Az idén 35 éves Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület immár 21. alkalommal rendezte meg február 10-én a házasság világnapjához kapcsolódó egész napos rendezvényét. A házasság hetének kiemelt pécsi programja ökumenikus imaórával kezdődött a székesegyházban négy felekezet lelkészeinek prédikációjával és tanúságtételével.

Az imaórán beszédet mondott Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke, Kisóvári-Németh Norbert és Kisóvári-Németh Márta református-, Manhardtné Szlovák Katalin evangélikus- és Egri Gábor baptista lelkész.

2024 02 10 hh okumenikus

Kisóvári-Németh Norbert és Kisóvári-Németh Márta református lelkész házaspár kezdte a prédikációk sorát, akik személyes tanúságtételben vallottak Istenbe vetett hitükről, Istenre épült házastársi kapcsolatukról.

2024 02 10 hh okumenikus 07

Kisóvári-Németh Norbert a bibliai teremtéstörténetből Ádám, azaz az ember teremtését idézte fel, melyben Isten arra a felismerésre jutott, hogy nem jó az embernek egyedül lenni, mert nem tudja betölteni teremtésének célját. Ádám egyedül csak fél ember, egyedül lévő ember, még nem ember, mert csak Évával lesz az. Miként Ádám, úgy mi is számtalanszor megéljük, megtapasztaljuk és megértjük, hogy egymást erősítő és bátorító társ nélkül nem jó nekünk, mert a teremtésben az Isten az embert férfivá és nővé teremtette, a házasság csodájában részesítve őket.

2024 02 10 hh okumenikus 14

Isten megalkotta Ádámhoz a hozzá illő segítőtársat - folytatta a megkezdett gondolatot Kisóvári-Németh Márta, aki azt osztotta meg, hogy házastársként, segítő társként vannak jelen egymás életében, és ezzel a küldetéssel az Isten feladatot és felelősséget helyezett a vállukra. Ezt a házastársi küldetést kötelesség megélni Isten dicsőségére és a másik ember javára, hogy a férfi és a nő egymás éltében betölthesse Isten által elrendelt szerepét és hűséges segítőtársai legyenek egymásnak Isten rendeléséből egy életen át.

2024 02 10 hh okumenikus 20

Felföldi László megyéspüspök prédikációjában az ember Istenhez és embertársához fűződő kapcsolatáról elmélkedett. A főpásztor hangsúlyozta, egy család tagjainak egymással való kapcsolata attól függ, hogy meghallják-e egymás hangját, vagyis meghallgatják-e a másikat. Ennek hiányában a kapcsolatuk krízisbe kerül. Ezért meg kell tanulnunk és meg kell tanítani egymást arra, hogy kell a másikat meghallani és ráfigyelve meghallgatni, megkülönböztetve a világ zaját, saját hangunkat, a másik ember hangját és az Isten hangját. Ehhez figyelem, jelenlét és csend szükséges.

2024 02 10 hh okumenikus 03

A püspök idézte a római katolikus esketési szertartáson elhangzó egyik lényegi kérdést, melyben a pap megkérdezi külön a menyasszonyt és külön a vőlegényt, hogy megfontolták-e Isten előtt a szándékukat és szabad elhatározásból jöttek-e házasságot kötni? Azaz, ha Istent kihagyták a döntésből, akkor bajba kerülnek, ha azonban Isten igenje mellett lesznek feleség és férj, akkor biztonsággal mennek tovább a közös úton.

2024 02 10 hh okumenikus 25

„Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek” – az evangéliumi szakaszhoz (Mt 11,28) kapcsolódva Egri Gábor baptista lelkész a házastársi kapcsolatokra nehezedő próbatételek kapcsán Isten hangjának meghallására buzdított és az arra adott válaszok szerepéről beszélt. A lelkész hangsúlyozta, Isten elé bátran letehetjük terheinket, mindazt, ami bánt minket. Istenhez közeledve pedig Isten is közeledni fog hozzánk és könnyebb lesz együtt haladni az életünkben, ha ő ott van velünk.

2024 02 10 hh okumenikus 27

Az imaóra záró prédikációjában Manhardtné Szlovák Katalin Szent Pál apostol szeretethimnuszának soraira fűzte fel üzenetét. Az evangélikus lelkész beszédében kiemelte, az emberi kapcsolat, a házasság működőképes lehet akár évtizedeken át is, de ha az Istentől jövő szeretet mélysége hiányzik belőle, akkor nem lesz az igazi. Attól válik jobbá, ha behívjuk Istent a kapcsolatba, hogy ő ajándékozzon meg a szeretettel, hogy aztán az örökké tartó, időtálló legyen.

2024 02 10 hh okumenikus 12

A szeretethimnusz soraiban a szeretet szó helyére Krisztus nevét helyezve, annak utolsó sorával zárult a prédikáció: A szeretet, azaz Krisztus nem szűnik meg soha (vö. 1Kor 13,8), ha bennünk az ő szeretete él, örökre megmaradunk, és bennünk is az örök szeretet fog lobogni.

2024 02 10 hh okumenikus 05

Az imaóra a felekezetek képviselőinek lelkipásztori áldásával ért véget, majd a házasság világnapi rendezvény előadásokkal, csoportos beszélgetésekkel és a jubiláló házaspárok köszöntésével folytatódott a Magtár Látogatóközpontban.

Az imaóráról készült felvétel megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség