Igazi jövője annak van, amin áldás nyugszik – emelte ki Felföldi László, pécsi megyéspüspök 2021. november 11-én a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda tornatermének átadó ünnepségén.

 

Az egyházmegyei forrásból felújításra került épületrész átadóján az iskola tanárai, dolgozói és diákjai mellett megjelentek Felföldi László pécsi megyéspüspök, Zag Gábor alpolgármester, dr. Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Berényi Zoltán és Kővári János képviselők, Murber Zoltán, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója, Magyari Csaba, az MB-Bau és Varga István, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, valamint Király Péter, az intézmény igazgatója.

A köszöntő után az iskola kórusa a Symphonia Alapfokú Iskola művészeinek közreműködésével előadta a NEK himnuszát, melyet a meghívott vendégek beszédei követtek.

"Nincs külön lélekszeretet és külön testszeretet, emberszeretet van" - emelte ki beszédében Felföldi László pécsi megyéspüspök. Az ember test és lélek egysége, nem elegendő csak a lélekre vagy csak a testre összpontosítanunk. A tornaterem közvetlen módon a test erősítésére való, közvetve azonban - a tanárok nevelőmunkájának köszönhetően - a léleknek is javára válik. Hozzájárul ahhoz, hogy egészséges, jókedvű, életvidám fitalok és felnőttek váljanak a ma gyermekeiből.

Murber Zoltán köszönetet mondott a megújult tornaterem tervezőjének, kivitelezőjének és az iskola igazgatójának. Elmondta, hogy a 68 millió forintos teljeskörű felújítás egyházmegyei erőforrásból valósulhatott meg, s magában foglalta többek között a nyílászárók, a padlózat, a gépészet, a villamosság és a vizesblokkok korszerűsítését.  Dr. Horváth Zoltán hangsúlyozta, hogy bár az iskola a Pécsi Egyházmegye legkisebb intézménye, ebben a kicsinységben hordozza nagyságát, előnyeit, úgy, mint a családias attitűd és a befogadó közösség. Kővári János ünnepi köszöntőjében az intézmény egyházi átvételének idejét idézte, felelevenítve az elmúlt 10 év munkásságát. Berényi Zoltán elmondta, hogy a választókörzet képviselőjeként mindent el fog követni a terület felvirágoztatásáért. Király Péter megköszönte minden közreműködő áldozatos munkáját, s kiemelte annak jelentőségét, hogy a tornaterem mellett immár egy külön tornaszoba, új öltözők, szertár és kibővült eszközpark is a tanulók rendelkezésére áll. 

Ezután az átadó ünnepséget tovább színesítette az iskola diákjainak verses, zenés, táncos műsora.

"Minden élet érték. Szent Márton ünnepe van. Ő télvíz idején odaadta egy koldusnak katonai köpönyegének felét. Azért csak a felét, mert ruházata császári tulajdon volt, ezért nem adhatott ennél többet. Az Isten nem kér soha többet, mint amit adhatunk. De amit kér, oda kell adnunk." - hangúlyozta Felföldi László az áldást megelőző beszédében. Háttér nélkül nincs jelen, jövő. Gyermekkorunkban mi megkaptuk már a hátteret. Most nekünk kell a háttérnek lenni. Ahova az Isten állított, ott kell odaadnunk köpönyegünk felét.

Az áldás azt jelenti, hogy azt akarom, hogy Isten jelen legyen az életünkben, abban, amit teszünk. Igazi jövője, gyümölcse annak van, amin áldás nyugszik. Amiből kihagyjuk Istent, az pusztít, az embertelenné és élhetetlenné válik. Az áldás nem egy egyházi szokás, hanem lehetőség az emberi élet számára, hogy Isten jelen legyen benne. Isten megengedi, hogy kihagyjuk a közösségi életünkből, családunkból, nemzetünkből. De ahol ezt megtesszük, ott értelemvesztett, a gyermekek, fiatalok és felnőttek nem fogják megtalálni helyüket az életben. Amikor áldást mondunk, az életről beszélünk. Amin nincs áldás, abból hiányzik a lényeg, az Isten. 

Az új épületrész megáldását követően Felföldi László pécsi megyéspüspök, Murber Zoltán, Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója és Király Péter, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója átvágták a nemzeti színű szalagot, és ezzel hivatalosan is átdták használatra a felújított tornatermet és öltözőt.

Fotó: Hegyi László

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség