A karácsony mindig egy áldott alkalom, egy utolsó alkalom lehet arra, hogy ráébredjünk Isten mélységes igazságára, és a hangulatból valóságot, a külsőségből lelkiséget teremtsünk. Isten ebben szólít meg bennünket. Ebben kér és ebben hív minket – fogalmazott Felföldi László megyéspüspök december 25-én, karácsony első napján a Pécsi Székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén.

 A karácsony egy gyönge lény, egy gyermek kérése, hogy nézzünk rá, hogy magához vonzza a szeretetünket, a jóságunkat. Ebben kell megtalálnunk a belső valóságunkat és erőnket, mert ha ezt a világosságot, valóságot, ezt az embert és emberi jövőt építő isteni szeretetet nem fogadjuk be, nagyon nehéz élet vár az emberre – hallhattuk a főpásztort.

A karácsonyi kisded ártatlanságában ott van az ártatlan Isten, akinek szeretete soha többé nem hagyja nyugodni a szívünket. Jól látszik most ez a nyugtalanság az Isten ellen fordult világunkon, hogy Isten nélkül mennyire nyugtalanná, zavarodottá válik. Sokféle megoldást kitalálnak rá, de a szeretet igazi fényét és gyökerét nekünk kell vinnünk és megmutatnunk a világ számára. Őrizzük magunkban, vigyük magunkkal a betlehemi láng fényét, és amikor találkozva valakivel, akin látjuk, hogy nagyon feszült és nyugtalan az élete akkor ebből a fényből, ebből a lángból kell adnunk neki, hogy üljön le a betlehemi jászol mellé, Isten szelíd csendjének ártatlansága mellé és engedje, hogy a szíve megtisztuljon, a világosság benne felgyulladjon, és merjen ránézni rosszra és jóra. Merjen hallgatni Isten üzenetére és ne csak karácsonykor.

Ha nyugtalanságot érez a szívünk, melyek karácsonykor jobban előjönnek, ne engedjük el, dolgozzunk rajta. Most előttünk állnak csendes, nyugalmas napok, amikor lehetőségünk van leülni önmagunkkal, hitvessel, gyermekkel, Derítsük ki, hogy mi a nyugtalanságunk, mi a félelmünk, és teremtsünk meg azt a békét, biztonságot és örömöt, amely vezetni tud minket a holnap, a jövő felé, mert karácsony a jövőnek, az Isten felé vezető jövőnek a tiszta, szép üzenete – mondta karácsonyi elmélkedésében Felföldi László püspök.

A karácsonyi szentmise egyházmegyénk YouTube-csatornáján megtekinthető.

Pécsi Egyházmegye

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség