Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét február első csütörtökén a Belvárosi templomban, ahol a szokásokhoz híven ezen napon a papi- és szerzetesi hivatásokért imádkoztak.

Több éves hagyomány a Pécsi Egyházmegyében, hogy minden hónap első csütörtökén a papi- és szerzetesi hivatásokért ajánlanak fel szentségimádást valamennyi plébánián. Ez februárban sem volt másképp, a tél utolsó hónapjának első napjaiban, a Belvárosi templomban újból azért gyűltek össze a közösség tagjai, hogy imádságban hordozzák a megszentelt életre hívott testvéreiket. Ezen a délutánon 17.00 órától a szentségimádást Lápossy Péter iskolalelkész, kisegítő lelkész vezette, aki később koncelebráns papként szolgált az esti szentmisén. A 18.00 órakor kezdődő szertartást Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be. A főpásztor a szentmise kezdetén kiemelte, a papi- és szerzetesi hivatásokért végzett szentségimádás fontosságát. „Isten mindenkinek más talentumokat ad, amelyekért imádkoznunk kell, mert így tudjuk segíteni, hogy a környezetünkben élők felismerjék az Istennek szentelt életre való meghívást” – mondta, később a szentbeszéd során is a hivatásokkal kapcsolatban késztetett mindannyiunkat elmélkedésre. 

„Fel kell ismernünk a szívükben, hogy Isten olyan ajándékot bízott ránk, amit a földön senki másra. De éppen ez a felismerés került veszélybe, amikor arra gondolunk, hogy kevés a hivatás. Az emberi élet alapja, hogy valamiért él, viszont, ha megnézzük, ma nagyon sokan nem valamiért, hanem valamiből élnek. A családért kéne élni, de inkább a családból élünk, a hivatásért kéne élnünk, de inkább hivatásból élünk. A kérdés, hogy belőle élünk vagy érte élünk? Hogy a szolgáló szeretetért élünk vagy keressük a szolgálatot másokban?”

Első csütörtök 25

Felföldi László pécsi megyéspüspök az évközi negyedik hét első csütörtökének evangéliumi szakaszához kapcsolódva (Mk 6,7-13) elmondta, a szentíró arról számol be: Jézus magához hívta a tanítványokat, hogy vele legyenek és elküldje őket. Majd Teréz anya példáját említve hangsúlyozta, minden ember esetében eljön az a pillanat, amikor látja, hogy Isten rábízott egy feladatot, meghívja valamire és elküldi valahová. „Az élet hivatásának titka a családi asztalnál és az oltárnál van! A kettő szétválaszthatatlan, mert mind a kettő ugyanazt szolgálja: az oltár valahol az Ősegyház első asztala, ahol összegyűltek, ahol beszélgettek, megosztották ételüket, örömüket, gondjaikat és egy szívvel, egy lélekkel éltek. Vajon ilyen a családi asztalunk is? Megosztjuk őszintén, mélyen, szívből örömünket, bánatunkat, vagy csak egymás mellett élünk? Milyenek az oltáraink, amikor összejövünk?”

Első csütörtök 2

„Ma egy olyan korban élünk, amikor Isten sokakat megszólít, de az nagy titok, hogy mennyien hallják meg. […] A hívásban nem mindenáron egy nagy dologra kell gondolni, az ugyanis megjelenhet az apróságokban is, ilyen az, amikor kimozdulunk a megszokottból, hogy közösségben legyünk. Mindezt azért, hogy erősebben éljen bennünk az a gazdagság, amelyet Isten adott” – mondta püspök atya, majd hozzátette, fontos tudni, hogy a hivatás a családban kezdődik. Hiszen akkor lesznek hivatások, ha az édesapák és édesanyák jó szívvel, őszintén imádkoznak azért, hogy Isten segítse gyermekeiket, és adjon erőt nekik, hogy vezessék gyermekeiket azon az úton, amelyre a Jó Isten hívja őket, és ebben lelkesen tudjanak segíteni. Ugyanis sok hivatás a szülőkben dől el, amikor nem merik a rájuk bízott életet Istennek szentelni.

Első csütörtök 38

Végül a főpásztor arra bátorított, hogy vigyük tovább a hivatás örömét! „Egy zavarodott világban hogyan gondolkodunk az Istennek szentelt életről, a nagycsaládról, az elköteleződésről? Ezt tudnunk kell, hiszen ettől függően formáljuk a környezetünket. Sokan, akik világi életet élnek, nagyobb hatást gyakorolhatnak az emberekre, mint más innét a szószékről. Ezért nem mindegy, hogy ez az üzenete hogyan megy tovább rajtuk keresztül. Isten ajándéka a hivatás, egy mag, de azt nevelni, erősíteni az emberi szív feladata!”

Első csütörtök 65

A szentmisét követően Felföldi László pécsi megyéspüspök meglepetésben részesült, amikor a bibliakör ajándékkal kedveskedett a főpásztornak, aki ezen a napon, február 4-én ünnepelte 60. születésnapját.

Fotó: VN

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség