Hat településen mintegy félszáz ukrán ajkú menedékkérőt szállásolt el a napokban a Pécsi Egyházmegye az illetékes önkormányzatokkal és plébániai közösségekkel, valamint a Karitásszal együttműködve. A szálláshelyek biztosításán túl a menekült családok lelki támogatásának fontosságára is felhívta a figyelmet Felföldi László megyéspüspök.

A főpásztor március 2-án Pécsett, a Püspöki Hivatalban megtartott rendkívüli tanácskozáson fejezte ki szándékát, hogy az ukrajnában dúló háború elől menekülők befogadásával egyházmegyei szinten is támogatni kívánja a segítségnyújtást. A Pécsi Egyházmegye ezidáig 194 férőhelyet ajánlott fel a civil és egyházi szervezetek, valamint intézmények közötti együttműködések koordinálására megbízott megyei védelmi bizottságoknak, melyből 102 férőhely Baranyában, 92 pedig Tolna megyében található.

Az orosz-ukrán háború elől menekülők, köztük idősek, nők és gyermekek az elmúlt napokban érkeztek meg a Cikón, Szálkán, Decsen, Vajszlón, Bonyhádon, továbbá Sióagárdon található egyházi ingatlanokba. Ez utóbbi helyszínen példaértékű összefogással segédkezik a település lakossága a menedékkérők ellátásában.

A menekültek ellátásához kapcsolódóan egyházmegye-szerte szerveznek gyűjtéseket, melyek szétosztását a karitászcsoportok végzik. Az érkezők elhelyezésének, ellátásának koordinálásán túl az egészségügyi ellátásba való bekapcsolásuk, valamint a gyermekek iskolai befogadásának megszervezése is folyamatban van, melyet a megyei védelmi bizottságok munkatársai bonyolítanak az oktatási intézményekkel együttműködve.   

A következő napokban várhatón további menedékkérő családok érkeznek a Pécsi Egyházmegye által felkínált férőhelyekre.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

No events

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség