Újjá kell születnünk, nem csak személyes hitünkben, hanem a Krisztustól kapott tanítványi küldetésünk, egyházközségeink, közösségeink szolgálatának megújításában is. E gondolat köré épült a Pécsi Egyházmegye február 17-én Siklóson indult és április 21-én Pakson zárult lelkiségi rendezvénysorozata.

A Pécsi Egyházmegye 11 települése: Siklós, Tamási, Szigetvár, Dombóvár, Bonyhád, Szászvár, Mohács, Szekszárd, Bátaszék, Pécs és Paks volt a programok házigazdája Felföldi László megyéspüspök, az egyházmegye lelkipásztorai és a hívek részvételével. A szervezők szándéka az volt, hogy megszólítsák a Pécsi Egyházmegyében élő hívek közösségeit és elvigyék hozzájuk a hitbéli és katolikus közösségeinkben történő megújulás gondolatát és lehetőségeit.

2024 04 21 lelki delutan paks 13

A lelki délutánok programja minden helyszínen megegyező módon épült fel. A lelkigyakorlatos előadásban a családról, mint megtartó közösségről beszéltek az előadók, majd Felföldi László megyéspüspök főpásztori üzenettel fordult a hívekhez, melyben a hívő közösségek jövőjéről történő közös gondolkodásra, küldetésre és szolgálatra hívta a résztvevőket annak érdekében, hogy mindenki megtalálja azt a lehetőséget, amivel emberibbé, közösségibbé, élhetővé és éltetővé teheti saját egyházközségét.

2024 04 21 lelki delutan paks 43

A főpásztori üzenet után egy-egy lelkiségi elmélkedéssel gazdagodhattak a résztvevők, melyeket az egyházmegye papjai, illetve világi meghívott szakemberek tartottak. A program idején a gyermekek számára foglalkozásokat tartottak, illetve minden helyszínen szeretetvendégség kísérte a rendezvényt a házigazda egyházközség vendéglátásának köszönhetően.

2024 04 21 lelki delutan paks 09

A lelki délutánok szentmisével zárultak. A rendezvénysorozat április 21-én Pakson, a Bezerédj Általános Iskola tornacsarnokában megtartott záró alkalmán Felföldi László püspök a szentmise homíliájában hálaadásra buzdította a jelenlevőket, amiért, mint fogalmazott: „megkaptuk a hit ajándékát”. Egyben kérte Isten erősítő és szerető kegyelmét, hogy a hit ajándékában részesülők a saját közösségeik számára is élő és éltető hitet tudjanak átadni.

2024 04 21 lelki delutan paks 42

„Az Egyház titokzatos testének tagjaiként mi legyünk azoknak az emberei, akik a hit gyógyító szőlőjébe már nagyon régen szerettek volna belépni, de nincs hozzá erejük, mert még nem találkoztak az élő hitet átadó, sugárzó Lélekkel” – szólt a főpásztori buzdítás.

2024 04 21 lelki delutan paks 44

Sokan szeretnének meggyógyulni a hit örömében a hitetlenség bénaságából, hogy életük legyen, hogy családjuk legyen, hogy mosolygós, derűs életünk legyen. Jézusnak a mi hitünkre van szüksége. Ő ma is arra kér, hogy élesszük fel szívünkben a gyógyulást, életet, közösséget teremtő hitet. Nem nekünk kell meggyógyítani a bénát, nem nekünk kell hitet adni másoknak, mi arra nem vagyunk képesek, de Jézushoz vinni lélekben, szívben, szeretetben, kedvességben a mi feladatunk.

2024 04 21 lelki delutan paks 14

A püspök arra hívott, hogy mindnyájan legyünk nagyon jó pásztorok nem csak a papi hivatás, hanem saját élethivatásunk esetében is. Legyünk jó pásztorai elsősorban magunknak, hogy azt lássák rajtunk, hogy komolyan vesszük önmagunkat, fontos számunkra az életünk, mert az életünkkel szolgálunk.

2024 04 21 lelki delutan paks 35

Ha nem vagyunk jó pásztorai önmagunknak, ha butaságokkal töltjük meg a lelkünket, ha elpocsékoljuk az időnket, akkor éhezni fogunk a szívünk mélyén és pásztor nélküli bárányok leszünk, félni fogunk, mert nem lesz, aki megvédjen minket. Ugyanakkor legyünk jó pásztorai a ránk bízottaknak, a gyermekeknek, hogy megvédjük őket önmaguktól, a számítógép embert romboló inváziójától, megvédjük őket a rossz közösségektől és erre csak az édesapák és édesanyák képesek – mutatott rá beszédében a püspök.

2024 04 21 lelki delutan paks 53

Legyünk jó pásztorai a közösségnek is, annak az egyházközségnek, amelyikben élünk, amelyben gondoskodik Isten rólunk, ahol táplálja lelkünket és a szívünket. Csak így fogjuk megérteni az Úr Jézus szíve vágyát: légy jó pásztor, légy gyógyító erő, legyen hited, amely által mások gyógyulhatnak, mert azt akarom, hogy életed legyen és bőségben legyen – zárta szentbeszédét Felföldi László püspök.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség