Blagoslovljen Božić! Áldott karácsonyt! Így köszöntik egymást karácsonykor a horvát ajkú hívek, akik idén is anyanyelvükön tartott szentmisén ünnepelték a Megváltó születését.

Idén karácsonykor két egymást követő alkalommal vehettek részt horvát nyelvű szentmisén a horvát ajkú katolikusok Pécsett. December 24-én este vigília szentmisét mutatott be Berecz Tibor, a székesegyház káplánja a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban, közismert nevén a dzsámiban. December 26-án, Szent Család vasárnapján pedig Barics Gábriel görcsönyi plébános celebrált ünnepi szentmisét a pécsi Szent Ferenc-templomban. A liturgiákon tamburazenekarral kísért karácsonyi, horvát népi énekek csendültek fel.

A Pécsett élő horvát nemzetiségű katolikus hívek havi rendszerességgel gyűlnek össze a ferencesek pécsi templomában, ahol rendszerint Barics Gábriel atya mutat be szentmisét horvát nyelven.

Az egyházmegye horvát ajkú katolikusai havi egy alkalommal hallgatnak szentmisét anyanyelvükön, általában a horvát naphoz kapcsolódóan vagy a templombúcsú ünnepnapján, például Kökényben, Kátolyban, Versenden, Nagykozárban. Szalántán a hónap első vasárnapja horvát, a második és a harmadik vasárnap kétnyelvű, Harkányban minden hónap utolsó péntekén, illetve a horvát nap alkalmával van horvát nyelvű szentmise.

A hívek nagy számban látogatják a pécsi horvát miséket a ferences templomban, a Havihegyi Havas Boldogasszony-templomban és a Máriagyűdi kegyhelyen. Emellett minden évben elzarándokolnak az anyaországi kegyhelyekre, valamint Medjugorjeba is.

Legközelebb 2022. január 30-án, 16 órakor a ferencesek templomában mutatnak be horvát nyelven szentmisét Pécsett.

A pécsi és Pécs környéki horvát nyelvű szentmisék megtartását a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrája koordinálja.

Fotó: Kollár Ákos

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség