A Pécsi Egyházmegye támogatásával jött létre május 10-11-én a II. János Pál pápa Plébánia közösségi házában megtartott Titkos Küldetés® foglalkozásvezetői képzés, melyet a fiatalok, a családok és szakemberek szakmai képzésével foglalkozó Életünk a család elnevezésű közhasznú szervezet vezetői tartottak.

Az oktatáson a program értékei mellett elkötelezett, elsősorban egyházmegyei intézményekben tanító pedagógusok, illetve külsős szakemberek vettek részt, akik elhivatottságot éreznek 10–13 éves kiskamasz fiúkkal való foglalkozásra. Koósz Roland oktatási irodavezető köszöntőjével indult a hivatalos program, aki beszédében kitért arra is, hogy a kapott lehetőség mellett milyen nagy felelősséggel jár a kiskamasz fiúkkal való foglalkozás, így a Jóisten áldását kérte a résztvevőkre, hogy bölcsen tudják hasznosítani az itt megtanultakat.

foglalkozasvezeto kepzes01

A képzés során lehetőség nyílt a sztenderdizált és jogvédett, interaktív, játékos szemléletű program és a hozzá kapcsolódó bemutató foglalkozáselemek és gyakorlati tapasztalatok megosztására. A képzés része a gyakorlati tudás átadása mellett a komoly elméleti oktatás is, mely az anatómiai, biológiai és lélektani háttérismeret megalapozását szolgálja. Ezen felül rengeteg segédanyagot és kelléket kaptak meg használatra a résztvevők annak érdekében, hogy kellő felkészültséggel tudjanak majd sikeres kiskamasz programokat tartani.

A Titkos Küldetés® Kiskamasz Programban dolgozók tapasztalata szerint a fiúk vágynak arra, hogy beszélgessenek egymással és a felnőttekkel a serdülőkor változásairól, a férfivá érés kérdéseiről, illetve az őket érő, számukra kihívást és veszélyt jelentő csapdahelyzetekről (pl. felnőtt tartalmak látványa, internetes álprofilok bejelentkezése stb.) Ezért nagyon hálásak, ha valaki meghallgatja őket és válaszol a kérdéseikre.

foglalkozasvezeto kepzes02

A „Férfias felelősséggel az életért!” jelmondattal meghirdetett prevenciós program célja, hogy a fiúk kíváncsiságukat biztonságos légkörben tudják ismeretekre váltani, hogy kérdéseikre az érettségüknek és életkoruknak megfelelő válaszokat kapjanak.

Az interaktív felvilágosító foglalkozásokon a kiskamaszok egy dramatikus játék során a hímivarsejtek szerepébe bújnak, maguk fedezik fel játékos szemléltetőeszközök segítségével a hímivarsejtek haladási útját. Megértik a férfiúi termékenység folyamatait és a fogantatás csodáját, melynek során megfejtésre kerül a „titkos kód”, amit minden ivarsejt magában hordoz. Emellett betekintést kapnak a női test működésébe, a női termékenységi folyamatokba is.

foglalkozasvezeto kepzes03

A játékot beszélgetés előzi meg és követi a serdülőkor mibenlétével, termékenységi tünetekkel, a mindennapok gyakorlatával, a serdülők higiénés szabályaival, a férfivá és édesapává érés lelki hátterével kapcsolatosan. Mindezek az ismeretterjesztésen túl a pozitív testkép és a férfiúi identitás megerősítését szolgálják.

A foglalkozások során hangsúlyozzák: az édesanya és édesapa szeretetteljes kapcsolata hívja életre a gyermeket, akinek szeretetteljes családra van szüksége. Fontosnak tartják megmutatni, hogy a fogantatástól a születésig vezető út egy csoda, az élet szép és értékes – már a fogantatás pillanatától.

A foglalkozások szünetekkel együtt öt, öt és fél órát vesznek igénybe, 10–15 fő között mozog a kezelhető csoportlétszám. Igény szerint a foglalkozást megelőzően vagy azt követően egy bemutató keretében a szülők, szakemberek is betekintést kaphatnak a programba.

foglalkozasvezeto kepzes05

A május 10-11-én megszervezett pécsi foglalkozásvezetői-képzésen összesen 15 jelölt vett részt, rájuk még május 16-án egy online képzési alkalom várt, melyben dr. Alpár Alán professzor, a SOTE rektorhelyettese, az Anatómiai Intézet igazgatója, a program szakértője előadását hallgathatják meg a férfi és női apparátus, valamint a magzati fejlődése témában. Ezt követően a jelölteknek egyénileg kell majd vizsgázniuk egy önálló foglalkozás levezetésével.

Idén egy jelentős támogatási programnak köszönhetően már több száz, a Pécsi Egyházmegye valamely oktatási intézményébe járó diák vehetett részt térítésmentesen kiskamasz foglalkozáson. A fiúk a Titkos küldetés®, a lányok a Ciklus Show-foglalkozásokon. Az Egyházmegye feltett szándéka, hogy megszervezi és támogatja az MFM-Projekt Ciklus-show® Program foglalkozásvezetői képzését is, Így minden évben elérhetővé válik iskolai keretek között az 5. és a 6., szükség esetén a 4. és 7. évfolyamos diákok részére a Ciklus-show és a Titkos Küldetés® Program.

Szöveg és fotó: Kapitányné Légrádi Éva

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség