A csíksomlyói kegyhely közleménye szerint május 18-án, szombaton helyi idő szerint 12.30-kor kezdődik az ünnepi szentmise a csíksomlyói nyereg Hármashalom-oltáránál, ahol a szentmise szónoka Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke lesz.

A búcsúi szentmisét, mely a Székelyföld és a Kárpát-medence legnagyobb ünnepe, egyben a magyar nép legnagyobb zarándoklata, a DUNA TV élőben közvetíti majd. A stúdióbeszélgetések és a közvetítés magyar idő szerint 10.00 órakor kezdődik.

A búcsúba mintegy 300 ezer zarándok érkezését várják. A Boldogasszony zarándokvonat 12 kocsijában idén mintegy 700 zarándok utazott Csíksomlyóra, köztük 300 középiskolás. A hazai, a határon túli, felvidéki és kárpátaljai fiatalok mellett sokan érkeztek a távoli diaszpórákból, de Brazíliából, Új-Zélandról és Ausztráliából is.

A székely nép körében már a XV. században virágzott a Boldogságos Szűz Mária tisztelete. Mária-ünnepeken mindig a Somlyón gyűltek össze. IV. Jenő pápa 1444. évi körlevelében arra buzdította a népet, hogy legyenek segítségére a ferenceseknek a templomépítésben. A templom építését azzal indokolta, hogy „a hívek nagy sokasága szokott összejönni ájtatosságnak okából és gyakorta nem szűnik odagyülni, Máriát tisztelni”. A pápa búcsú tartását is engedélyezte a templom számára. 

Majd 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem haddal akarta a színtiszta katolikus Csík, Gyergyó és Kászon népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. A székelyek azonban fegyvert fogtak hitük védelmére. Csíksomlyón gyülekeztek pünkösd szombatján. Isten kegyelmébe ajánlották magukat és Szűz Mária segítségéért esedeztek, majd elindultak a Hargitára, szembeszállni a hitújítók hadával.

Ezalatt az idősek, az asszonyok és a gyermekek Somlyón maradtak és győzelemért imádkoztak. A csata diadallal végződött, a győztesek nyírfaágakkal ékesítették fel lobogóikat és úgy vonultak le a Hargitáról. A templomban maradt nép elébük ment, és együtt mentek vissza a hegyre hálát adni és megköszönni a Szent Szűz közbenjárását.

Ennek a történelmi eseménynek emlékére a székelyek fogadalmat tettek, hogy minden évben, pünkösd szombatján elzarándokolnak Csíksomlyóra, ahol ezt az ősi hagyományt őrzi és folytatja a mai napig Mária népe.

Fotó: szekelyhon.ro / Pinti Attila

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség