Nagyböjt vasárnapjain az evangéliumhoz kapcsolódóan elmélkedéssorozattal jelentkezünk. Az első vasárnapon Keresztes Andor máriagyűdi plébános tanítását közöljük.  

† EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből

Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába. Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki. Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, és hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”
Ezek az evangélium igéi.

Mk 1,12-15

 

A mai szentírási szakaszok a megkísértett emberi létről szólnak, de egyben rámutat a Jézusi megoldásra is. „ Akkor a Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy a sátán megkísértse.” Jézus számára a puszta nemcsak a visszavonultság helye, hanem csatamező is, ahol az apostoli tevékenységének megkezdése előtt állást foglal Isten és az ember örök ellensége ellen.

Az ember éppen hogy kikerült a Teremtő kezéből (Ter 2 7-9, 3 1-7) az isteni teret félretolva, saját nagyságát keresi, így a pusztulásba rohan, magával rántva utódait. Isten azonban tudja, hogy az embert becsapták, ezért ugyan megbünteti, de megígéri neki az Üdvözítőt, aki majd megszabadítja a tévedéstől és a bűntől. Isten Fia, vállalva a mű végrehajtását emberré lesz, a bűn kivételével egészen hasonló az emberhez. Még azt sem utasítja el, hogy a Gonosz őt megkísértse.

Talán csodálkozunk, hogy mily messze megy Jézus megkísértése! Mi mindent tehet az ördög! Milyen nagy teret enged neki az Isten. A Szentlélek mint egy kiszolgáltatja Jézust az ördögnek. Bele viszi a kísértésbe. A kísértés idején Jézus fegyvere a Szentírás. Az ördög cselei és hazugságai szertefoszlanak Isten szavának valóságában. Ugyanezt teszi a Szentlélek a kereszténységgel most a nagyböjti időben.

Isten ki akarja próbálni szeretetünk erejét, ezért engedi meg a sátánnak, hogy esendőségünket próbára tegye. Isten sokat kockáztat, hogy minket megnyerjen: egész szívünket. Ha a kísértések tartalmán elgondolkodunk az első a szükség kísértése, a második a dicsőség kísértése a harmadik a hatalom kísértése. Emberi életünk velejárói. Jézus a 40 napos böjtölés után kapja meg a kísértést, akkor amikor emberileg a leggyengébb és legsebezhetőbb, de kegyelmileg a legerősebb!

Az ördög felett nincs tartós és totális győzelem Szent Lukács evangélista így ír erről: „ Ekkor egy időre elhagyta Őt az ördög.” Azután újra jött a farizeusok beszédjében, a szadduceusoknál, az olajfák hegyén és a kereszten való megkísértésben. Biztonságban csak Isten kezében lehetünk. Ő ugyan hűségünket, szeretetünket kipróbálva kiszolgáltat minket a sátán kísértéseinek, de nem enged végleg elbukni minket. Hála legyen érte!

Keresztes Andor
máriagyűdi plébános

Nyitókép: Cathopic 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 február
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Közelgő események

Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház -
2021. 03. 04. -
ELMARAD - Érettségizők találkozója III.:
Máriagyűd, Domus Mariae Zarándokház -
2021. 03. 05. - 2021. 03. 07.
ELMARAD - Kistelepülési támogatásban részesülők találkozója:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 03. 06. -
ELMARAD - Plébániai Tanácsosok Testületi Tagjainak találkozója:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 03. 06. -
Közösségvezetők találkozója:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 03. 06. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek logo wide

pk szechenyi

pk magyar falu program