Október 4-én kezdődött meg az első szinódusi ülés a Vatikánban, a VI. Pál-teremben , amelynek elején a pápa köszöntötte a résztvevőket. A szinódus nem parlament, vagy baráti összejövetel, hanem egy út, amelyen a Szentlélek vezet minket. Ő az, aki harmóniát teremt a sokféle hang között, megerősít minket a hitben. Az újságíróktól azt kérte a pápa, hogy juttassák el az emberekhez a szinódus lényegét, amely a meghallgatás.

Szent Ferenc ünnepén a Szent Péter-téren bemutatott szentmisével nyitotta meg a pápa a szinodalitás témájával foglalkozó szinódust, amely október 29-ig tart a vatikáni VI. Pál-teremben. A délután folyamán sor került az első kongregációs ülésre a pápa köszöntőjével, Grech bíboros főtitkár és Hollerich bíboros főrelátor előadásaival, akik ismertették a szinódus munkadokumentumát.

Szép lesz a szinódus, ha a Lélek vezeti

Ferenc pápa Nagy Szent Vazulnak a Szentlélekről írt gondolatait ajánlotta a szinódusi résztvevők figyelmébe, amelynek szövegét valamennyien megkapták elmélkedésre. Ez segít a helyes hozzáállás megteremtésében, ugyanis a szinódus nem parlamenti ülés, nem is baráti összejövetel, ahol az adott pillanat kérdéseit megoldjuk vagy véleményezzük. Ne feledjük, kedves testvérek, hogy a szinódus főszereplői nem mi vagyunk, hanem a Szentlélek. Ha hagyjuk, hogy emberi, személyes, ideológiai érdekek mentén folyjon a munka, akkor inkább parlamenti ülés lesz, míg ha elfogadjuk a Lélek vezetését, egy szép szinódus áll előttünk – mondta a pápa.

Harmónia a sokféle hangból

A Szentlélek az egyházi élet főszereplője, az üdvözítő terv a Lélek kegyelmének segítségével teljesedik be az emberek számára. A Szentlélek egy mély és változatos mozgatóerőt jelent az egyházi közösségben, pünkösd „felfordulását”. Amikor mindenki más nyelven szól, de a Lélek harmóniába fogja a különböző hangokat. Ez nem egyformaság, nem szintézis, hanem az egymástól eltérő részek közötti egység. Minden keresztény közösségnek, minden személynek megvan a maga sajátossága, melyeket a Lélek az egyház szimfóniájába illeszt, mi nem vagyunk rá képesek. A Lélek kézen fog és vigasztal, mint egy édesanya. Vigyáz az egyházra, nekünk pedig meg kell tanulni meghallani a Lélek hangjait: mindegyik más, meg kell tanulnunk megkülönböztetni őket. 

szinodus2

Őszinteség és meghallgatás

Ferenc pápa figyelmeztetett: ne szomorítsuk el a Szentlelket üres szavakkal, világias, pletykálkodó beszéddel, mely oly gyakori betegség az egyházban. Legalább itt a szinódusi üléseken, ha valakivel nem értünk egyet, akkor menjünk oda az adott püspökhöz, apácához vagy laikushoz és mondjuk meg neki szemtől szembe, ettől lesz szinódus – tanácsolta a pápa, majd visszatért a Szentlélek gondolatához. A Lélek megerősít minket a hitben, hagyjunk neki teret a teológiánkban. Ne foglaljuk el helyét világi dolgokkal, még ha azok jók is, mint a józan ész, ami segíthet, de a Lélek visz tovább. Tanuljunk meg a Szentlélekkel élni egyházunkban, és ehhez segítenek Nagy Szent Vazul írásai. 

Végezetül az újságírókhoz fordulva a pápa azt kérte, hogy értessék meg a közvéleménnyel, hogy a szinódus elsősorban a meghallgatásról, az elcsendesedésről szól. 

Forrás és fotó: Vatican News

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség