kormányzati támogatásból, további 250 millió forintot egyházmegyei saját forrásból biztosítottak. Míg a tantermeket az egyházi intézmény, a melegítőkonyhát és az ebédlőt a Tolna Megyei EGYMI Gazdag Erzsi Általános Iskolája és Kollégiuma kapta meg kizárólagos használatra.

Paks epuletatado 02

Az ünnepélyes átadón jelen volt Felföldi László pécsi megyéspüspök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Süli János országgyűlési képviselő, Szabó Péter, Paks polgármestere, a Tolna Megyei Önkormányzat vezető tisztviselői, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal és az egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények vezetői, lelkipásztorok, a kivitelezők munkatársai, az iskola pedagógusai és dolgozói, valamint diákok és családtagjaik.

Paks epuletatado 15

Az ünnep alkalmából Skucziné Mány Katalin, az intézmény igazgatója köszönetet mondott azért a támogatásért, segítségért és személyes odafigyelésért, mely nélkül ez a korszerű épületszárny nem épülhetett volna fel, amely összetartozást, szárnypróbálgatásra alkalmas meleg fészket jelent az itt tanuló diákok számára.

Paks epuletatado 08

Süli János országgyűlési képviselő beszédében példaértékűnek nevezte azt az összefogást, melyben az Egyház, az önkormányzat és a kormányzat összefogásának eredményeként a paksi katolikus iskolában tanuló gyermekek modern körülmények között részesülhetnek oktatásban, mely hozzájárul ahhoz, hogy majdan jó útravalóval távozzanak az intézményből szebb és ígéretesebb jövőt biztosítva számukra.

Paks epuletatado 10

Szabó Péter paksi polgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az intézményi beruházás megvalósulásának köszönhetően Paks egy fontos mérföldkövet ünnepelhet. Felidézte, hogy a város 2017-ben nagy örömmel fogadta a Pécsi Egyházmegye óvodaépítési tervét, majd 2020-ban közös szándéknyilatkozatban kötelezte el magát az intézmény infrastrukturális fejlesztésében, melynek első üteme volt a most elkészült épületszárny.

Paks epuletatado 31

A polgármester beszédében kiemelte, a beruházásnak számos nyertese van. Az iskola közössége, akik számára megszűnik a korábbi, különböző épületekre tagolt szétszakítottság, de nyert a szomszédos Gazdag Erzsi Iskola is, akik egy új konyhát és ebédlőt használhatnak kizárólagosan, valamint az alsó tagozatos játszóudvaruk is teljesen megújult. A beruházás keretében rendezték a Jézus Szíve templom közvetlen környezetét is, vagyis a beruházással az egész város gazdagodott – mondta el Szabó Péter.

Paks epuletatado 16

Az ünnepi köszöntők sorában Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kereszténység, a gyermekek keresztény hitre nevelésének 3 szempontjára hívta fel a figyelmet, melyekben, mint mondta, a katolikus iskolák vállalnak küldetést és feladatot. Ezek a közösségre nevelés, az egymásra való odafigyelés és segítés, valamint a hit szabadságának az ereje, melyben az Egyház lehetőséget ad a választásra azok számára, akik a jézusi tanítás mellett felkínált értékek fontossága és szerepe mellett döntenek, amely értékek végigkísérnek minket egész életünkön keresztül és megtermik gyümölcsüket. Az államtitkár kiemelte, hogy szülő, pedagógus és Egyház csak összefogással tudja a legtöbbet kihozni a gyermekekből.

Paks epuletatado 24

Beszéde zárásaként Soltész Miklós hivatalosan bejelentette, hogy

a paksi katolikus iskola fejlesztésének tervezett második üteme is megvalósulhat, köszönhetően a jövő évi állami költségevés elfogadásának, melyben mintegy 2,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre ahhoz, hogy az itt tanuló gyermekek, az intézmény dolgozói és a város számára a legjobb tanulmányi feltételeket biztosítsák.

Az ünnepi köszöntők sorát Felföldi László pécsi püspök zárta, aki beszédében rámutatott, hogy egy társadalom, egy közösség életértéke egyetlen módon mérhető le, ahogyan a jövőhöz viszonyul, ahhoz a nemzedékhez, akiké és akiknek építjük a jövőt. Ebben az oktatás jelenti az összetartó, civilizált társadalom alapját, mely képes reményt, jólétet és fejlődést teremteni.

Paks epuletatado 21

Ferenc pápa szavait idézve a főpásztor elmondta: „Egy ország akkor fejlődik, ha kulturális összetevői: a népi, az egyetemi, az ifjúsági, a művészeti és a technikai kultúra, a gazdaság kultúrája, a családi és a média kultúrája konstruktív párbeszédet folytatnak egymással”. Ezért új kulturális paradigmát kell kovácsolni „egy globális oktatási paktumon keresztül a jövő nemzedékei számára és a jövő nemzedékeivel együtt (…), amely a családokat, közösségeket, iskolákat, egyetemeket, intézményeket, vallásokat, kormányokat és az egész emberi családot elkötelezi annak érdekében, hogy érett embereket képezzenek” - majd hozzátette, az egyházi iskola ebben egy parányi részt vállal csupán: szolgálatot és jelenlétet, továbbá a választás lehetőségét nyújtja.

Paks epuletatado 25

A Pécsi Egyházmegye püspöke köszönetét fejezte ki a Magyarország Kormányának a beruházás finanszírozásért, Soltész Miklós államtitkárnak, Süli Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének és Szabó Péter polgármesternek azért az összefogásért, melynek köszönhetően:

valóságos reménnyel nézhetünk a jövő felé.  A gyermekek, családok sziklájának (vö. Mt 7,24-27 - A Szerk.) megteremtésében és a beruházás további ütemének megvalósításában hívom és kérem, alázattal és szeretettel mindazokat, akiknek hivatása, élete, beosztása, munkája ehhez hozzá kell járuljon.

Jézus tanítványoknak nevez minket - emelte ki a főpásztor. Az emberi élet leghangsúlyosabb pontja, hogy tanítványok maradunk-e. Ehhez mindig újra kell tanulni az életet és megvalósítani az üzenetét, hiszen ebben az új világban, mely most körülvesz minket és bármikor, bármit képes támadni és eltaposni, tanulni kell, hogyan tudjuk megmenteni az életet, családot, iskolát, a tanítást és mindezek alapját, a hitet, hogy ezekből jövő legyen itt, Pakson, a paksi családok, közösségek életében, hogy amikor évek múlva ezeknek a kicsi gyermekeknek a szemébe kell néznünk, akkor hálaadás és köszönet legyen bennünk – zárta ünnepi beszédét a püspök.

Paks epuletatado 27

Az ünnepély zárásaként Felföldi László megáldotta az iskola új épületszárnyát és a Jóisten áldását kérte az iskolára, a tanárokra, a tanulókra, a családokra, Paks városának vezetőire és lakóira, mindazokra, akik jó szívvel és jószándékkal építeni akarják a jelenlévőkkel a jelenből a jövőt.

Paks epuletatado 12

A jeles alkalomból a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai ünnepi műsorral kedveskedtek a meghívottaknak.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség