Advent negyedik hetének hétfőjén Nyúl Viktor pasztorális helynök mutatott be hajnali szentmisét a Pécsi Székesegyházban.

A roráté szentmise homíliáját teljes egészében közöljük:

Krisztusban kedves Testvéreim!

Amikor annak idején diakónussá szenteltek, a szentelési jelmondatunk János evangéliumából hangzott, amikor Jézus azt mondja a tanítványainak: Barátaimnak nevezlek titeket (Vö. Jn 15,15). Az Úr barátainak hívja az apostolokat. A Szentírásban többször találkozunk ezzel a kifejezéssel, például, amikor Mózesről beszél az Írás, aki szemtől szemben beszélhetett az Úrral. Keresztelő Szent János azt mondja Jézusra, én a vőlegény barátja vagyok, s a vőlegény barátja örül a vőlegény örömének. Isten mindannyiunkat barátainak szólít. Ez kifejezi a kölcsönösséget, az egységet, a hűséget, szeretet-kapcsolatot Isten és mindannyiunk között. Jót tesz nekünk, ha nap mint nap tudjuk ünnepelni ezt a barátságot. Keresztény életünk valójában ennek a barátságnak az ápolása. Isten megszólítja Máriát, s arra hívja, hogy az ő fiának édesanyja legyen. Mária egész élete is az Istennel való barátságnak, szövetségnek az ápolása. Nap mint nap kimondja az Úrnak: íme, az Úr szolgálalóleánya, történjék velem a szavaid szerint (Vö. Lk 1,38).

Ferenc pápa A családban megélt szeretetről kezdetű írásában a következőt mondja. „A szeretet után, amely Istennel egyesít bennünket, a házastársi szeretet a legnagyobb barátság. Olyan egység, amely a jó barátság minden tulajdonságával rendelkezik: a másik javának keresésével, kölcsönösséggel, gyengédséggel, stabilitással és barátok közti hasonlósággal, amely a megosztott élet folyamatával alakul.” A házastárs boldogsága azon múlik, ha nem a saját boldogságát keresi, hanem mindig a másik javán dolgozik. Fontos, hogy a társak egymásra mint szövetséges, hűséges társ, barát tekintsenek. Ferenc pápa hangsúlyozza a stabilitást, a barátok közti hasonlóságot. Állandó, felbonthatatlan, szoros, élethosszig tartó szeretet-szövetség a házasság. Kedves Házaspárok, ünnepeljétek azt, hogy a kapcsolat, amely benneteket összeköt, a legnagyobb barátság! Ebben van a házastársi szeretet ereje. Ebből tudtok építkezni, s együtt vagytok Isten barátai. Ez egy jel, azt a szeretetet jelzi, amely Jézus és az ő Egyháza, a vőlegény és az ő menyasszonya között van. Kedves Házastársak, nap mint nap építsétek ezt a barátságot! A kölcsönösség, a gyengédség, a stabilitás, a másik javának keresése által, s legyetek annak a csodálatos szeretet-szövetségnek a jelei, amely felbonthatatlan, élethosszig tartó kapocs egy férfi és egy nő között.

Ünnepeljük együtt, hogy Jézus mindannyiunkat barátainak szólít, s arra a kalandra hív, hogy ezt a szeretet-szövetséget gyarapítsuk, mert ennek a világnak boldog keresztényekre van szüksége! Boldog keresztény pedig az, aki magára és a másikra is barátként tekint. Építsük a társadalmunkban is a testvériség kötelékeit, ahogy Ferenc pápa hív bennünket! Tartsunk egy kis csendet, és ebben a csendben köszönjük meg Jézusnak, hogy a barátainak tekint bennünket, és imádkozzunk mindenkiért, különösen a házastársakért! Ámen.

 Advent4 1 hetfo korus

 A Gesztenyési Közösség zenei szolgálat közben

Fotó: Hegyi László

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2022. 08. 08. - 2022. 08. 12.
Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség