A Nagyböjti gondolatok online katekézis negyedik alkalmán Cirenei Simon kereszthordozásáról, valamint Veronika kendőjének jelentőségéről elmélkedett Felföldi László pécsi püspök.

„Az emberi élet útja, az emberi sors mélye a találkozás. Találkozás emberekkel, találkozás a szeretettel és találkozás a velünk szembe jövő szenvedéssel. Ezt a különleges élethelyzetet látjuk a hagyományos imánkban, a keresztútban, Cirenei Simon és Veronika üzenetében, és ezt kell hogy fölfedezzük a saját, személyes életünkben is.” –fogalmaz a főpásztor, emlékeztetve, hogy családban, személyes hivatásban nagyon sokszor úgy kapjuk a keresztet, mint Cirenei Simon.

„A családtagok összetartó erejének legnagyobb forrása a szeretetben egymás terhének elhordozása. Ez az, ahol megtaláljuk azt a valóságot, a szeretetnek azt a mélyét, biztonságát, örömét, amely elválaszthatatlan ettől a teherviseléstől. Így tudunk közel kerülni nagyon sokszor egymáshoz.”

Cirenei Simont kényszerítették. Nem Ő választotta, akarta a kereszt hordozásának terhét. Nem kereste, mint ahogy mi is nagyon sokszor rá kényszerülünk olyan keresztek viselésére, hordozására, amit nem kerestünk, amiről azt gondoljuk, hogy nem a miénk.

 

 

Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy hol van az a határ, amikor a kényszer elmúlik és azonosulunk azzal a kereszttel, amit vinnünk kell. Felföldi püspök atya szerint ez a szívnek, a léleknek a mélye és titka. „Nem tudjuk, hogy Cirenei Simon mikor azonosult ezzel a kereszttel, mikor múlt el a kényszer, a fájdalmas tehetetlenség a szívében. Biztos, hogy megtörtént, magához szorította a keresztet, megértette ennek az üzenetét és így lett ő ismertté az első keresztény közösségben és a történelem folyamán nekünk is.

A szívben jól elhelyezett kereszt életet adó ajándék és gyümölcs is lehet. Ami kezdetben csak bajnak, szenvedésnek, szerencsétlenségnek látszik, később nem egyszer kinyitja a kaput, megnyílik az életünkben az az út, amely bevezet bennünket egy nagyobb jóba. De nem mindig van ez így! Nem mindig látjuk meg ennek a földi életben megtörténő beteljesedését. Erre ad választ, erre ad végső megoldást Jézus feltámadása, az élet és a szeretet győzelmében.”

Veronika, példája azt mutatja, hogy nem megoldanunk kell egy szenvedést, hanem egy kendőnyi, egy veronikányi szeretetet kell adnunk. –magyarázza a főpásztor. „Egy látogatásnyit, egy mosolynyit, egy pohár vizet, ami valahol mégis csak egy óriási ajándék, amely segít ennek a szenvedésnek a viselésében. Erre tanít bennünket Jézus, amikor azt mondja, hogy csak ezt fogja kérdezni az út végén: mennyi veronikányi szeretet volt a szívedben, életedben? Ez mindig ott van, ezt mindig meg tudjuk tenni, erre mindig képesek vagyunk.

A szeretet cselekedete bele vési az ember szívébe Jézus valódi képét, mert csak a szívünkben láthatjuk Jézust. Csak a szeretet az, ami látóvá tesz, és tisztává tesz bennünket. Csak a szeretet által ismerhetjük meg Istent, aki maga a szeretet. Ezért kell, hogy mindig legyen, és ott is van a szívünkben, az a kendőnyi, az a veronikányi szeretet.”

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 május
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ELMARAD - Sérültek búcsúja:
Máriagyűd -
2021. 05. 14. - 2021. 05. 14.
ELMARAD - Pedagógusnap:
Pécs -
2021. 05. 15. -
Intézményvezetői értekezlet:
Magtár Látogatóközpont nagyterme -
2021. 05. 17. -
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség