A Katolikus Egyház és a Pécsi Egyházmegye hitoktatói a 2024/25-as tanévben is várják a gyermekeket az általános iskolákban tartandó római katolikus hit-és erkölcstan órákra, melyre a jelentkezési határidő: 2024. május 20.!

Az erkölcsi nevelés 2013 óta önálló tantárgy a hazai oktatási rendszerben. A törvényi előírásoknak megfelelően a szülő írásban nyilatkozhat arról, hogy gyermeke az iskolában etikaórán vagy hit- és erkölcstan órán kíván-e részt venni. Amennyiben a szülő írásban nem nyilatkozik, a gyermek automatikusan etikaoktatásban részesül.

A leendő elsősök és a hatosztályos gimnáziumokban továbbtanulók esetében mindig az iskolai beiratkozásnál kell erről nyilatkozatot tenni. Felsőbb évfolyamos tanulóknál lehetőség van etikáról a hit- és erkölcstan órára átjelentkezni, és ezt is május 20-ig, írásban kell jeleznie a szülőnek az intézmény felé.

Mi jellemzi a katolikus hit- és erkölcstan órát?

  • keresztény értékeket és támpontot ad
  • bemutatja Jézust, aki a szeretetet és gondviselést hirdette
  • Jézus tettein keresztül önismeretre nevel
  • játékos formában ismerteti meg a bibliai történeteket és az Egyház tanítását
  • közösséget teremt, barátokkal ajándékoz meg
  • lelkiségben gazdag, elfogadó, szeretetteljes légkör

A római katolikus hit- és erkölcstan órán arra szeretnénk nevelni a gyermekeket, hogy legyenek fogékonyak a szépre, a jóra, az igazra; legyenek nyitottak önmaguk, társaik, és az őket körülvevő valóság megértésére, Isten megismerésére. Hitoktatóink játékos módszereket is alkalmazva tanítanak, hogy a gyermekek számára örömteli élmény legyen minden hittanóra.

plakat hittan

Mit tanítunk a katolikus hit- és erkölcstan órán?

A katolikus hit- és erkölcstan órán a bibliai történeteken keresztül Jézus és a Katolikus Egyház tanításai alapján a gyerekek – életkori sajátosságaiknak megfelelően – megismerkedhetnek Isten szeretetével, élő kapcsolatot alakíthatnak ki Istennel, aki biztos támasz az életükben. Olyan témakörökkel és kérdésekkel foglalkoznak, amelyek hozzájárulnak a gyermekek erkölcsi érzékének, lelkiismeretének fejlődéséhez, mely által a gyermekek maradandó értékeket erősítenek meg magukban, fejlődnek bennük azok a pozitív, belső késztetések, illetve erények, amelyek segítenek a jó és a rossz felismerésében, értékeken alapuló, felelős döntések meghozatalában. Hisszük, hogy ezek az értékek biztos támpontot jelenthetnek a gyermekek egész életében.

Ki járhat katolikus hit- és erkölcstan órára?

Mindenkit szeretettel várunk a katolikus hit- és erkölcstan órára. A jelentkezésnek nem feltétele, hogy a gyermek meg legyen keresztelve.

A plébániai hittanra is nagy szeretettel hívjuk és várjuk a gyermekeket!

Az iskolai rendszerű katolikus hittanórák mellett kiemelten fontosnak tartjuk a fakultatív, plébániai hitoktatást, ahol a szentségekre való felkészítés és a közösségépítés intenzívebben és mélyebb tartalommal zajlik az élménypedagógia eszközeivel. A plébániákon működő gyermek-, illetve ifjúsági csoportokban, közösségekben a gyermekek szabadok lehetnek, rengeteg élményhez juthatnak, kapcsolatokat építhetnek, barátokat szerezhetnek, megtanulhatják a helyes konfliktuskezelést, közösen gondolkodhatnak, tapasztalatokhoz juthatnak és tagjai lehetnek az Egyház nagy családjának.

A Hitoktatási Iroda szülőkhöz szóló tájékoztatója ITT olvasható.

A hitoktatással és a jelentkezéssel kapcsolatos további információk hitoktatóinktól, illetve a Pécsi Egyházmegye Hitoktatási Irodájától kérhetők: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség