A kozármislenyi városmisszió harmadik napján, 2022. február 2-án, a Flüe-i Szent Miklós-templomban Bíró László püspök tartott szentmisét, melyben Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének és a megszentelt élet napjának kapcsolatát elemezte.

A Magyar Schönstatt Mozgalomhoz tartozó fiatalok kezdeményezésére szerveződött meg a kozármislenyi városmisszió 2022. január 31. és február 5. között. A megszentelt élet ünnepén megtelt gyerekekkel, fiatalokkal és idősekkel az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek temploma, a Flüe-i Szent Miklós-templom az esti 6-os szentmisén. A szentbeszédet Bíró László püspök tartotta.

Jézus Krisztus annyira közel jött hozzánk megtestesülésével, aminél közelebb jönni nem lehet. Testvérünkké vált. A testvér az, akivel annyira szoros az összetartozás, sorsközösség köteléke, hogy még az orosz frontról, a háborúból hazatérő, végsőkig elcsigázott magyar katonák is megálltak annál az orosz háznál, amelynek számukra ismeretlen házigazdája behívta őket, hogy egyikük testvérével találkozhassanak, akit ott ápoltak a háziak.

Az evangéliumban hallottuk, hogy a Szűzanya az akkori szokásoknak megfelelően elviszi Jézust a templomba. A zsidó hagyomány szerint, amikor eltelik negyven nap a gyermek születése után, akkor az édesanyának el kell mennie, hogy hálaadó áldozatot mutasson be tisztulásáért. A zsidóknál az elsőszülött gyermek különösen is az Istené volt. Az elsőszülöttséget meg lehetett váltani, hogy a gyermek a szülőké lehessen. Mária és József elmennek tehát, hogy megváltsák Jézus elsőszülöttségét. Akkoriban azok, akik gazdagabbak voltak, bárányt ajánlottak fel, akik szegényebbek, mint Mária és József, azok egy pár galambot. A szülők ilyenkor tulajdonképpen magukat is felajánlják Istennek - állapította meg Bíró László.

Ezen a ponton kapcsolódik össze Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe a megszentelt élet ünnepével. A főpásztor Szent II. János Pál pápa gondolatát idézve megállapította, hogy szerzetes az, aki megkereszteltségének tényét radikális odaadással és következetességgel éli meg, ezt a Szentháromságot mintául vevő közösségben teszi, és már földi életének útját is az örök élet távlatába helyezve járja végig.

A templomban találkozunk két "csodabogárral", Simeonnal és Hannával. Mindketten öregek már, de az öregségükkel tudnak mit kezdeni. Az ő öregségük nem tétlenség, nem eseménytelenség, hanem várakozás. Tudják, hogy meg fogják látni a Megváltót. "Amikor Simeon karjába veszi az újszülött Jézust, akkor az Ószövetség és az Újszövetség öleli át egymást" - hangsúlyozta Bíró László. Ez a történelemnek egy különleges pillanata. Három generáció találkozik: Simeoné, az Ószövetségé, Máriáé, aki a híd a két szövetség között és Jézusé, aki maga az Újszövetség. Új korszak kezdődik Jézussal.

Beszéde végén Bíró László püspök a gyermekek számára egy király két fiáról szóló történettel szemléltette üzenetét. A király mindkét fiát nagyon szerette, nem tudta eldönteni, melyikre hagyja a trónt. Azt a feladatot adta nekik, hogy mindössze két arany segítségével töltsék valamivel színültig a tróntermet. Az első fiú szalmát vásárolt a két aranyon, azzal töltötte meg a termet plafonig, a második viszont az üres trónterembe egyetlen gyertyát helyezett el, amely fényével töltötte be a terem minden zúgát.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén azt kívánom, legyetek valamennyien világosság, igazi fény a mai zűrzavaros világban.

Fotó: Hegyi László

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.
KILÁTÓ - Keresztény gólyatábor Sikondán:
-
2024. 08. 21. - 2024. 08. 24.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség