A Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő szabadtéri misztériumjátékot, mely a jeruzsálemi bevonulástól Jézus kereszthaláláig mutatja be a nagyhét eseményeit, idén március 24-én, virágvasárnap 15.00 órakor láthatjuk Pécsett, a kivételes szépségű Tettye-parkban. Eső esetén a passiójáték a pécsi székesegyházban lesz látható.

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal 2023-ban határozott arról, hogy a korábbi években nagy érdeklődésre számot tartott passiójátékot és a városi keresztutat évenkénti váltásban rendezi meg. A páratlan naptári évben városi keresztutat járnak, a páros években pedig a passió jelenetei elevenednek meg Pécsett.

Az idei évben újdonságot jelent, hogy a hagyományoktól eltérően nem kíséri menet a passió történéseit, hanem ezúttal fix helyszínen, a Mecsek déli oldalán fekvő Tettye-park műemlék romjának falai között idézik fel Jézus szenvedésének pillanatait, mely méltó helyszínt biztosít a nagyhét történéseinek bemutatására.

A passiójáték hagyománya eredetileg a szentírási szakaszok templomi felolvasásából fejlődött önálló, dramatizált műfajjá, amelyet ma már világszerte keltenek életre a keresztény közösségek a húsvétot megelőző napokban. A passiójáték részesének lenni vagy megtekinteni megrendítő élményt nyújt, megérinti a szívet-lelket. Jézus Krisztus szenvedésének történetét a pécsi Tettyén ez alkalommal a Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség viszi színre. Közreműködnek a Sopianae Reviviscit Történelmi, Hagyományőrző Egyesület, a Pécsi Katifi és a Szent Mór Iskolaközpont önkéntes fiataljai.

A darab rendezője: Iváncsitsné Major Szilvia, zenei rendező: Iváncsits Tamás. Rendezőasszisztens: Iváncsits Márton. Zenei koordinátor: Szabó-Beck Angéla. Díszlet, jelmez, kellékek: Szabóné Hegedüs Anita. Hangtechnikai felelős: Fogl Máté és Fogl Martin.

A Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség tagjai hónapok óta készülnek a nagy feladatra: „Az eddigi felkészülésünket az égiek érezhető áldása kísérte. Azon munkálkodunk, hogy ez az alakuló-formálódó misztériumjáték Krisztus szenvedéséről sokak számára maradandó vallási élményt jelenthessen” – osztotta meg gondolatait Iváncsits Tamás zenei rendező a közösségi oldalán.

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal szervezésében, Pécs város támogatásával életre keltett tettyei passió az érdeklődők számára ingyenesen tekinthető meg virágvasárnap, 15.00 órakor. A Tettye-park közelében nincs lehetőség személygépkocsival történő parkolásra, ezért a szervezők kérik, hogy az érdeklődők a helyszínt gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelítsék meg.

plakat TOTAL page 0001

Szöveg, fotó és grafika: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség