A Pécsi Egyházmegye Regionális Ifjúsági Találkozója (RIT) október 14-én Pécsett, a Szent Mór Iskolaközpontban startolt el, ahol több mint 100 fiatal gyűlt össze, hogy találkozzanak és közösségben tegyenek tanúságot hitükről vagy éppen megosszák egymással útkeresésük egyes állomásait. A programra ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is.

A Pécsi Egyházmegye több mint 40 éve minden nyáron többnapos ifjúsági találkozót szervez a máriagyűdi kegyhelyen. Ez adta az ötletet, hogy az év többi részében az egyházmegye négy régiójának nagyobb városaiban 1-1 napos Regionális Ifjúsági Találkozóra (RIT) hívják a 14-35 éves korosztályt, akik Kovács József püspöki titkár irányítása mellett maguk is bekapcsolódtak ez előkészítés és szervezés minden egyes mozzanatába, ahogy megfogalmazták a Szeretetláng Mozgalom egységimájának első sorával a közös célt: „Lábunk együtt járjon".

2023 rit pecs 28

A pécsi nyitó alkalom programjai között dicsőítések, szentmise és szentségimádás, tanúságtételek, beszélgetések várták az érdeklődőket, akik megismerkedhettek a régióban működő keresztény ifjúsági szervezetekkel, valamint találkoztak az egyházmegyében működő lelkiségi mozgalmak és a közösségek képviselőivel is.

2023 rit pecs 22

A RIT célja, hogy a fiatalok útmutatást és segítséget kapjanak az egyházmegye plébániáin ifjúsági csoportok és közösségek alakításában, valamint a meglévő közösségek megerősítésében.

2023 rit pecs 16

Az október 14-i találkozó délelőttjén Felföldi László pécsi megyéspüspök, a rendezvény ötletadója közvetlen, személyes hangvételű szentbeszédben szólította meg a fiatalokat a Szent Mór Iskolaközpont tornacsarnokában celebrált szentmisében. A főpásztor az emberi élet részét képező személyes kapcsolatokról, a közösségek szerepéről és építéséről beszélt a fiataloknak.

2023 rit pecs 18

Élő emberi kapcsolataink vannak családtagjainkkal, barátainkkal, melyek mind forrásként léteznek az életünkben – hangzott a megállapítás. Sok embernek, köztük sok fiatalnak kiszárad az élete, ha nincs élő emberi kapcsolata, azaz nincs forrása. A telefon, a Facebook, a virtuális kapcsolat hazug világot teremt, mely becsap, kiszolgáltat és bármikor kitöröl. Az élő, személyes kapcsolatot nem lehet kitörölni, az velünk van.

2023 rit pecs 23

A felnőttek tombolnak, amiért folyton telefonoztok, jegyezte meg a püspök, majd hozzátette, hogy ő maga is így van ezzel, amikor azt látja, hogy egymás mellett ülő fiatalok nem szólnak egymáshoz, hanem a telefont bámulják és nyomkodják. Pedig a világ, amiben élünk szomjazik a forrásra, a fiatalok soha ilyen erővel nem vágytak valódi közösségre.

2023 rit pecs 25

A főpásztor az emberi élet négy közösségi kapcsolódási pontjáról beszélt a fiataloknak, melyek közül az egyik a személyes istenkapcsolat. A főpásztor azt kérte a fiataloktól, hogy ne pusztán imádkozzanak, hanem élő kapcsolatuk legyen az Atyával, akit bátran meg lehet szólítani.

Imáitokban sokszor elmondjátok az imádság szövegét: egy Miatyánkot, egy Üdvözlégyet, egy Hiszekegyet és Ámen. Az Isten nem ezt akarja, hanem azt, hogy élő kapcsolatban legyünk vele. Természetesen el kell mondani a Miatyánkot, hogy az eszetek, a szívetek megtanulja, hogyan kell imádkozni, hogy milyen legyen az istenkapcsolat mélye, gazdagsága. De nem szabad ennyivel megelégedni. Meg kell szólítani Istent, szívünk legmélyét elé tárva. Emberi találkozásinkban sem verseket mondunk egymásnak, hanem beszélünk vagy éppen hallgatunk.

Az emberi kapcsolatok másik csoportja a korosztályhoz fűződő kapcsolatot. A legtöbb plébániának sokszor nincs kapacitása rá, ezért arra kérlek titeket, hogy kezdjétek el ti magatok az ifjúsági közösségek szervezését. Kérjetek egy helyiséget a plébánián, gyűljetek össze mint igényes, keresztény fiatalok, beszélgessetek a Szentírásról, életről, a Szentatya, Ferenc pápa írásairól. Nincs olyan kifogás, hogy más alkalmasabb nálatok. Higgyétek el, hogy alkalmasak vagytok ti magatok is. Legyetek igényesek, induljatok el, kezdjétek el ezeket a találkozásokat – kérte a hallgatóságot a püspök.

2023 rit pecs 20

A család, mint a közösség harmadik csoportjának jelenkori helyzetéről szólva Felföldi László úgy fogalmazott, hogy soha ilyen rossz állapotban, ilyen mélyponton, ekkora bajban nem volt a család, és ezt a helyzetet

csak ti tudjátok feloldani, ti tudtok segíteni. Függetlenül attól, hogy mi a te családod története vagy a szüleid szerelmének története, kezdj el egy új történetet azokkal, akikkel együtt élsz. A család titka a családi asztal, ahova leülünk és találkozunk. A gyermekek több mint felének semmi tapasztalata nincs arról, milyen az, amikor apa, anya, nagyszülő egy asztalnál ül és hallgatjuk a századik poént, amit 100-szor hallottunk már, de közben mégis együtt vagyunk és gyönyörködünk egymásban. A szülők titeket már nem tudnak leültetni, ezért nektek kell a szülőket, nagyszülőket, kérve őket, hogy beszéljenek a szívük történetéről.

A negyedik közösségi kapcsolódási pontként az egyházközségek közösségeit jelölte meg a főpásztor, melyeket fogalmazott - elveszítettünk útközben. Mint amikor a motoros rájön, hogy menet közben elhagyta az utasát. Mára a szentmisékből elmaradt a közösség, akiknek Jézus a legnagyobb ajándékot adta, Szent Testét és Vérét. Sok esetben mostanra a liturgia a papok egyszemélyes áldozatbemutatása lett, gyakorlatilag közösség nélkül.

2023 rit pecs 45

Jézus tanításában beszél a régi és az új tömlőről (vö. Mk 2,22). Ti vagytok az új tömlő. Ne vacakoljatok a régivel, de ne nézzétek le. Nagy hűség, nagy szeretetet és nagy áldozat van bennük, nem kell bántani, de az újat fel kell építeni. Ha így látjuk a közösséget, akkor megértjük, hogy az életünknek célja és értelme van, amely megadja a biztonságunkat abban az egyházközségben, településen, városrészben, ahol élünk. Ezért álljunk meg egy pillanatra, mert a közösségeket, az új tömlőt nekünk, nektek kell felépíteni, ezért lépjetek benne és tevékenyen legyetek benne.

2023 rit pecs 08

A Szentatya, Ferenc pápa ezt így fogalmazta meg: „Kedves fiatalok, újból mondom nektek: Ti vagytok az Isten mai napja, nemcsak a jövő, hanem az Egyház mai jelenvalósága. Az egyháznak szüksége van rátok, hogy egészen önmaga lehessen. Egyházként ti vagytok a föltámadt Úr Teste a világban és emlékezzetek erre mindig, hogy az egyetlen test tagjai vagytok. Egymáshoz kapcsolódtok és egyedül nem létezhettek, mert szükségetek van egymásra, főként a mai megosztott világban, ahol a megosztottság  és a háború egymást gyarapítja. Csak ha együtt jártok, lesztek valóban erősek!"

2023 rit pecs 19

Magyarországi látogatásán pedig így szólt a fiatalokhoz a Szentatya „Mind értékesek vagytok Jézus számára! Ne feledjétek, hogy senki sem veheti el helyeteket az Egyház és a világ történetében: senki sem képes arra, amire csak ti vagytok képesek.”

2023 rit pecs 24

Ez azt jelenti, hogy ahol te vagy, ahol te élsz, ott az Isten olyan feladatot és szeretetet bízott rád, amit senki másra. Alázattal, erővel és szeretettel kérlek mindnyájatokat, bízzatok magatokban és ebben a különleges küldetésben, mert ha összefogtok, ha egymásra figyeltek a valóságban és Krisztusra figyeltek a személyes életetekben, akkor egy olyan megújulás, csoda és derűs élet kezdődik el, amelyet Isten akar: szeretettel, jósággal terített ünnepi asztalt, amelyhez mindnyájan odaadjuk és amelyből mindnyájan kivesszük a magunk részét – buzdította a Regionális Ifjúsági Találkozó résztvevőit Felföldi László pécsi püspök.

2023 rit pecs 26

A találkozók Dombóváron október 21-én, Szekszárdon október 28-án és Mohácson november 11-én folytatódnak. A programon való részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes regisztrációt kérnek. Regisztrálni a rendezvény honlapján lehet.

Felföldi László pécsi megyéspüspök beszéde megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:

A teljes szentmiséről készült videó

 

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség