A Pécsi Egyházmegye június 15-én megtartott hitoktatási napján a katekéták közösen adtak hálát az elmúlt tanév kegyelmeiért. A pécsi székesegyházban Te Deum szentmisén köszöntötték az idén nyugdíjba vonulókat, valamint átadták a hitoktatói életpálya szolgálat elismerésére alapított Dulánszky-díjat.

A tanév zárásához kapcsolódó hitoktatás napja minden évben hagyományosan a hálaadás és a találkozás ünnepe a Pécsi Egyházmegyében, amikor valamennyi - az egyházmegyében szolgáló - hitoktató Pécsre érkezik. Az ünnep idén is méltó módon, koncelebrált Te Deum szentmisével kezdődött a pécsi székesegyházban, melyet Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be.

2024 06 15 dulanszky dij 03

Szentbeszédében a főpásztor méltatta a hitoktatók munkáját. Elmondta, hogy rendszeresen találkozik velük, látja szolgálatukat, tanúja a bérmálásokon is megmutatkozó eredményeiknek, egyben kifejezte örömét, amiért a katekéták szívvel-lélekkel végzik szolgálatukat.

2024 06 15 dulanszky dij 18

Utalva a szentmise olvasmányaira, a püspök a találkozások kiemelt szerepét méltatta a hitoktatók munkájában. A hamarosan beköszöntő nyári szünidő jegyében arra biztatta a katekétákat, hogy a közelgő hittanos táborokra úgy tekintsenek, mint találkozásra a jövő Egyházával. Kérte, hogy kiemelten figyeljenek arra, hogy legyen idejük a kötetlen beszélgetésekre, amikor a gyermekek és fiatalok akár személyesen, akár csoportosan, de szabadon kiönthetik a szívüket, amikor kérdéseket tehetnek fel.

2024 06 15 dulanszky dij 04

Arra is bátorította a hitoktatókat, hogy igyekezzenek megtalálni saját egyházközségeik közösségeiben azokat a munkatársakat, akikkel együtt tudnak gondolkodni, akik segítik a szolgálatukat.

Lássuk meg a másikban azt, aki ő valójában, nem pedig azt, amit én gondolok róla. Isten egyedinek tekintett bennünket. Az, hogy a másik nem úgy látja, a dolgokat, mint mi, ez a normális és természetes. Persze vannak dolgok, melyekben szigorú egységben kell lenni, de van, amiben teljes a szabadság

– fogalmazott Felföldi László püspök, aki a találkozások másik meghatározó elemeként annak hogyanját emelte ki. „Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem; ami ezeknél több, a gonosztól van.” (Mt 5,37) Ez a hitoktatás lényege és alapja. Életünk vezetése azon múlik az, hogy a megfelelő pillanatban ki tudjuk-e mondani az igent vagy a nemet, ami sokszor nagyon nehéz és fájó, ugyanakkor ezek szolgálják az életünket.

2024 06 15 dulanszky dij 15

A püspök a saját szellemi életünkkel, gondolkodásunkkal való találkozás fontosságára is figyelmeztetett. Nemcsak képzéseken, olvasmányokon keresztül, hanem lelkigyakorlatokon is keressük a találkozást Istennel. Keressük azokat az alkalmakat, amikor csak ő és csak mi vagyunk jelen, csendben, Istennel. Amikor kiöntjük a szívünket, amikor hálát adunk, amikor Istenre figyelve hagyjuk, hogy megszülessen egy gondolat. Amikor teret és időt adunk Istennek, aki szóba áll velünk, mert van mondanivalója számunkra, vágyik arra, hogy meghallgassuk őt. Ő tisztán lát minket és igazán, úgy, ahogy mi magunk sem látjuk saját magunkat. Az ilyen helyzetekben megszülető gondolat lesz az éltető gondolat, a mi gondolatunk, amit ő mond. Legyünk bátrak meghallgatni őt, megszívlelni és megvalósítani azt, amit ő kér – buzdította a hitoktatókat a püspök.

2024 06 15 dulanszky dij 05

Végezetül Lisieux-i Kis Szent Teréz imájával zárta szentbeszédét a főpásztor: „Hozzon a mai nap belső békét a számodra. Bízz Istenben annyira, hogy tudd, pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Ne felejtsd el a végtelen lehetőségeket, amelyek a hitből erednek.
Használd az adottságokat, amelyeket kaptál, és add tovább a szeretetet, amely megadatott számodra. Légy elégedett abban a tudatban, hogy Isten gyermeke vagy. Legyen ez a tudat teljesen a tiéd, és adja meg lelkednek a dal, a tánc, a hála és a szeretet szabadságát. Ez mindannyiunké. Ámen.”

2024 06 15 dulanszky dij 11

A szentmise után a főpásztor, Pavlekovics Ferenc pécsi plébános, Csullag Gábor diakónus és Sipos Edit, a Pécsi Egyházmegye hitoktatási munkatársa adták át a kiemelkedő katekéta életpályája elismerésére 2013-ban alapított, a Pécsi Egyházmegye korábbi püspökéről elnevezett Dulánszky Nándor hitoktatói díjat, melyet az a katekéta kaphatja, aki köztiszteletben áll és hitelesen képviseli a katolikus nevelés ügyét, környezete által elismert személyiség, kiváló szakmai felkészültségű, példaadó emberi magatartás, hivatástudat, gyermekszeretet jellemzi, eredményes a hitoktatásban, nevelésben, a katolikus hitoktatás ügyét az oktatás keretein túlmutatóan szolgálja, aki az Egyház életében aktívan részt vállal.

2024 06 15 dulanszky dij 34

2024-ben Dulánszky Nándor-díjban részesült négy hitoktató: Brunner Emilné, a pécsi Szent Ferenc Plébánia munkatársa; Oratics József, aki tíz éve szolgál a pécsi Szent Erzsébet plébánián; Patacsi Antal Józsefné, aki 32 éve a pécsváradi plébánia hitoktatója és Visnyei Judit, aki 24 éve dolgozik a dombóvári plébánia hitoktatójaként.

2024 06 15 dulanszky dij 47

Nagy Tünde berkesdi hitoktatót, aki 2015-ben kaputt Dulánszky-díjat, nyugállományba vonulása alkalmával köszöntötték és köszönték meg hitoktatói munkáját. A szentmise és a díjátadó után szakmai nap várta a katekétákat a Magtár Látogatóközpontban., ahol a személyes találkozás lehetősége folytatódott Felföldi László püspök atyával, majd Garadnay Balázs pécsi plébános tartott előadást.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 July
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség