Jézus Krisztus feltámadására, a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra készülve hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendez városi keresztutat a Pécsi Egyházmegye és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. április 9-én, szombaton 16.00 - 18.00 óra között Pécs történelmi belvárosában.

A városi keresztút Kossuth tértől a Dóm térig tartó 14 állomásán keresztül szentírási szakaszok, elmélkedések, énekek, versrészletek segítségével, szimbolikus módon a Megváltó keresztjét hordozva élhetjük végig Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának eseményeit.  

A program részleteiről a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatót Felföldi László megyéspüspök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere április 4-én a Magtár Látogatóközpontban.

A városi keresztút közösen szervezett rendezvénye jelképe lehet annak az összefogásnak, mely Pécs városa és a Pécsi Egyházmegye között évszázadokra nyúlik vissza - hangsúlyozta Péterffy Attila. A pécsi polgármester elmondta, a város és az egyházmegye nemcsak szavak, hanem tettek szintjén is, egymáshoz sok szállal kötődve, kölcsönösen együttműködik annak érdekében, hogy  az itt élő közösségek sokszínűségét gyarapítsák, lelkileg és szellemileg gazdagítsák.

Varosi keresztut sajtotajekoztato 7

A sajtótájékoztatón Felföldi László megyéspüspök egy város legkifejezőbb jelképének nevezte a keresztutat. A főpásztor rámutatott, minden ember élete, akár hívő, akár nem hívő, bárhol és bárhogyan éli is az életét, amelyben nem kevés szenvedés van jelen. Ezért mondjuk, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, melyet nem vehetünk el egymástól, de segíthetünk annak hordozásában. Ez a közösség lényege, mert közösség csak ott van, ahol segítik egymás keresztjét vinni, egymást erősíteni, bátorítani családon, közösségen és városon belül is.

Jézus szenvedéstörténetéhez kapcsolódva, a keresztutat járva mindenki el tudja helyezni abban saját élettörténetét, rátalál saját keresztjére. A kereszt felvétele, az elesés, a kudarc, a talpraállás, az újra elindulás, a gyász mindnyájunk életének része. A stációkat végigelmélkedve mindenki azt érzi, hogy részese lesz az egésznek, azt látja, hogy ez az ő keresztútja, az ő személyes története. A keresztút üzenete, hogy végigjárva azt, több és jobb emberként élhetjük tovább az életünket, egymással jobban összetartva, jobban odafigyelve egymásra - nyilatkozta Felföldi László püspök, majd hozzátette,  világnézeti és felekezeti hovatartozástól függetlenül nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A Pécs városi keresztút 14 állomása:

  1. állomás (Kossuth tér) – Jézust halálra ítélik
  2. állomás (Irgalmasrendi Kórház bejárata) – Jézus vállaira veszi a nehéz keresztet
  3. III. állomás (Zsolnay-kút - Irgalmasrendi templom előtti tér) – Jézus először esik el a kereszttel
  4. állomás (Jókai tér) – Jézus édesanyjával találkozik
  5. állomás (Széchenyi tér – Szentháromság-szobor) – Cirenei Simon segít Jézusnak a keresztet hordozni
  6. állomás (Széchenyi tér – Belvárosi templom, harangláb) – Veronika kendőt nyújt Jézusnak
  7.  állomás (Szepessy Ignác utca alsó szakasza) – Jézus másodszor esik el a kereszttel
  8.  állomás (Szepessy Ignác utca és Káptalan utca kereszteződése) – Jézus vigasztalja a síró asszonyokat
  9. állomás (Káptalan utca - Janus Pannonius Múzeum) – Jézus harmadszor esik el a kereszttel
  10. állomás (Rózsakert előtti terület) – Jézust megfosztják ruháitól
  11. állomás (Cella Septichora) – Jézust a keresztre szegezik
  12.  állomás (Szepessy Ignác-szobor) – Jézus meghal a kereszten
  13.  állomás (Dóm tér) – Jézust leveszik a keresztről és anyja ölébe fektetik
  14. állomás (Dóm tér) – Jézust a sírba fektetik

varosi keresztut terkep

A városi keresztúti stációkon felolvasott versrészleteket, biblikus elmélkedéseket a Pécsi Nemzeti Színház művészei kihangosítással adják majd elő. A keresztúti menet együtt halad a kijelölt utszakaszokon, az egyes állomásokat nem jelzik külön táblák. A rendezvény látogatása ingyenes, abba bármikor, bármely ponton szabadon be lehet kapcsolódni. A rendezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség