Dr. Baán Izsák teológus, bencés perjel és dr. Versegi Beáta Mária, antropológus, coach, a Nyolc Boldogság Közösség pécsi alapításának vezetője előadását hallhatták az érdeklődők október 18-án a Pécsi Egyházmegye 2023-as szabadegyetemének soron következő alkalmán a Magtár Rendezvényközpontban.

Az előadókat és a téma iránt érdeklődőket dr. Görföl Tibor egyetemi docens, a Vigilia folyóirat főszerkesztője, a rendezvénysorozat házigazdája köszöntötte.

2023 szabadegyetem baan versegi 31

Baán Izsák a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele, az est első előadója az élet hivatásként való megéléséről beszélt, azaz arról, hogy lehet tartós választ adni a mindnyájunkat életbe hívó Isten megszólítására. Nem az a kérdés, hogy mit akarunk mi az életünktől, hanem az, hogy mit akar tőlünk az élet Ura, hogy tudjuk az életet szülőként, nagyszülőként, keresztény emberként az Istennel való párbeszédben, hivatásként megélni – fejtette ki előadásában a teológus szerzetes.

2023 szabadegyetem baan versegi 04

A hivatás a Szentírás jahvista teremtéstörténetből rajzolódik ki. Isten az embert olyan térbe helyezte, amelyet az Istenre való odafigyelésben birtokolt az ember. Ez a paradicsomi állapot, melyben az ember egyszerre gazdag és szegény, szabad és bezárt. A gonosz hatására azonban az ember nem maradt meg ebben az állapotban, szabad akarata birtokában kilépett ebből a térből, az Istenhez való engedelmesség állapotából, melynek következtében feltárult számára a halál véges valósága. Innentől nincs más út, csak a keresztre feszített Krisztushoz kapcsolódva nyílik meg számunkra újra a lehetőség az Atyával való, engedelmes életre.

2023 szabadegyetem baan versegi 18

A mindennapok valóságában azonban egyre kevésbé vagyunk megszólíthatók az Isten számára – mutatott rá Baán Izsák. Nincsenek üres terek az életünkben, nincs üres időnk, nincs körülöttünk csend, melyben megállunk és lelassulunk, hogy újra és újra rácsodálkozzunk arra, hogy Isten szólít minket, hogy meghalljuk és felismerjük, hogy életünk adott pillanatában mit kér tőlünk, és arra hogyan tudunk a kérésre hivatásként, elköteleződéssel válaszolni.

2023 szabadegyetem baan versegi 09

Márpedig elköteleződés nincs stabilitás nélkül. Akár szerzetesként, akár házastársi hivatásban éljük az életünket, a megszólítottságra válaszolunk. A válaszunkhoz egyfajta elköteleződés tartozik, melyhez választunk egy olyan keretet, ami tartósan megtart minket az elköteleződésben, ez a stabilitás. A stabilitás azonban nem jelent elzárt merevséget. A stabilitást az adja, hogy egyensúlyban, együtt mozgunk a környezettel, reagálunk a változásokra.

2023 szabadegyetem baan versegi 14

Ahhoz pedig, hogy a megszólítottság állapotában megmaradjunk, naponta tenni kell, hogy ha megbomlik az egyensúly, akkor is benne maradjunk a stabilitásban, a megszólítottságban. Legyenek csendes idők az életünkben, egymásra szánt időnk, Istenre és embertársainkra. A létezésünk egy lehetőség, hogy a megszólítottságból adódó kapcsolatot a maga mélységében megéljük. Szép lehetőség, mellyel érdemes élni – zárta előadását Baán Izsák.

2023 szabadegyetem baan versegi 20

Az ember, akinek hivatása van – ez volt a rendezvény sorrendben második előadásának címe dr. Versegi Beáta Mária, antropológus, coach tolmácsolásában. A Nyolc Boldogság Közösség pécsi alapításának vezetője rámutatott, a katolikus közgondokozás szerint a szerzeteseknek van hivatása, noha minden ember meghívást kapott az életszentségre, mely szintén hivatás.

2023 szabadegyetem baan versegi 16

A nővér előadásában, Baán Izsákhoz hasonlóan, szintén a bibliai teremtéstörténethez nyúlt vissza (vö. Ter2), melyben az ember mezítelennek lett teremtve, így jön világra és tér vissza Teremtőjéhez.

2023 szabadegyetem baan versegi 23

A Teremtő által létbe hívott mezítelenségünk által kiszolgáltattak vagyunk, ráutaltak Istenre és embertársainkra. Ez a kiszolgáltatottság a félelem és a szeretet útja. Amikor a félelem útját járjuk, attól félünk, ami a világunkat támadja. Biztonságos helyzetre törekedve falakat építünk magunk köré. De a másik úton, a szeretet útján találkozunk Isten személyes szeretetével, aki kopogtat a falakon keresztül, és egy másfajta biztonságra hív, akibe belekapaszkodva gyökeret verhetünk. Ebben a helyzetben a személyes istenkapcsolat adja a biztonságot – mutatott rá a nővér.

2023 szabadegyetem baan versegi 28

Az ember tehát egyrészt mezítelen és hivatása, hogy mit kezd ezzel a kitettséggel és kiszolgáltatottsággal. Másrészt Isten képére és hasonlatosságára vagyunk teremtve (Ter 1,27) és arra vagyunk meghívva, hogy önmagunkat és a teremtett világot őrizzük és munkáljuk. Ránk bízta Isten, hogy ható erővel együttműködjünk vele és a teremtett világgal. Hatalommal felruházottak és mezítelenek vagyunk egyszerre, melyet szinkronban tartani a feladatunk és hivatásunk.

2023 szabadegyetem baan versegi 11

Beáta nővér hangsúlyozta, hogy a mezítelenség és a hatás szinkronban tartásához érdemes megnyílni másokra, mert ha megszólíthatóak vagyunk és nyitottak, akkor ráhangolódunk az isteni logikára. Az emberi teremtményből, Ádámból akkor lett én, amikor meglátta Évát, aki teljességgel más volt, mint ő és mégis egy vele (vö. Ter 2,23). A másik ember az, aki a saját identitásunkhoz közelebb visz és meghív arra, hogy hivatásként éljünk az életünket az isteni és emberi meghívásokra válaszolva, és a Szentlélekre figyelve – zárta előadását Versegi Beáta Mária nővér.

2023 szabadegyetem baan versegi 37

A folytatásban az előadók a résztvevők által feltett kérdésekre válaszoltak, majd zárásként Felföldi László pécsi megyéspüspök megköszönte az elhangzott megosztásokat és a kérte azok közösségben való továbbgondolását.

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemének sorozatában november 15-én Varga László kaposvári megyéspüspök az egyéni imádság útjaira vezeti el az érdeklődőket.

Dr. Baán Izsák előadása a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:

 

Dr. Versegi Beáta előadása a YouTube-on:

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség