Súlyos károkat okozott a péntek esti nagy kiterjedésű vihar és jégeső Sellye, Drávaiványi, Okorág és Kákics településeken. Csak az eddigi felmérések szerint Sellyén 200 család lakhelye sérült meg. 

A Katolikus Karitász országos központja és a Pécsi Egyházmegyei Karitász közösen, összehangoltan nyújt segítséget a következő időszakban a Sellyei járásban a jégkár enyhítésében.

Vasárnap délelőtt két helyszínről indított a Karitász élelmiszeradományt a érintett településekre, ahol összesen több, mint 3000 ember él. Pécsről két teherautónyi palackozott vizet, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, valamint a székesfehérvári raktárból egy mikrobusznyi friss pékárut, tartós élelmiszert szállítottak a térségbe.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a helyszínre érkezve kezdte meg az egyeztetéseket a folytatólagos együttműködés kapcsán. Kiemelte, hogy „a szervezett segítségnyújtás első lépéseként már valamennyi érintett település vezetőivel, helyi családsegítő szolgálatokkal felvette a Karitász a kapcsolatot. Az ő iránymutatásaikkal állítottuk össze a gyorssegély élelmiszer csomagokat. A mai napon már a továbblépéssel kapcsolatos feladatokat, a hosszútávú segítségnyújtás csomópontjait fogjuk meghatározni. Drávaiványin például a Karitász vállalta az építőanyag-felajánlások helyszínre szállítását is. Kevesebb szó esik arról, hogy nemcsak a családi házak sérültek meg, hanem a mezőgazdaságot tekintve is jelentős kár érte a térséget. A földeken több tíz ezer paprika és paradicsom palánta, több hektár dinnye és kukorica esett áldozatául a heves jégesőnek. Ez szintén nagyon komolyan érinti az itt, ebből élő, gazdálkodó családok életét.”

Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: „A helyi operatív törzs vezetésével tartott egyeztetéseket követően a Karitász önkénteseinek mai feladata az lesz, hogy a sérült háztetők ideiglenes helyreállításában segédkezzenek, például cserepek leadogatásával. A következő napokban is szeretnénk csoportokkal idejönni, tevékenyen támogatni a munkát, hiszen mi a közelből könnyebben be tudunk kapcsolódni a segítségnyújtásba.”

A katasztrófahelyzeti segítségnyújtás kétfázisú tevékenységként valósul meg az érintett településeken:

  • gyorssegélyezés: a katasztrófahelyzet következtében fellépő legszükségesebb feladatok ellátása, legégetőbb szükségletek kielégítése
  • újjáépítésben való, valamint hosszútávú segítségnyújtás

Pontos helyzetkép ismeretében, a Karitász várhatóan további tárgyi adományokkal (pl. építőanyag) valamint önkéntesei munkájával igyekszik segíteni a károsultakat.

A Katolikus Karitász a térségben található Jelenlét Pontjainak munkatársaival is be tud kapcsolódni a feladatokba. A segélyszervezet kéri mindazok segítségét is, akik támogatásukkal a jégkár enyhítéséhez hozzá tudnak járulni. Önkéntes munka felajánlásokkal a Pécsi Egyházmegyei Karitászt kell keresni, míg az anyagi felajánlásokkal kapcsolatban két lehetőség áll rendelkezésre. Hívható a 1356-os adományvonal, mely egy hívás esetén 500 Ft támogatást jelent. Továbbá online is megtehetik felajánlásaikat a karitasz.hu oldalon.

Forrás és fotó: Karitász Sajtó

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség