Isten békéjét és áldását kérve kívánt boldog új esztendőt Felföldi László püspök a pécsi székesegyházban 2022. január 1-én, Szűz Mária, Isten anyja ünnepnapján bemutatott újévi szentmisén, ahol az új, idő, béke és áldás gondolati négyes jegyében elmélkedett szentbeszédében.

Az új esztendő mindig egy új feladat, egy új lehetőség számunkra. Emberi életünkben, sorsunkban mindig valami új következik, akkor is, ha kívülről úgy tűnik, alig változott valami. Ugyanakkor a valóságos új nem külső, nem látványos dolog, hanem bensőnkből, szívünkből fakad - emelte ki beszédében a főpásztor. Ehhez azonban meg kell hallani, amire az Isten hív minket, amivel gazdagítani, szépíteni szeretné az életünket. Ha elzárjuk magunkat Istentől, megakadályozzuk, hogy az új bekövetkezzen az életünkben. Az újat merni kell, engedni kell és hagyni, hogy megszülessen és megerősödjön bennünk.

Az idő Istentől kapott ajándék, kapjuk, nem kell érte tenni semmit. De hogy mire használjuk, hogyan töltjük el, nem mindegy. Legyünk igényesek az időnkre – buzdított Felföldi püspök. Merjük mérlegre tenni az időt, amit a televízióra, számítógépre fordítunk, és azt, amit a családdal töltünk. Látni fogjuk, mennyire méltatlan az idő üzenete számunkra. Fontos, hogy az időnket az emberek szolgálatával töltsük, hisz azt Isten nekünk adta, mégpedig azért, hogy mások javára fordítsuk – elmélkedett a püspök.

Január elseje a béke világnapja, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepnapja, aki a Békesség Királynője. A béke kemény harc, küzdelem, melyet meg kell harcolnunk a szeretetért, az értékért, a kincsekért. A béke a mai világunkban nincs rendben, mutatott rá a főpásztor, majd hangsúlyozta, fegyverek, ideológiák, őrült törvények, buta eszmék nem fognak békét teremteni és megmenteni a világot. Az igazi békét Isten tudja megadni, ezért világunkat csak az menti meg, ha az élő Istenhez fordulunk.

Legyen áldás az úton, amit ma kezdesz elLegyen veled az Isten, kérjük, kísérjen el – idézte az ismert ének szövegét Felföldi Püspök atya. Amikor Isten új magot vet a földbe, az Isten áldása mellett új, mindent felülmúló gazdagságot hoz. A mi feladatunk, az én feladatom, hogy amit az Isten rám bízott, miként a mag, úgy bennem is szárba szökjön, virágba boruljon, és termést hozzon, ehhez azonban a békémre, az időmre, és az újnak az elfogadására, a reményre van szükség.

A főpásztor elmélkedésének zárásaként Leon Joseph Suenens bíboros Miért vagyok a remény? című írásából idézett: „Isten szereti gyermekeit, az embereket. Ez reményem forrása. A remény embere vagyok: nem emberi érvek, nem természetes optimizmus táplálja bennem a reményt, hanem egyszerűen hiszem, hogy a Szentlélek működik az Egyházban és a világban, akár tudunk róla, akár nem.” - zárta újévi elmélkedését Felföldi László megyéspüspök.

Az újévi szentmise online közvetítése a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján visszanézhető.

Fotó: Pécsi Egyházmegye YouTube

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2022. 08. 08. - 2022. 08. 12.
Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség